събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15296 прочитания

    „Умно строителство“ с български софтуер

    Защо близо 90% от норвежките строителни компании разчитат на българска технология и какво е мястото на ИТ в строителството – Бистра Папазова, управител на „Кобилдър България“, пред Economy.bg
    08 февруари 2017, 14:19 a+ a- a

     

    От 2013 насам норвежката coBuilder разширява българския си офис с по 100% на година, като плановете са до три години служителите в България да наброяват 200. „Инвестицията в България за нас започна през есента на 2013 като „екзотична екскурзия“ до привлекателна и сравнително близка до Норвегия дестинация, но бързо се превърна в изключително интересно и обещаващо околосветско пътешествие. Екипът в България всеки ден успешно „твори“ технологии, които ни осигуриха скок до дестинации като Бразилия, САЩ, Япония и Сингапур“, подчертава Ларс Фреденлунд, изпълнителен директор на coBuilder.
    „Кобилдър България“ разработва технологии в отговор на един от сериозните проблеми на съвременното строителство – липсата на координация между отделни подизпълнители, което води до неефективно изразходване на енергия, подбор на евтини и нискокачествени материали. Най-новите разработки в портфолиото на българския офис са насочени към интегрирането и използването на Big Data в строителството, внедряването на нови технологии в процесите на събиране на оферти, подбор на строителни продукти и материали, логистика и снабдяване, подобряване на 3D моделирането чрез интеграция на дигитални продуктови данни, разработване на функционалности за търсене на продукти и данни в каталог.

    Какво е мястото на ИТ в строителството и какви са плановете за развитие „Кобилдър България“, Economy.bg разговаря с Бистра Папазова, управител на компанията.

    Как се строи "дигитално"?

    Г-жо Папазова, къде е пресечната точка между строителството и дигиталните технологии? Говорите за „дигитален“ метод на строене. Как се строи „дигитално“?
    Информационните технологии могат много да помогнат по време на строителството. Те вече са навлезли сериозно в други индустрии, като напр. банково дело, телекомуникации, автомобилостроене. Докато в строителството все още има много поле за развитие.

    Какво е мястото на Big Data в строителството?
    Първо, в строителството трябва да има data, а едва след като се понатрупа, можем да говорим и за big data. Много от процесите и информацията в строителството все още не се събират като данни, които по-късно да може да се анализират.
    Например по време на процеса на проектиране за проектанта е много по-добре да знае характеристиките на материалите, с които може да бъде построена сградата, за да може да зададе правилните параметри. След като се стигне до оферта от строителя, той може да събере информация за всички продукти на пазара, които отговарят на заложените параметри и да избере най-изгодната оферта. В момента строителната индустрия не само в България, но и в чужбина, където предимно работим, разчита на договорености с конкретни доставчици и няма пълна информация за цените и за това кои продукти отговарят на характеристиките. Защото ако аз като главен изпълнител трябва да вложа тухла с определени характеристики, аз нямам автоматизиран начин да проверя кои тухли отговарят на тези характеристики, тъй като информацията затова се намира в неструктуриран вид. Това е едно от нещата, с които ние помагаме.
    Освен това по време на самия строителен процес, когато главният изпълнител работи с подизпълнители, ползвайки нашата система, всички те събират данните за вложените материали в една система. Така на практика главният изпълнител може да проследи кой материал е вложен, от кой производител е и с какви характеристики. Могат и автоматично да се правят проверки дали закупените материали отговарят на заложените в проекта.

    Какво е BIM?

    Какво представлява BIM?
    BIM е строително-информационно моделиране. Това е не само информационна система, но и начин на работа, който позволява цялата информация за сградата да е в споделено електронно пространство. В момента, когато се проектира една сграда, архитектът прави проект на сградата в един софтуер, електроинженерът прави проект на електроинсталацията в друг софтуер и тези два софтуера не си говорят.

    Какъв е вашият принос в това отношение?
    Нашият принос е по отношение на параметрите за продуктите, които се залагат и от архитекта, и от електроинженера. Строително-информационното моделиране позволява всичките проекти да са на едно място, в един общ модел на сградата. Така ако стане някаква промяна, тя да може да се види от всички, които участват при проектирането. По време на строителството чрез BIM може да се ползва споделена среда за цялата информация – моделът плюс данните за вложените материали, срокове, цени и планове.

    Имат ли място дигиталните технологии в българското строителство?

    Има ли пазар в България за технологичните решения, които предлагате? Дозрели ли сме за тях?
    По наши наблюдения – все още не. Въпрос на време е това да се случи и в България. Голям двигател за прилагането на BIM в проекти би могла да е и държавата. Във Великобритания например миналата година държавата задължи всички строители, които работят по обществени поръчки, да доставят информацията в определен електронен вид. По този начин тя стимулира въвеждането на тези технологии по време на строителството.

    Вие на кои пазари присъствате?
    В момента фокусът ни е Западна Европа. Понеже сме норвежка компания, там съответно е и най-големият ни пазар. Там 80-90% от строителните фирми ползват нашия софтуер. Имаме присъствие и във Великобритания, във Франция открихме офис. Работим и с партньори във Финландия. В момента сме в преговори и за други европейски страни.

    Норвежка инвестиция в български талант: какви специалисти търси компанията?

    С какво България привлече интереса на една норвежка компания? Защо тя реши да инвестира у нас?
    Това, с което България е интересна, е, на първо място, наличието на много добри специалисти, като не става дума само за софтуерни инженери и програмисти. Нивото на програмистите в България е на световно ниво. Но ние наемаме и специалисти в областта на строителството – строителни инженери, архитекти, електроинженери, ОВК инженери. Има доста добри налични кадри на пазара, което е една от причините да сме в България. Разбира се, България е част от ЕС, което много помага.

    Колко служители имате в момента? Планирате ли разрастване?
    „Кобилдър България“ започва преди три години с двама души. В момента сме около 75. В следващите две-три години очакваме да станем около 200 души.

    Какъв тип специалисти ще търсите?
    Целият софтуер на coBuilder се разработва в България. Така че търсим софтуерни разработчици, QA и бизнес анализатори. Имаме и звено, което прави проучване и развойна дейност в строителството, т.е. отново търсим строителни инженери и архитекти. Имаме звено и за дигитален маркетинг. Целият маркетинг на coBuilder се извършва от България. Освен това имаме отдел за поддръжка и обслужване на клиенти, включително имаме колеги, които говорят норвежки.

    Имате ли проблеми с намирането на кадри за специфичните решения, които предлагате?
    Кадри не се намират лесно, но все пак се намират. Ние имаме сериозни процеси по подбор, защо търсим правилните хора, не само с правилното образование, но и с правилните нагласи. За нас е много важна работата в екип. Тъй като продуктите, които правим са сложни, те изискват знания както за строителната индустрия, така и за ИТ. Невъзможно е да ги създаваме без да работим в екип от специалисти в различни области. Важно е и хората да искат да се развиват и да учат нови неща. Нашият бизнес – софтуер в областта на строителството, е много динамичен и се променя постоянно.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    18 април 2024, 16:05
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    18 април 2024, 15:57
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство