вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7499 прочитания

    MobCon Europe за четвърта година ще се проведе в София

    Повече за конференцията за програмиране на мобилни устройства и конкурса MobDemo с награден фонд от 10 хил. евро разказва Николай Любчев – MobCon Europe Organizer
    20 февруари 2017, 10:46 a+ a- a

    За четвърта поредна година на 25 и 26 март 2017 в София ще се проведе специализираната софтуерна конференция за програмиране за мобилни и уеб устройства MobCon Europe (вижте повече за събитието ТУК). Събитието в България е продължение на провежданата в САЩ конференция за мобилен бизнес и технологии, а у нас се организира от компанията за софтуерни разработки MentorMate. Срещнахме се с Николай Любчев – MobCon Europe Organizer, за да ни разкаже повече за конференцията и конкурса за програмиране на мобилни устройства MobDemo. Ето какво сподели той пред екипа на Economy.bg

    Г-н Любчев, за четвърта поредна година организирате конференцията MobCon. Каква е целта на събитието?
    На 25 и 26 март за четвърти пореден път в София ще се проведе  софтуерната конференция MobCon Europe. Събитието е едно от най-мащабните в Югоизточна Европа и е посветено на модерните тенденции в създаването на софтуер, маркетирането на приложения, потребителското преживяване и най-общо казано новите технологии.

    Вижте какво ново ще има на конференцията

    Какво ново ще има на конференцията?
    През годините основното направление на конферeнцията бяха мобилните разработки, дизайнът и тестването за мобилни устройства. Софтуерът обаче е индустрия, която може би търпи най-бързо развитие в световен мащаб. Виждаме все повече устройства, които се свързват помежду си, генерират се все повече данни, виртуалната и добавената реалност стават част от ежедневието ни. Така че, за да сме в крак с тренда, ние решихме да отворим MobCon Europe към хора с по-широка софтуерна експертиза. Другата новост, която искам да споделя с вас, е, че на 30 май ще бъде проведена и MobCon Швеция в Гьотеборг. Защо в Гьотеборг? Защото там наскоро открихме офис на MentorMate. Конференцията ще бъде насочена към бизнес лидери от сектора на здравеопазването. Тя ще се проведе в Гьотеборг, но ще я организираме основно тук, от България. Правим това, защото имаме доста опит вече в организирането на подобни събития. Конференцията в Швеция е следствие от експертизата, която сме придобили в организирането на събития под бранда MobCon Digital Health в Щатите.

    За кого е подходяща конференцията?

    Към кого е насочено събитието и как става участието?
    Слоганът на тазгодишната конференция е “Възходът на технологиите“ и нашите врати са отворени за всички, които се интересуват от модерните тенденции в разработката на софтуер. Желаещите да присъстват на конференцията могат да влязат на сайта на MobCon и да закупят билет. Цената в момента е 75 евро за конференцията и 95 евро за конференцията плюс уъркшоп. Билетът включва достъп до всички лекции, обяд, кафе паузи, тениска, промо пакет и парти след края на лекциите.

    Колко човека очаквате тази година?
    През годините наблюдаваме възходяща градация на посетителите, като на предстоящото издание очакваме те да са над 850 човека.

    Вижте повече за детския кът, част от конференцията

    Тази година конференцията ще предлага и детски кът. Разкажете ни повече за него.
    При организиране на MobCon Europe ще предложи и обособен детски кът, където деца на възраст от 5 до 12 г. ще имат възможност да се запознаят с основни модели на програмирането, представени в достъпен за тях вид. Детския кът го правим заедно с нашите партньори от MindHub, които предлагат услуга за обучаването на деца по основи на програмирането. Използват специализиран софтуер и едно от нещата, които показват, е как децата могат да програмират движението на малки роботчета чрез изпълняването на команди от таблет. Всеки един от родителите, които желаят да посетят конференцията, може да доведе със себе си своето дете. За децата не се изискват отделни билети. Достатъчно е родителят да си закупи билет.

    Вижте какви теми ще обхваща конференцията тази година

    Кои са темите, които са включени в програмата тази година?
    На 25 март посетителите ще имат възможност да участват в уъркшопи, в които водещи експерти ще споделят своя опит в разработката за iOS, Android и крос платформи, тестването на уеб услуги и производителност, потребителското преживяване и Прогресивните уеб приложения. На 26 март, в 4 паралелни потока, двайсет лектори от световни компании, като Microsoft, Hewlett Packard Еnterprise, Facebook, Samsung, Mozilla, Intel, Booking.com ще говорят за: сигурност на мрежата в ерата на умните устройства, потребителското преживяване в Agile и DevOps света, възхода на прогресивните уеб приложения, как да използваме Service Worker-ите, когато сме онлайн, работещи стратегии, водещи до инсталиране на приложения, примери от реалния живот за използване на RxJava и Kotlin, как да управляваме дигиталния си отпечатък, съвети как да се използва IntelliJ, дадени от “вътрешен човек”, уеб и смесена виртуална реалност и как използват Machine Learning във водещ резервационен сайт като Booking.com и други.

    Научете повече за конкурса, който се провежда като част от конференцията

    Тази година ще има ли отново състезание за мобилно приложение в рамките на събитието и какви награди сте предвидили?
    На конференцията ще се проведе състезание за най-добра идея или прототип за мобилно приложение MobDemo, в което всеки може да участва. Наградата за победителя е на стойност 10 000 EUR в услуги за разработка. 

    Ще се доверите ли отново на публиката по отношение на оценяването на участниците?
    Желаем да бъдем максимално прозрачни в избирането на победителя, затова той ще бъде определен от публиката, която ще гласува чрез мобилното приложение на конференцията.

    Какви са отзивите от миналите години? С какво събитието е било полезно и интересно за участниците?
    Всъщност хората защо посещават една конференция? Заради лекторите и лекциите, които ще чуят. Наистина сме се стремили да доведем водещи експерти в областта си тук, в България. Като цяло една от интересните теми специално за мен би била тази на Райън Пена, който е от MentorMate и ще говори за управлението на дигиталния отпечатък на хората в интернет. До този момент сме забелязали тренд, че над 60% от участниците, които са посетили предходно събитие отиват и на следващото. Използваме доста различни инструменти за анализиране на данните, които получаваме от конференцията и се вслушваме в съветите на посетителите, за да направим всяко следващо събитие по-добро.


    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 2 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 3 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 4 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 4 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 5 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес