сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3570 прочитания

    Нови ръкавици дават усещане за допир във виртуална реалност

    Системата използва изкуствена кожа с малки торбички, които се изпълват с въздух
    20 ноември 2017, 16:45 a+ a- a

    Ръкавиците за виртуална реалност на HaptX ще направят изживяването в дигитална среда още по-реалистично. Технологията симулира допира, ориентирайки потребителя за формата, текстуратa и дори температурата на обекта. Потребителите ще могат да разберат дали виртуалният предмет е мек, или твърд и ще подсигури адекватната интеракция с виртуални обекти, без ръцете да преминават през тях.

    Системата използва изкуствена кожа с малки торбички, които се изпълват с въздух при взаимодействието с виртуален обект. По този начин те пресъздават усещането за допир. Системата е творение на Джейк Рубин и д-р Робърт Крокет.

    „На практика това са малки пиксели за допир. Променяйки налягането в тях достатъчно бързо, можем да пресъздадем различни усещания върху кожата. В пръстите на ръкавиците са използвани малки пиксели, разположени близо един до друг за по-прецизно имитиране на допир, а в дланта торбичките са с по-голям размер и разположени на по-голямо разстояние“, споделя Джейк Рубин.

    Други подобни технологии като GloveOne и Manus използват вибрации, за да симулират допира, а Teslasuit разчита на електроди, причиняващи малки електрически шокове. VRgluv, от друга страна, използва малки мотори, за да оказва съпротивление на пръстите. Въпреки това според Рубин нито една от тези системи не пресъздава усещането от допира с прецизността на HaptX.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 4 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 5 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 5 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 7 часа
    преди 10 часа