събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16260 прочитания

    Всеки може да постигне всичко!

    Турският астрофизик Бурчин Мутлу-Пакдил, открила една от най-редките галактики, за пътя си от Истанбул до сцената на TEDGlobal 2018, пред Economy.bg
    25 април 2018, 16:56 a+ a- a

    Photo credit: Ryan Lash /TED

    "Галактиката на Бурчин" (Burçin’s Galaxy). Така е известна една от най-редките галактики във Вселената ни, открита миналата година от турския астрофизик Бурчин Мутлу-Пакдил. 32-годишната жена изминава дълъг път от детето, гледало очаровано към звездите от дома си в Истанбул, до сцената на TEDGlobal във Ванкувър преди дни, където тя представи своето уникално откритие. Налага й се да разбие много табута и да преодолее редица предразсъдъци по пътя си. Освен че астрофизиката е доминирана от мъже сфера, за Бурчин предизвикателствата са двойно по-големи, защото тя е мюсюлманка, носеща забрадка.

    Как една жена успява да пробие в доминирана от мъжете област, как забрадката може да върви ръка за ръка с научните открития, как родителите ти, макар и без образование, може да са най-голямата подкрепа по пътя към световна слава – вижте какво сподели пред Economy.bg Бурчин Мутлу-Пакдил, която само преди дни очарова с уникалното си откритие аудиторията на TEDGlobal 2018.

    Бурчин, колко дълъг беше пътят от Истанбул до сцената на TED?
    Семейството ми живее в Истанбул, но моята академична кариера започна от Bilkent University в Анкара, където получих бакалавърска степен по физика. През 2009 заминах за САЩ, за да продължа образованието си. Получих магистърска степен от Texas Tech University и докторска степен по астрофизика от University of Minnesota Twin Cities през юни 2017. Месец по-късно се присъединих към департамента по астрономия в University of Arizona като научен сътрудник. Изучавам структурата и динамиката на галактиките, за да можем да разберем как те се формират и еволюират. Проучването ми включва космология, близки галактики джуджета, пръстеновидни галактики, свръхмасивни черни дупки, средноголеми черни дупки и т.н. Наскоро проучването ми относно структурата на галактиките доведе до откриването на изключително рядка галактика. То даде възможност за първи път да бъде описана елиптична галактика с двоен пръстен. Откритието получи широк медиен отзвук в САЩ и в чужбина и беше отличено с редица престижни награди, включително с TED Fellowship и Награда за научно лидерство на програмата Ten Outstanding Young Persons (TOYP) на Турция. Преди дни имах честта да се присъединя към група от 20 ярки умове от цял свят и да говоря на сцената на TED Global 2018.

    Photo credit: Ryan Lash /TED

    Кои бяха най-големите предизвикателства по този път?
    Като жена мюсюлманка, занимаваща се с наука, отдавна съм във война със стереотипите. Преди да отида в университет, всички ми казваха да не уча физика, защото „момичетата не учат наука“. Когато ме приеха в най-добрия университет за физика в Турция с пълна стипендия, семейството ми беше критикувано, че ме е „пуснало“ да уча далече, защото „младите жени не трябва да живеят далеч от семейството си“. На първия учебен ден в университета един професор (мъж) постави под въпрос моето присъствие в департамента, като каза „Луда ли си? Ти си жена и си напуснала родния си град, за да учиш физика“. По това време хиджабът беше забранен в обществените сгради, включително в университетите в Турция. Бях принудена да го сваля. Много хора поставяха под въпрос моето присъствие в университета, защото „истинските учени не са религиозни“. След като получих бакалавърска степен, заминах за САЩ, за да продължа следването си. Когато се омъжих, етикетите се удвоиха и станах обект на стереотипите за „традиционното семейство“. Критикуваха ме, че „съм егоист и че избирам кариерата пред семейството си“. Работата ми е моят отговор към всички, които постоянно се съмняват в мен. „Всеки може да постигне всичко, независимо от пол, религия, раса и т.н. Да живеем отвъд етикетите!“

    Какво е да си жена учен в Турция?
    Трудно е да се отговори. Живея в САЩ от 2009. Доста неща се промениха, откакто напуснах Турция, но мога да кажа, че да си жена, работеща в каквато и да е сфера, в която и да е страна, е доста трудно. Това е глобален проблем. Имам привилегията да се познавам с изключителни жени от различен произход и работещи в различни области. Всички споделяме един и същ опит: третират ни различно на база нашия пол, а не на база нашата работа. Няма значение дали става дума за научна конференция или публична дискусия, mаnѕрlаіnіng-ът (бел. ред.: мъж дa oбяcнявa нeщo нa жeнa пo cнизxoдитeлeн или пoĸpoвитeлcтвeн начин) е всеобщо явление навсякъде. Има мъже, които се опитват да ми обяснят собственото ми проучване, други не вярват в моята експертиза и поставят под съмнение моите източници или данни, а трети дори не ми позволяват да се изкажа, като просто намират начин да говорят за това, което те правят. Случва се в академичната ми кореспонденция хора автоматично да правят предположения за мен и да ме споменават, използвайки личното местоимение „той“.

    Photo credit: Ryan Lash /TED

    Астрофизиката е доминирана от мъже сфера. Как ти като жена със забрадка успя да постигнеш успех в тази област?
    Родителите ми са били принудени да напуснат училище след 5-ти клас, за да се грижат за техните родители. Израснах, слушайки техните истории за това как не са успели да получат образование. Опитът на родителите ми ме мотивира да направя всичко възможно, за да изживея мечтата си. Семейството ми ме подкрепяше във всяка една стъпка. Това обаче не беше лесно нито за мен, нито за тях. При всяко предизвикателство си припомнях историята на родителите ми, не слушах гласовете, които се опитваха да ме обезкуражат, работих здраво и просто продължавах да се боря и да следвам мечтите си.

    Преодоляла си много стереотипи, първо като жена учен, и после като жена мюсюлманка със забрадка. Какво ти даваше сили да излезеш от зоната си на комфорт и да продължаваш да се бориш?
    Като малко дете се възхищавах много на звездите в небето. Сега, като астрофизик, имам възможността да достигна до тези звезди. Искам да науча повече за Вселената и начина, по който тя се е формирала, за да е такава, каквото я познаваме днес. Това е моята страст в живота. Имам голям късмет също, че семейството ми ме подкрепя във всяко начинание. Най-добрият съвет, който сестра ми ми даде, е: „Никой не е стигал далеч, ако не е опитал“. В живота неизбежно има върхове и спадове, важно е да не се отказваме. Аз се опитвам да избягвам обезкуражаващите гласове. Опитвам да се свържа със съмишленици и да си създам здравословна среда от хора, които ме подкрепят. Може да имаме различни мечти, но всички се сблъскваме с подобни предизвикателства. Можем да се подкрепяме по пътя си.

    "Галактиката на Бурчин" (Burçin’s Galaxy)

    Какво е значението на откритието ти?
    На пръв поглед Галактиката на Бурчин (Burçin’s Galaxy) е красив небесен обект, който има подобно на сфера ядро, обградено от пръстен от сини звезди, без нищо видимо, което да свързва двете. Наблюдавали сме галактики със син пръстен около основното тяло и преди, но те са изключително редки във Вселената – по-малко от 0.1% от наблюдаваните галактики. Чрез по-задълбочен анализ на изображения на галактиката неочаквано открих допълнителна уникална структура – втори вътрешен пръстен, който е по-разпръснат и по-червен от външния пръстен. Тази галактика е първият пример на елиптична галактика с два отделни пръстена. Различните цветове във вътрешния и външния пръстен предполагат, че галактиката се е формирала през различни периоди, но още не сме сигурни как тази странна галактика се е образувала. Произходът на вътрешния пръстен е особено озадачаващ, защото в момента няма механизъм, който да обясни съществуването на втория пръстен в подобна чудата галактика. Тя е показателен пример докъде се простират границите на нашето познание по отношение на това как галактиките са се формирали и еволюирали. Откритието обогатява информацията, нужна ни за по-доброто опознаване на Вселената.

    Как се почувстваха родителите ти, напуснали рано училище, след като една галактика вече носи твоето име?
    През 2017 бях обявена за една от „10-те най-изявени млади личности“ на Турция. Нямах възможност да присъствам на церемонията по награждаването. Родителите ми получиха наградата от мое име и споделиха радостта си на сцената. За мен беше много силен момент да видя радостта им. Без тях постиженията ми досега нямаше да са възможни.

    Как се чувстваш ти след твоето откритие?
    Много съм развълнувана да бъда част от това откритие. Вселената е пълна с мистерии и имаме още много да учим. Трябва да продължим да изучаваме Космоса и непознатото. Това е само началото на нашето по-добро опознаване на тази интересна група от галактики.

    Какво е посланието ти към хората, които следват мечтите си?
    Нищо не се случва, ако не пробваш. Ако никой не е минавал по този път, не се страхувай ти да бъдеш първият. Мечтай смело, поставяй си цели, планирай, организирай и реализирай потенциала си. В живота неизбежно има върхове и спадове. Важно е да не се отказваш. Не позволявай на другите да те обезкуражат. Не се колебай да търсиш съмишленици и да създаваш здравословна среда от хора, които те подкрепят. Не е нужно да си сам в твоето пътуване към целите си!

    Интервю: Детелина Калфова

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 12 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 12 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 12 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 14 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години