четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5225 прочитания

    Кaкво е бъдещето на иновациите?

    Вижте какво споделят топ мениджъри по време на икономическия форум в Давос
    19 януари 2017, 10:26 a+ a- a

    Нарастващата роля на Китай, глобализацията и партньорството между различни индустрии при намиране на иновативни решения са някои от основните тенденции в сферата на иновациите, които топ мениджъри посочиха по време на форума в Давос.  В дискусията се включиха Франсис Гъри -генерален директор на Световната организация за интелектуална собственост (WIPO), Шайлиндра Син -  управляващ директор в „Секвоя кепитал“, д-р Мехмут Кан -  отговарящ за развойната дейност в PepsiCo и  изпълнителният директор на Cisco - Чък Робинс.

    Всяка точка на света може да роди иновации

    Топ мениджърите отчитат, че ако допреди 20-ина години иновациите са се случвали предимно в Западния свят и след това готовите решения са прилагани в развиващите се страни, то сега иновации се раждат във всяка точка на земното кълбо. „Основната промяна, която наблюдаваме, е, че иновациите се демократизират. Вече няма значение къде се ражда нова технология, компания или приложение“, коментира Шайлиндра Син. Според него компаниите в развиващите се страни, които имитират бизнес модел от развитите страни, могат да се разделят на две групи – клонинги и мутанти. Компаниите-мутанти успяват да изместят лидерите в своята ниша. Интересен пример, който дава, е за компания в Индонезия, която е предоставяла същата услуга като Uber. Поради особености на трафика и пътната инфраструктура, компанията се насочила към мотоциклети, а не към леки автомоболи. Това позволило при много по-ниски разходи да бъдат предоставени съпътстващи услуги като пренасяне на пратки, доставка на храна – сегменти, в които Uber тепърва навлиза. По думите му държавите, които искат да са начело на иновациите, трябва да помислят как да правят проучвания на световно ниво и да имат инженери на световно ниво в рамките на своите граници.

    Водещата роля на Китай

    Данните на WIPO сочат, че през 2016 в Китай са подадени над 1 млн. заявления за издаване на национален патент. Китай е и вторият най-голям инвеститор в иновации. „Ако се върнем 20 години назад, близо 7.6% от всички подадени заявления за издаване на национален патент идваха от Азия. Миналата година - 43%. За сравнение 26% от заявленията са подадени от САЩ, около 27% от Европа. Всички знаем, че ключова роля за промяната има Китай. Цифрите са астрономически. Разбира се това са само цифри, реално нямаме метрики за измерване на качество.“, коментира Франсис Гъри. През 2016 г.  Китай са инвестирали около 400 млрд. щ.д. За сравнение САЩ са инвестирали 540 млрд. долара. „Дори на този етап да липсва качество при подадените заявления за патенти, при този темп на инвестиции, неминуемо скоро такова ще бъде налице.“

    Нуждата от глобални иновации и крос-иновации

    Една от водещите тенденции при иновациите е съвместното им осъществяване от представители на различни индустрии. „За иновацията на трябва да се мисли само като за някое ново устройство. Иновациите са инструменти, които да бъдат използвани за решаване на проблемите на човечеството. Вече не става въпрос само за глобализирането на иновации, а и за това как се създават съвместно от различни индустрии“, коментира д-р Мехмут Кан.
    „На базата на своя опит мога да потвърдя, че развойната дейност е вече глобализирана. Независимо в коя индустрия точно сте. Повечето иновации вече не се базират на една идея от една лаборатория в дадена локация. Повечето световни компании имат и световни мрежи за развойна дейност и съответно екипи, сформирани от цял свят търсят решение.“, подчертава топ мениджърът. „Би било арогантно да се вярва, че която и да е отделна лаборатория разполага с капацитета самостоятелно да разреши главен, сложен проблем. Така че като лидери трябва да държим съзнанието си отворено за различни идеи, от които да подбираме най-добрите и да ги доразвием.“, добавя той.

    По време на дискусията в Давос Кан посочи, че се очаква населението на Земята да нарасне през следващите 3 десетилетия с 2.5 млрд. и това поставя сериозни предизвикателства. „Към настоящия момент по света има близо 1 млрд. души, които гладуват. Нарастване на населението с 2.5 млрд. души, означава още 2.5 млрд. гърла за изхранване. При същата обработваема площ. Много скоро 40% от населението на Земята ще страда от недостиг на вода.“, споделя той. Според него решението е да се търсят постоянно начини за повишаване на ефективността и тъй като хранително-вкусовата промишеност е сред най-глобализираните, това налага и глобални иновации.

    По думите му нуждата от сътрудничество при иновирането между отделни индустрии става все по-отявлена. Интересен пример, който дава в тази насока, е партньорство межди PepsiCo и организация, разработваща лекараства против туберколоза за деца. „Проблемът не е в липсата на лекарство, а в това, че организмът на децата на може да поеме лекарството и го изхвърля, поради горчивия му вкус. Така лекарства, които са напълно ефективни при възрастните, се оказват безполезни при децата. Стига се до ситуация, в която компания с фармацевтична разработка се обръща към компания от хранително-вкусовата промишленост, за да търсят заедно решение на този проблем. И това всъщност е съвсем логично. В крайна сметка, кой знае повече за вкусовите качества на един продукт: фармацевтичната индустрия или хранително-вкусовата? Но досега двете индустрии не са комуникирали.“, разказва Кан.

    Иновациите и технологиите

    В сферата на технологиите основните тенденции са дигитализиране, промени в начина на разплащане и банкиране и автоматизирането на много от процесите. Като движещи фактори топ мениджърите посочиха лесно достъпните мобилни телефони и нарастващата нужда от свързаност с Интернет и между отделните устройства, които ползваме в ежедневието си. „До 2030г. се очаква броят на връзките в интернет да достигне 500 млрд. Ако погледнем към 2014-2015 процентът на устройствата, свързани към интернет, които не са били телефони или таблети, е бил едва 30%. През третото тримесечие на 2016г. този процент нараства до 58. Има около 10 млн. автомобила, свързани с интернет. Свързваме хладилници, асансьори, всичко.“, споделя Чък Робинс. Според него това представлява невероятна възможност за въвеждане на иновации, а ключов въпрос ще бъде киберсигурността.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 34 минути
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 1 час
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 2 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 18 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 19 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 19 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място