петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6754 прочитания

    В България се произвеждат едни от най-модерните медицински апаратури

    За тенденциите в сектора вижте какво сподели Георги Петков, изпълнителен директор на BTL Industries, пред Economy.bg
    18 октомври 2018, 12:53 a+ a- a

    BTL Industries е сред водещите международни компании в сферата на разработването, производството и търговията на електронна медицинска апаратура. Компанията се развива успешно и на българския пазар, като предлага високотехнологична медицинска техника в 3 основни направления: Физиотерапия, Кардиология и Естетична медицина.

    Дружеството разполага с R&D център в София с 30 висококвалифицирани специалисти. В производствената дейност на BTL са ангажирани 210 души, които са ситуирани в Пловдив.

    „100% от продукцията на BTL се произвежда в Пловдив. Това са около 20 000 уреда годишно в трите основни направления – физиотерапия, кардиология и естетична медицина. Ежедневно от Пловдив се изпращат пратки за над 100 държави от цял свят“, разказва ни Георги Петков, изпълнителен директор на българското подразделение на компанията. 

    Свързахме се с него, за да ни разкаже повече за дружеството, проектите върху които работи и плановете да разрасне екипа си с 30%. Ето какво сподели той пред Economy.bg:

    BTL е един от най-големите производители в света на електронната медицинска апаратура. На какво се дължи този успех според Вас?
    Успехът на BTL днес е резултат от комбинация от много фактори – нашата корпоративна култура и отношенията между служителите ни, които ни дават възможност да имаме силен екип, да бъдем иновативни и да предлагаме уникално продуктово портфолио. Фирмената ни култура е базирана на доверие, проактивност, откритост, равни възможности за развитие и неформални отношения. Основната причина обаче компанията ни да заема лидерска позиция е фактът, че правим бизнес с мисия. Мисията ни е да помагаме на хората да бъдат здрави и да се чувстват по-красиви. Уредите на BTL наистина правят революция в съвременната медицина и предлагат решения на редица здравословни проблеми. Нашите продукти подобряват или спасяват много човешки животи и това е най-голямата ни мотивация да се развиваме, да бъдем иновативни, да създаваме нови технологии и да ставаме все по-добри.

    Кога компанията-майка решава да стъпи в България и как се случва това?
    BTL Industries е част от чешката BTL, която стъпва на българския пазар през 1998 г. първоначално с търговско представителство. Няколко години по-късно се прехвърля и част от производството, международният сервиз и логистика. Към днешна дата цялото производство на готови продукти и медицински кушетки е съсредоточено в България. От базата ни в Пловдив се експедират  апарати за над 100 държави, a BTL е един от трите най-големи производители на физиотерапевтични уреди в света. Също така преди 3 години открихме R&D център в София, в който се разработват нови машини и технологии за нашето производство. Първите негови продукти вече са завършени – единият, BTL Unison, е в производство и продажба, а вторият, който е физиотерапевтичен апарат, е на етап тестове и сертификация и ще бъде пуснат за производство и продажба през 2019 г.

    Как оценявате пазара на електронна медицинска апаратура в България?
    Нашата компания продава продуктите си на клиенти предимно в частния сектор, като отбелязва стабилен ръст в продажбите в последните 3 години. Работим с водещи лекари и специалисти, които искат да разполагат с високотехнологична апаратура. Чрез нея те диагностицират и лекуват пациентите си по-бързо и по-успешно или я използват при състояния, за които до момента не са откривали ефективна методика.

    Кои са най-големите предизвикателства, с които се сблъсквате в дейността си?
    Производството е сложен процес, който често ни изправя пред различни предизвикателства, но BTL разполага с добър и опитен екип, който успява да се справи. Ако трябва да погледнем по-мащабно, като един от водещите производители на медицинско оборудване, ние сме длъжни да отговаряме на динамичните потребности на съвременната медицина и на съвременните хора. Това означава непрекъснато да бъдем иновативни и да предлагаме революционни решения. Фактът, че BTL е сред трите най-големи производители на физиотерапевтични уреди в света и стабилна компания в естетичната медицина и кардиологията, означава, че към момента се справяме успешно. Основна заслуга за това имат всички наши колеги, които правят възможно реализирането на продуктите на компанията на международния пазар.

    Какъв процент от продуктовото портфолио на компанията се произвежда в България към днешна дата?
    100% от продукцията на BTL се произвежда в Пловдив. Това са около 20 000 уреда годишно в трите основни направления – физиотерапия, кардиология и естетична медицина. Ежедневно от Пловдив се изпращат пратки за над 100 държави от цял свят.

    По Ваше лично мнение кои са трите най-иновативни устройства, които се произвеждат тук?
    Трудно е да изберем само три устройства, тъй като продуктовото портфолио на BTL включва десетки иновативни уреди. Можем да посочим флагманите във всяко направление. Във физиотерапията това е BTL Super Inductive System, който разрешава редица проблеми, за които обикновено е нужна много повече медицинска техника. Той допринася и за подобряване на състоянието на мускулите след прекаран инсулт и лекува травми на раменната става. Уникалното при BTL Super Inductive System е, че работи с дълга продължителност и високи мощности, което позволява да се достави голямо количество енергия за единица време. Така се постига 2 пъти по-бързо възстановяване в сравнение със стандартните уреди от този тип. BTL Super Inductive System се използва при лечението на някои от най-големите спортисти в света като боксьора Владимир Кличко, футболистите на Реал Мадрид и националните отбори на Португалия и Бразилия и други. Достатъчно показателен за качествата на уреда е фактът, че през 2017 г. той беше представен по време на престижен международен конгрес за спортна медицина и травматология, проведен на стадиона на Барселона, Камп Ноу. 

    Друга технология, с която се гордеем много, е модулът SDS, който подпомага превенцията на синдрома на внезапната сърдечна смърт. Този синдром е причината за смъртта на около 40 000 българи годишно, включително и професионални спортисти. В световен мащаб цифрите са още по-стряскащи. Чрез нашата система, която е част от стандартно изследване с електрокардиограф, специалистите имат възможност да разпознаят предпоставките за проявата му и да направят по-задълбочени изследвания. След диагностицирането му могат да се предприемат редица мерки, които да спасят живота на пациента.  Радваме се, че с този модул допринасяме за спасяването на живота на толкова много хора. 

    BTL има много силни позиции и в естетичната медицина. Един от най-добрите ни продукти в това направление е BTL EMSCULPT, който стана хит в САЩ заради своето уникално действие. Апаратът е единствен по рода си в света, тъй като благодарение на специална технология едновременно стопява мазнините и изгражда мускулите в различни части на тялото.

    Колко души са ангажирани в производствената и развойната дейност на компанията у нас?
    В производствената дейност на BTL са ангажирани 210 души, които са ситуирани в Пловдив. Разполагаме и с R&D център в София с 30 висококвалифицирани специалисти. В момента ни предстои сериозно разширяване на дейността, което ще доведе и до  увеличаване на екипа с около 30%.

    Бихте ли ни разказали повече за последните си две по-значими вътрешнофирмени инвестиции? В какво и защо решихте да инвестирате? Какви резултати очаквате?
    Една от най-сериозните инвестиции на BTL Industries е в развитието на човешкия капитал. Наш основен приоритет е обучението на служителите ни и това как те се чувстват на работното си място. За нас е важно хората, които работят в компанията, непрекъснато да придобиват нови знания и умения, да се развиват и да растат в кариерата си. Така поддържаме мотивацията им на високо ниво и в същото време разрешаваме един проблем, който стои пред много български фирми – липсата на кадри.  BTL инвестира сериозни ресурси, за да обучава служителите си, и така въпросът с недостига на кадри не стои пред нас. В резултат на това успяхме да изградим силен екип, около който е много по-лесно да надграждаме занапред. Обученията ни са насочени както към придобиване на нови знания, свързани конкретно с професионалните задължения на служителите, така и към усъвършенстването на меките им умения. Работещите в BTL могат да се възползват от фирмена библиотека и от безплатни уроци по английски и испански език.

    Също така преди година инвестирахме 1.3 млн. лева и открихме фабрика за обработка на листов материал в Пловдив, осигуряваща металните детайли, необходими за производството на нашите крайни продукти. Така значително се съкращава срокът на доставка на материали за серийното производство и имаме по-голям контрол на качеството. Съкращава се и срокът за производство на прототипни мостри за отдела ни за научноизследователска и развойна дейност.

    Върху какъв тип проекти работи R&D отделът на компанията в България?
    В момента нашите инженери работят по няколко проекта в естетичната медицина и физиотерапията. През тази година пуснахме на пазара първия техен апарат – BTL Unison, който е част от портфолиото ни от естетични продукти. Една от следващите им разработките е почти завършена и в момента е в процес на тестове и сертифициране. Очакваме през 2019 г. тя да стане част от физиотерапевтичното ни портфолио. Целта ни е всяка година колегите в София да завършват по един нов продукт и той да влиза в серийно производство.

    По Ваши впечатления на какво ниво е използването на изкуствен интелект в електронната медицинска апаратура?
    Използването на изкуствен интелект в медицината е факт. Той спомага за ранното диагностициране на сърдечно-съдови и други високорискови заболявания, което дава възможност за навременна реакция. Изкуственият интелект е бъдещето. Затова и плановете на BTL занапред са насочени към навлизане в роботиката чрез апарати, които да подпомагат движението на пациенти, претърпели тежки травми или заболявания.

    На какви иновации в сектора очаквате да станем свидетели през следващите 5 години?
    Съвременната медицина се нуждае от машини, постигащи бързи и трайни резултати, чрез които периодът на възстановяване на пациентите се скъсява. Очакваме иновациите в следващите години да са насочени към намирането на решения за състояния, които до този момент не са били третирани успешно. Ние в BTL Industries разработваме именно такива уреди и по този начин подкрепяме динамичното развитие на съвременната медицина и помагаме на хората да бъдат по-здрави.

    Какви са плановете ви за развитие на българското дружество през следващите няколко години?
    BTL България търпи много динамично развитие. Ръстът, който отчитаме за 2017 г., е 10% спрямо 2016 г., като целта ни е да достигнем 30-процентен ръст в продажбите за 2018 и още 30% през 2019. В предстоящите месеци ще разширим значително производствения капацитет на компанията и затова се очаква да увеличим и екипа си с близо 30%. Предстои ни и организационно преструктуриране с оглед запазване на фирмената ни култура въпреки бурния растеж, защото тя е в основата на нашия успех. Предвижда се и внедряване на много нови проекти в производството, както и въвеждането на нови технологии.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 14 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 19 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк