четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4124 прочитания

    BG иновация срещу Covid-19: Робот за дезинфекция с UVC светлина

    Повече за разработката, потенциала и приложенията й – Николай Ангов, управител на InnoLed, пред Economy.bg
    21 юли 2020, 16:14 a+ a- a

    Българско изобретение ще помага в борбата срещу Covid-19. В началото на април София Тех Парк съвместно с българските компании InnoLed и „Елукс“, представиха робот за дезинфекция на помещения с UVC светлина. За да автоматизират процеса, изобретателите първо минават през решение с подвижна количка с мощни UVC лампи, прикачени към нея, а впоследствие правят и следваща стъпка, като създават и мини робот с дистанционно управление, който се движи сам и може да обслужва голяма площ за кратко време.
    UVC светлината има силно противобактериално действие и от години се използва с голям успех в медицината за стерилизиране на операционни зали и инфекциозни болници.

    За да научим повече за българската разработка, възможностите и приложенията й, разговаряхме с Николай Ангов, управител на InnoLed.

    Николай, как се роди идеята за „Робот за дезинфекция“ с UVC светлина?
    Идеята се роди като надграждане над технологиите, които развиваме в областта на дезинфекцията с UVC светлина. За да бъдат обработени големи площи, е необходим доста човешки ресурс за преместване на ръчните платформи, които произвеждаме. Това беше причината да търсим възможност за автоматизация на този процес и поставянето на UVC технологията върху роботизирана платформа се оформи като най-доброто решение.

    Пандемията от Covid-19 ли провокира идеята, или това е по-ранна разработка?
    От близо година инвестираме усилия в развитие на технологии, базирани на UV светлината. До началото на тази година усилията ни бяха насочени към решения за осветление на оранжерии и като цяло към земеделието. За целта се използва друга част от UV спектъра – UVA и UVB, които имат положително влияние върху хората и растенията, ако се прилагат правилно. При появата на Covid-19 в Европа, бяхме сред първите компании в Европа, които направиха смели крачки към развитието на решения за дезинфекция с UVC светлина. Имахме добра начална точка с текущата ни развойна дейност, но реално решенията за дезинфекция бяха в отговор на възникналата ситуация.

    Българският робот за дезинфекция с UVC светлина

    Какво точно представлява вашето решение и как то помага в борбата с Covid-19?
    UVC светлината е традиционен начин за дезинфекция на лаборатории, операционни и други помещения. Използва се от вече близо век. UVC светлината е силно мутагенен фактор, който при облъчване разкъсва РНК и ДНК молекулите на живите организми, включително вирусите и бактериите. Ние използваме източници на UVC светлина на OSRAM и Philips, които поставяме в различни решения за дезинфекция.
    Роботът е най-впечатляващото от тях, но освен него сме създали множество разновидности за различни европейски и американски пазари на мобилна платформа за дезинфекция, която реално е също като робота, но се мести от човек.

    Какви са приложенията на робота?
    Приложенията на робота са основно за ежедневна дезинфекция на големи площи през нощта или между работните смени. Добри примерни приложения са няколкото завода в България и Европа, където възникнаха огнища на Covid-19. В подобен тип заводи използването между работните смени би свело до минимум вероятността да се предаде вирусът между смените. От своя страна това би довело до възможност заводите да продължават да функционират дори и при необходимост от изолация на част от персонала. Тези заводи са твърде големи, за да бъдат цялостно дезинфекцирани чрез химически средства или чрез ръчно преместваеми UVC платформи.

    Колко време отнема дезинфекцията с вашия робот?
    Времето много зависи от мощността на робота. Засега сме се спрели на два модела със скорост 5кв.м. в минута и 10кв.м. в минута. При необходимост можем лесно да адаптираме решенията за по-голяма или по-малка скорост.

    На пазара вече има доста подобни решения. Какви са предимствата на вашата разработка?
    Това е добър въпрос при нормално състояние на пазара. Към момента всеки UVC продукт, който пуснем за продажба, се разпродава с много бързи темпове. Разбира се, ние се опитваме да бъдем най-добрите на пазара във всеки сегмент. Постигнали сме завиден напредък в безопасността и надеждността на робота, но основното ни предимство е възможността ни да скалираме много бързо производството на всички продукти. Тази възможност за скалиране идва благодарение на партньорите ни „Елукс“, които разполагат с много високотехнологично и автоматизирано производство.

    Има ли интерес от България, или от чужбина към вашето решение?
    Интерес има и в България, но основните ни продажби са в чужбина. Благодарение на продажбите ни в чужбина успяхме много бързо да получим ценна обратна връзка как можем да направим продуктите си по-добри и вече определено сме на най-високо световно ниво.

    Какъв е потенциалът на технологиите, базирани на UVC дезинфекция?
    Много голям. Методът е изпитан във времето, щадящ околната среда и много ефективен. Според мен в следващите години интересът ще продължи да бъде висок, защото наблюдаваме един процес на „изкарване“ на продукти, които досега са били по-скоро медицинска техника, на много по-голям пазар – всички фирми, частни практики и дори домакинства.

    Това ли е бъдещето на дезинфекцията?
    UVC светлината е определено част от миналото и бъдещето на дезинфекцията. Всички методи имат своите предимства и ограничения и за това продължават да съществуват. UVC методите са много ефективни, но изискват доста внимание при употреба.

    Напълно безопасна ли е UVC светлината при дезинфекция?
    Не. Вложихме месеци развойна дейност, за да създадем правилния набор от сензори, които да осигурят изключване на UVC лампите при наличие на човек в помещението, което се дезинфекцира. UVC светлината е доста опасна за зрението, кожата и като цяло здравето на хората, ако бъдат изложени на интензивно облъчване. Затова се опитваме да сведем всички подобни рискове до минимум.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 5 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 6 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 12 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 13 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава