четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5010 прочитания

    Питър Пол Кох: Представите за уеб и сайт вече не са това, което бяха

    Вижте какви прогнози за бъдеще на мрежата и уеб програмирането направи популярният сред разработчиците по света специалист
    16 ноември 2017, 13:25 a+ a- a

    Как изглежда бъдещето на уеб, какви са тенденциите в уеб програмирането и какво трябва да знае един добър уеб разработчик? Попитахме това популярния уеб програмист Питър Пол Кох или PPK, както е известен на уеб разработчиците по света. Той бе един от лекторите на международната конференция за софтуерни разработчици DevReach, която се проведе на 13 и 14 ноември 2017 в София. 

    Какво е бъдещето на интернет пространството?

    Как мрежата се променя и какво е нейното бъдеще? 
    Интернет пространството става все по-сложно и не задължително в технически смисъл, но първо трябва да се запитаме какво е „уеб“. Например някъде в Азия попитали много хора дали имат интернет на мобилния си телефон и всички отговорили, че нямат. „Добре, но използвате Facebook, нали?“ - продължили с въпросите - и всички отговорили утвърдително. Което означава, че те имат интернет връзка. Това ще рече, че Facebook превзема мрежата по такъв начин, че ако искате вашата публикация да се чете, вие трябва да я публикувате там. Но също така Facebook показва съществуващи страници вътре в своето приложение. Това е нещо като уебсайт, но и не съвсем. Така че вървим към бъдеще, в което ще бъде все по-малко ясно за хората какво е уебсайт и какво не е. Чел съм мнения, според които браузърът като потребителски продукт бавно започва да изчезва. Не браузърът като технически продукт - ние все още имаме нужда от него, за да четем уебстраници, а като потребителски, защото все по-малко и по-малко хора го използват. Хората ще казват: „Аз съм във  Facebook, прочетох вашата статия във Facebook...”. Смятам, че сериозното предизвикателство ще е не толкова от техническа гледна точка, колкото от концептуална – как обясняваме на хората какво е уеб в бъдеще. 

    Как ще изглежда уебсайтът на бъдещето?

    Как ще изглежда уебсайтът на бъдещето? 
    Смятам, че ще изглежда като нещо, което е вградено в друго приложение. Както Facebook приложението, за което вече споменах. Тези тенденции вече се наблюдават в Китай, където има огромни платформи като WeChat (най-популярната мобилна платформа за социални мрежи в Китай, бел.р.). Когато продаваш и купуваш продукти, използваш сайт, но той се показва вътре в самата WeChat. Не мисля, че в съзнанието на хората присъства представата за уебсайт. Да, технически, всичко ще е същото и няма да има много разлики. Но концептуално смятам, че не много потребители ще осъзнават, че пред себе си имат уебсайт. Те ще си мислят, че гледат Facebook или WeChat. 

    Какви са водещите тенденции в уеб програмирането? 

    Какви ще са водещите тенденции в уеб програмирането? 
    Става все по-трудно да се предвиди. Много хора работят с работни рамки (Frameworks) в момента като например JavaScript Frameworks. Лично аз никога не съм бил техен голям фен, защото обикновено изискват твърде много ресурси, специално на мобилен браузър. Ако се опитвате да заредите уебсайт и това ви отнема 10-15 секунди, причината е, че зарежда 3 или 4  работни рамки. От друга страна, те няма да изчезнат. Това, което се надявам, е да станем свидетели на ситуация, в която нещата са много по-балансирани. Да си кажеш: „Ок, трябва да използвам работни рамки за този сайт, но не и за онзи, защото нямам нужда от тях при него“. Не бих казал, че това се превръща в тенденция, но се надявам да се случи.

    От друга страна виждам, че става все по-сложно да дефинираме какво всъщност е „уеб разработчик“. Доскоро дефиницията беше проста – някой, който прави HTML, CSS и JavaScript. И това е начинът, по който бих определил и себе си. Но в бъдеще би могло да означава нещо съвсем различно. Това може да е някой, който е много добър в работните рамки и управлява вземането на правилни решения. Или пък някой, който е много добър в създаването на страници, които се показват вътре във Facebook. Ще наблюдаваме наистина големи промени в следващите 5 години, но ми е трудно да се предвидя какви точно. 

    Какво трябва да знае и може един добър уеб разработчик?

    Какво трябва да знае и може един добър уеб разработчик, за да посрещне тези промени? 
    Винаги казвам едно и също – започнете с основите на CSS и JavaScript. Не казвам, че не трябва да използвате работни рамки, казвам, че ако не сте сигурни какво да учите след това, научете настоящите CSS и JavaScript, защото все още е нужно да знаете това, което браузърът прави. Да, ще има случаи, в които ще пишете код с работни рамки и ще се случва те да не работят в определен браузър. Ако нямате опит и представа как функционира браузърът, няма да може да се справите с това и ще се наложи да потърсите помощ от някой друг. Така че ако не сте сигурни какво да учите занапред и ако не сте наистина добри в CSS и JavaScript, просто научете малко повече за тях. Не всичко, това е твърде много. Просто намерете нещо, което намирате за интересно и разучете как наистина работи из основи. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС