четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10540 прочитания

    Експерти: до 10 години секс роботите ще станат масови

    Машините навлизат в още един сегмент, който е много по-тясно свързан с човешките взаимоотношения - интимната сфера
    11 юли 2017, 08:18 a+ a- a

    Все по-често говорим за това как роботите изместват хората от работните им места. От почистване на кухненския под до композиране на музика, писане на новини и дори софтуерен код - умните устройства навлизат във всяка област, която подлежи на автоматизация. Но има още един сегмент на пазара, който е много по-тясно свързан с човешките взаимоотношения и в който машините навлизат - интимната сфера. Според експерти само до 10 години секс роботите ще се превърнат в масово явление.

    В основата си това са силиконови кукли, които имат възможност за сложни движения и притежават изкуствен интелект. Очака се по-високият клас модели да бъдат снабдени с множество сензори и регулатор за определяне на „телесната“ температура.

    Към настоящия момент в света има няколко компании, които доминират на пазара - Realdoll, Android Love Doll, Sex Bot, Trottla и True Companion. Всеки от моделите, които предлагат, има своите особености. Например моделът на Android Love Doll - Jessica, идва с настройки за над 50 различни пози, а този на Realdoll - Harmony, може да бъде настроен с 18 различни набора от личностни характеристики. Цените на машините се движат в диапазон между 5 и 15 хил. щ.д.

    До 2/3 от мъжете и близо 30% от жените подкрепят идеята за използване на секс роботи, сочи проучване на Фондация за отговорна роботика (ФОР). Секс индустрията се оценява на 35 млрд. щ.д. годишно и този пазарен сегмент е привлекателен.

    Някои от сферите, в които секс роботите могат да намерят приложение, са: сексуални компаньони за самотни хора, „работници“ в публични домове и като инструмент за терапия на хора със сексуални отклонения. Интимни преживявания с роботи вече се предлагат в няколко заведения в Южна Корея и Япония.

    Първият подобен бизнес в Европа отвори врати в Барселона. Lumidolls предлага услугите на 4 реалистични силиконови кукли срещу приблизително 60 евро на часа. След протест от местните „жрици на любовта“ и разследване на органите на властта публичният дом се премести. По думите на въпросните жени секс роботите няма как да предложат същото ниво на обслужване, защото липсва чисто човешкият аспект. С тях не може да се проведе нормален разговор, нито да се изпие чаша вино, коментират платените компаньонки пред британското издание Express.

    През 2016 предприемачът Брадли Шарвет разкри пред The Sun плановете си да отвори кафене в Лондон, което да предлага популярната топла напитка в комбинация с ласки от роботи. Според него сексът с роботи не изключва общуването с хора, но може да бъде по-приятен. „Секс роботите винаги ще задоволяват, могат да демонстрират по-добра техника, защото могат да бъдат препрограмирани според нуждите на човека“, споделя той пред Daily Star.

    Идеята за използване на секс роботи за терапия среща различни реакции и остро неодобрение. Шин Такаги, изпълнителният директор на Trottla, признава за себе си, че е педофил. Той разказва, че единственото, което му е помогнало никога да не нарани дете, е че може да използва кукла. „Лекуването на педофили със секс роботи деца е отблъскваща идея. Представете си да лекувате някого от расизъм, като му дадете възможност да удря по кафяв робот. Етичните въпроси тук отиват отвъд това дали реално е бил наранен човек“, коментира Патрик Лин от Политехническия университет в Калифорния пред The Telegraph.

    Друг изтъкнат критик на идеята е д-р Катлийн Ричардсън, професор по етика в Университета в Лестър. Според нея секс роботите ще доведат до задълбочаване на проблемите, десоциализиране и третиране на хората като вещи.

    По думите на проф. Шарки, председател на ФОР, желанието на хората да изграждат взаимоотношения с роботи е притеснително. „Тъжно е, защото това ще бъде еднопосочна връзка. Обичате вещ, която не може да ви отговори със същото, може единствено да го имитира“, коментира той в интервю пред The Telegraph.

    По-позитивно е настроен д-р Трюди Барбър, един от изследователите на темата за ефекта от технологиите върху нашата сексуалност. Според него сексът между хората ще бъде запазен за специални случаи, а ежедневните нужди ще бъдат задоволявани от роботи.  По неговите думи това ще заздрави връзките между хората и само в рамките на 25 години явлението ще бъде напълно обществено приемливо.

    Комбинацията от роботика, телекомуникации и виртуална реалност би позволила секс куклите да бъдат създадени като силиконова реплика на реален партньор и да направят възможно осъществяването на акт от разстояние. Към момента обаче няма правни механизми, които да гарантират, че нечий облик няма да се появи върху модел кукла без знанието и съгласието на човека. Така например бе създаден робот, който изглежда като Скарлет Йохансън.

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 8 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 13 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 14 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 14 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам