четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7346 прочитания

    Защо Coursera избра да открие развойния си център в София?

    Намит Ядав, генерален мениджър на Rhyme в Coursera, пред Economy.bg
    17 декември 2019, 14:30 a+ a- a

    Глобалната платформа за онлайн курсове Coursera, която се оценява на над 1 млрд. долара, придоби преди няколко месеца българо-американския стартъп Rhyme Softworks. Той е изградил платформа, която позволява на разработчици да създават лесно проекти за онлайн обучение, достъпни през браузъра на потребителя. На базата на технологията на Rhyme Coursera стартира услугата Coursera Labs, която позволява на образователните институции и бизнес партньори да създават собствени курсове. Освен разработката на стартъпа придобиването включваше и екипа в София, който сега Coursera удвоява.

    Защо световната платформа за онлайн обучения реши да открие развоен център в София и какви са плановете за офиса тук – разговаряхме с Намит Ядав, генерален мениджър на Rhyme в Coursera.

    Намит, три месеца след като Coursera придоби Rhyme, как върви партньорството?
    Прекрасно. Coursera постоянно търси начини да разшири продуктовите си предложения и да осигури на обучаващите се повече нови интерактивни уроци. Развълнуван съм, че Rhyme може да допринесе за превръщането на тази визия в реалност. Виждаме голям потенциал талантът на Rhyme да допълни обучението в Coursera и да помогне на милиони курсисти да придобият нови умения.

    Върху какви проекти работите заедно?
    В момента работим по интегрирането на продукта на Rhyme в Coursera и разширяването на портфолиото от проекти на Coursera. Плановете са Rhyme да стане интегрална част от Coursera. Курсистите ще имат достъп до самостоятелни интерактивни проекти, партньорите ще могат да добавят проекти и да оценяват своите курсове, така че да дадат възможност на обучаващите се веднага да приложат новопридобитите умения с нашия модел „учене чрез правене“. Особено съм развълнуван от възможността с Rhyme нашите корпоративните клиенти да могат да създават индивидуални проекти за своите служители, да ги обучават на специфични за компанията инструменти или софтуер.

    Каква е идеята зад Coursera Labs?
    Rhyme e част от Coursera Labs, която беше представена наскоро и която позволява на партньорите да създават практически курсове, използвайки почти всички софтуерни приложения на трети страни. Coursera Labs позволява на курсистите безпроблемно да работят по проекти и възложени задачи без да се налагат настройки на средата или изтегляне на софтуер.
    Rhyme и другите продукти на Coursera Labs разширяват възможностите на практическите обучения на Coursera, като подготвят курсистите за работата им чрез интересни интерактивни уроци.

    Какво ще означава новата инициатива за преподаващите и курсистите?
    Компаниите днес имат нужда от кандидати, които имат както теоретични познания, така и практически умения, за да се справят с бизнес проблеми, използвайки стандартни за съответната индустрия инструменти. Курсовете предоставят това трайно знание, а обучаващите могат да помогнат на курсистите да овладеят практическите умения чрез създаване на проекти с Coursera Labs и Rhyme. Обучаващите се могат безпроблемно да практикуват и тестват доколко са овладели най-търсените днес умения, без да има нужда да изтеглят допълнителен външен софтуер. За мен това е повратен момент в онлайн обучението.

    Какви нови курсове можем да очакваме от Coursera?
    Областите бизнес, технологии и наука за данните (data science) продължават да са най-популярните на платформата Coursera (повече информация за нашите най-търсени курсове през 2019 може да намерите тук). Очакваме още курсове и проекти в тези сфери. Coursera Labs, заедно с Rhyme, имат и по-специфични проекти, където има обучения по софтуер като TensorFlow, Jupyter Notebook, R, Tableau, Salesforce и много други. Очакваме доста проекти в области като маркетинг и хуманитарните дисциплини.

    Защо Coursera реши да отвори развоен център в София?
    Корените на Rhyme са в България и Coursera си даде сметка за изобилието на висококачествени технически таланти в региона. Всъщност България се класира в топ 15 на страните по ИТ умения в световен мащаб. Развълнувани сме да надградим екипа тук и да сме част от развитието на този технологичен хъб.

    Какъв е размерът на инвестицията в София? Колко работни места планирате да откриете тук?
    Планираме да удвоим броя на работните места в офиса ни в София. Първоначално екипът ни ще е от 10 души, но визията ни е да проучим България като дългосрочен център за разработване на софтуер. През 2020 ще разгледаме различни възможности за обещаващи партньорства в региона.

    Какви специалисти ще търсите в София?
    В момента търсим софтуерни разработчици в офиса в София. Всички заинтересовани могат да кандидатстват на сайта на Coursera.

    Върху какви проекти ще работят те?
    Екипът първоначално ще се фокусира върху развитието на продукта на Rhyme.

    Как оценявате потенциала и предизвикателствата на ИТ сектора в България?
    Технологичният сектор в България процъфтява, а технологичният талант тук е на високо ниво. Различни проучвания класират България сред топ страните по ИТ умения в световен мащаб. Все повече компании се установяват тук. Хубавото е, че имате разнообразен талант – повече от половината от професионалистите в области като наука и технологии в България са жени. Очаква се ИТ секторът в региона да продължи да се разраства в следващите години. Развълнувани сме да бъдем част от този растеж.
    Въпреки това в момента в цял свят има недостиг на технологични кадри и България не е изключение. През 2017 42% от компаниите в България са имали трудности да запълнят ИКТ работните си места. Първокласното онлайн образование е ключово за справяне с недостига на кадри, предоставяйки гъвкаво, достъпно обучение на всеки, навсякъде. Coursera демократизира достъпа до висококачествено съдържание в популярни области и чрез иновации като практическо обучение допринася курсистите да се подготвят за професиите на бъдещето.

    Как виждате бъдещето на образованието?
    В днешния бързопроменящ се свят ученето през целия живот се превръща в необходимост. Онлайн образованието ще играе ключова роля в това да се даде достъп на хората до висококачествено обучение през живота им. Ученето ще се удължи и продължи и на работа, като помага на хората постоянно да се адаптират към промените в технологиите. Практическото обучение е голяма част от това уравнение и с новите възможности на Coursera Labs и Rhyme онлайн образованието може да помогне на курсистите да се подготвят за бъдещето.

    Какъв съвет бихте дали на младите хора днес – какви умения и квалификации да придобият, за да имат успех във все по-автоматизиращия се свят?
    В ерата на автоматизацията изкуственият интелект, науката за данните (data science), разработката на софтуер и бизнес са областите, за които ще са нужни умения за успех в бъдеще. В днешно време е важно да помним, че ученето не бива да спира след завършване на училище и получаване на образователна степен. Бих посъветвал младите (и не толкова младите като мен) да гледат на бурното развитие на тези области с положителна нагласа: „Гледайте на тях като възможност да сте креативни и да се забавлявате, като придобивате нови знания и умения“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 5 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк