петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4208 прочитания

    За четвърта поредна година стартира Академия „Иновация в действие“

    Българският Стив Джобс, певицата, определена за "Богинята от другата страна на Европа" и съоснователят на училището по роботика са посланици на инициативата през 2017-2018
    22 ноември 2017, 13:01 a+ a- a

    За четвърта поредна година стартира Академия „Иновация в действие“ 2017, социално-отговорната инициатива, която има за цел да развива предприемаческите умения на младите хора. Тя се организира от компанията „Солвей Соди“ АД в партньорство с „Аурубис България“ АД. През това издание младите хора ще развиват иновативни идеи в областите: “Ефикасно използване на ресурсите“, „Дигитална трансформация на българската култура и традиции“ и „Образование на бъдещето“.

    За трите години, през които се провежда „Иновация в действие“, над 300 участници са преминали през курсовете на обучение и са развили своите идеи. Те придобиват знания и умения за създаване и управление на проекти, свързани с иновациите. Редица проекти, които вече са пример за успешни иновации и са придобили публичност, са били замислени и развити именно в рамките на Академията.

    „Убедени сме, че днешните млади хора са утрешните лидери на България. Затова с радост инвестираме в тяхното образование, като се надяваме те да останат в страната и да работят за нейното по-добро бъдеще“, каза по повод старта на инициативата Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД. 

    Кандидатстването за включване в Академията „Иновация в действие“ вече е възможно. Всеки желаещ може да попълни документите и още сега да заяви желанието си за участие. Ще бъдат избрани общо 100 участници, тридесет от които ще бъдат оповестени до 22 декември 2017 г.

    Силата на добрите идеи и тяхното прилагане бе припознато от три емблематични лица в предприемачеството и иновативния подход в България. Любомир Янчев, певицата DIA и Кирил Митов прегърнаха идеята и станаха посланици на Академия „Иновация в действие“ 2017.

    Едва на 20 години Любомир Янчев разработва устройството за умно управление на климатици.  „Мелиса“ е начинание, което за три години прераства в цяла серия от устройства за „умен дом“. Неговата технологична компания MClimate има офиси в четири държави и дистрибуторска мрежа в тридесет и две. Често наричан „българският Стив Джобс“, Любомир е бил лектор на TedX два пъти и е отличен в годишната класация на Forbes, 30 под 30.  "Искам да мотивираме повече млади хора да се занимават с иновации и да им покажем, че макар и много сложно, те са възможни", обяснява Любомир защо се е съгласил да бъде посланик на „Иновация в действие“.

    Певицата DIA върна народната музика в дискотеките с песните си „Егея“, „Вено Невено“ и „Огън“. Парчетата ѝ се завъртяха по радиостанциите в над 20 страни в Европа, Азия и САЩ. Канадската певица Grimes спомена „Егея“ в YouTube и в личния си блог, а списание Vice-Италия написа материал за нея, наричайки я "Богинята от другата страна на Европа". „Мотивът ми да се включа в "Иновация в действие" е приобщаването на младите хора към културната ни идентичност, идеята да предизвикам интереса у тях към българските традиции, обичаи и народно творчество по един иновативен начин, който е близо до техния живот. Тези неща не остаряват, те са винаги на мода. Това, което творите сега, след 100 години ще е фолклор“, казва DIA по повод включването ѝ в инициативата.

    Съоснователят на “Robopartans”, училище по роботика, Кирил Митов е инженер и предприемач със сериозен опит в разработката на софтуер и специално отношение към развитието на света. Той е един от първите в страната, който развива роботиката в България, а чрез  платформите за онлайн обучения по роботика “Robopartans” е и в над 52 страни по целия свят. Целта му  е да събуди и затвърди интереса на учениците към физиката, информационните и комуникационните технологии, математиката и като цяло технически науки. "Включвам се в „Иновация в действие“, защото смятам, че хората зад нея полагат последователни, целенасочени усилия да добавят стойност. Което за мен е важно", мотивира подкрепата си за Академията, Кирил Митов.

    През 2017 г. организаторите надграждат Академия „Иновация в действие“, защото вярват, че да си иновативен означава да се променяш към по-добро. Тъй като зад добрите проекти винаги стои една благородна идея, те решиха да включат в програмата и добротворчеството.  С участието си в Академията, всеки курсист ще има възможност да подкрепи една благородна кауза, за която вярва, че най-много има нужда от съдействие. Още при кандидатстването си всеки ще посочи проекта, който иска да подпомогне, а като част от панела „Взимане на решения“, ще може да защити избора си. 

    В следващите етапи на инициативата, младите хора ще имат възможност лично да се срещнат с Любомир Янчев, DIA и Кирил Митов, които на живо ще обяснят какво за тях е иновация и мотивацията си да се включат в проекта. Отворените семинари, в рамките на които това ще бъде възможно, ще се проведат през януари 2018 г. в София и Варна.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове