сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2147 прочитания

    Машина може да поддържа жив черен дроб извън тялото до седмица

    Освен това тя подобрява качествата на органите, които съхранява
    17 януари 2020, 15:19 a+ a- a

    Екип учени от Университета в Цюрих разработиха машина, която може да поддържа жив черен дроб извън човешкото тяло до една седмица, съобщи Nature Biotechnology. Освен това машината подобрява качеството на органа.

    Устройството пресъздава ниво на налягане подобно на това в човешкото тяло и захранва органа с кислород, хранителни вещества и кръв, като в същото време премахва клетъчните отпадъци, като например въглероден диоксид. Количеството на подаваните кръв, кислород и хранителни вещества се изчислява автоматично от алгоритми, което означава, че машината не се нуждае от постоянно наблюдение и контрол.

    Екипът работи върху този проект от години, като за целта използва свински черен дроб. В последния тест са използвани 10 човешки органа, които са били твърде увредени за трансплантация. От тях 6 са оцелели и са били по-здрави, с по-ниско съдържание на компоненти, показващи увреждане.

    Към момента черният дроб може да бъде съхраняван само до 24 часа върху лед. Възможността да бъде поддържан органът жив до 7 дни ще даде шанс на много повече хора да получат необходимата трансплантация. В момента само в САЩ за трансплантация на черен дроб чакат 17 000 души, а средният период за чакане е 1 година, уточняват от MIT Technology Review.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 7 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 7 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 8 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 9 часа
    преди 12 часа