четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6508 прочитания

    Реза Рахман: Отворените стандарти означават, че ние движим технологията напред

    За мотивацията на софтуерните разработчици и бъдещето на Java екосистемата вижте какво сподели експертът пред Economy.bg
    24 октомври 2017, 08:25 a+ a- a

    Реза Рахман има дългогодишен опит като технологичен консултант. Работил е за Oracle, понастоящем работи за CapTech. Автор е на книгата „EJB 3 в действие“. Лектор е на множество форуми, посветени на Java технологията, а тази година бе избран и за любим лектор на Java2Days. Форумът се проведе в София в периода 17-19 октомври и събра над 1500 души. Срещнахме се с Реза, за да ни сподели своите впечатления от българската публика и да ни разкаже как изглежда бъдещето на Java екосистемата през неговите очи. Ето какво сподели той пред екипа на Economy.bg

    Бяхте обявен за любим презентатор на българската публика на Global Tech Summit. Какво значи за вас тази награда и каква е Вашата оценка за българската аудитория?
    Страхотно е. Това е голяма чест за мен. Идвам тук от доста години. Преживяването винаги е невероятно. Прекрасна енергия, много добри хора, стойностно общуване. Определено се чувствам поласкан.

    От изнесените от Вас презентации пред българската аудитория коя Ви е най-любима и защо?
    Мисля, че беше преди 2 години. Обясних защо вярвам в това, което правя, и в технологията, с която се занимавам. През повечето време говоря конкретно за технологиите, но това мое участие беше повече относно това какво трябва да мотивира хората да използват тази технология. Мисля, че това е презентацията, която ми е било най-приятно да изнеса.

    Много професионалисти имат чисто прагматичен подход при подбора си на технология – избират я според крайния резултат, който търсят. Според Вас трябва ли да вземат под внимание и други фактори?
    Много хора, особено софтуерните разработчици, се интересуват от определени функционалности. Например какви интересни функционалности мога да използвам с тази конкретна технология? Но това не е единственото нещо, което трябва да мотивира софтуерните разработчици. Те са също професионалисти. Трябва да се интересуват от неща като какво е всъщност полезно за екосистемата. И едно от нещата, които са много полезни за Java екосистемата, са отворените стандарти. Това са технологии, които всеки може да внедри. Не бива да ги разглеждаме просто като функционалност.

    Как изглежда бъдещето на Java екосистемата през вашите очи?
    Изключително светло. От самото начало Java като технология бе контролирана от една-единствена компания – Sun Microsystems. Те свършиха добра работа, но вече не са в бизнеса. Компании като Oracle нямат същия фокус върху екосистемата, така както Sun имаха. Според мен в бъдеще ще видим по-голямо преминаване от модела на една-единствена компания – Oracle, към партньорство с компании като IBM, Redhead,  с някои от по-малките играчи в общността.

    Как разглеждате този преход към децентрализация на Java екосистемата: като предизвикателство или като ново поле за изява за софтуерните разработчици?
    Не мисля, че това ще бъде някакво предизвикателство за софтуерните разработчици, но тази промяна открива нови възможности. Когато имаш една компания, която контролира технологията, не трябва да се тревожиш толкова какво е твоето участие в целия процес. Когато имаш отворени стандарти, които не са собственост на един индивид, това значи, че всички ние носим част от отговорността да придвижим технологията напред.

    За мотивацията на софтуерните разработчици и бъдещето на Java екосистемата вижте какво сподели Реза Рахман пред Economy.bg.
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 11 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 11 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 11 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 13 часа
    преди 16 часа