четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    22067 прочитания

    Как се патентова изобретение в България?

    Вижте интервю с Цанка Петкова, директор на дирекция в Патентно ведомство, както и някои от най-интересните идеи за изобретения
    16 октомври 2012, 10:30 a+ a- a

    Цанка Петкова е учила във ВМЕИ, сега Технически университет - София. Специалността, която е завършила, е „Електроизмервателна техника” .След това е завършила Патентна школа също към ВМЕИ. След завършването си е работила 5 години в института „Пушкаров” , а от 1983 работи само в Патентно ведомство (преди 1993 - ИНРА).

    Започнала е работа като експерт в областта на електроизмервателната техника. Занимавала се е и с предварителни проучвания за всички обекти на индустриалната собственост. Била е началник на отдела за предварителни проучвания. От миналата година е директор на дирекция „Изобретения, полезни модели и промишлени дизайни” .

    Свързахме се с нея, за да ни разкаже повече за регистрацията на изобретения в България.

    Бихте ли обяснили за нашите читатели каква е разликата между изобретение и полезен модел?

    Изобретателите могат да получат закрила на своите изобретения чрез издаването на патент или регистрацията на полезен модел. Съгласно българското законодателство при регистрацията на полезен модел не се извършва проучване и експертиза по отношение на изискванията на закона за новост и изобретателска стъпка, освен ако самият заявител или трети лица не пожелаят това и не заплатят съответните такси. Тоест за полезния модел се прилага тъй наречената „регистрационна” система. Поради това регистрацията на полезния модел става значително по-бързо. Докато процедурата по издаване на патент е много по-бавна.

    Различие има и по отношение срока на закрила. Патентът има срок на действие 20 години, разбира се, ако всяка година се заплащат годишните такси. Срокът на закрила на полезния модел е 4 години и може да бъде продължен с два периода от по 3 години, с което максималният срок става 10 години.

    Приблизително колко струва патентоването на изобретение за територията на България през 2012 г. и за какъв срок важи този патент?

    Таксите за защитата на едно изобретение зависят от различни неща. До издаването на патент заявителят следва да заплати такси, свързани със заявяването, проверка на формалните изисквания, за предварителна експертиза и допустимост на заявката и накрая за проучване и експертиза.

    Ако вземем най-простия случай, сумарно тези първоначални такси могат да възлязат на 460 лв. Предвидени са възможности за намаление на тези такси – в случаите, когато заявителят е изобретател, микро- и малко предприятие, държавно или общинско училище, държавно висше училище или академична научноизследователска организация на бюджетна издръжка и когато е подадена декларация за лицензионна готовност. Тогава тази сума може да бъде намалена до 125 лв.

    За полезния модел не може да се подаде декларация за лицензионна готовност, а намаление при описаните по-горе условия се ползва само за таксата за заявяване. Така че първоначалните такси възлизат на 250 лв., а с намалението – на 225 лв.

    При положително становище на експертизата се плащат такси за издаване и публикация, а след това такси за поддържане на патента, съответно такси за подновяване на регистрацията на полезния модел.

    Как правата върху едно изобретение могат да бъдат защитени за територията на ЕС?

    За подаване на заявки в чужбина българските заявители могат да използват т.нар. национален път, възможностите, предлагани от Договора за патентно коопериране и на Европейската патентна конвенция. Този договор позволява на българските заявители да подадат международни заявки, като използват услугите на Българското патентно ведомство. По този договор се подават средно от около 30 до 40 заявки на година.

    Бих искала да отбележа, че тази година се навършиха 10 години от присъединяването на България към Европейската патентна конвенция. Това е още един договор, позволяващ на българските граждани да подават заявки и да получават патенти извън територията на България, в случая на територията на Европейския съюз.

    Средно по колко изобретения се патентоват годишно за България?

    В Патентното ведомство се подават средно от 200 до 250 заявки за изобретения и 150 до 200 заявки за полезни модели на година. Решенията за издаване на патент за миналата година са 132, а за регистрация на полезни модели – 115бр. Техният брой променен ли е спрямо тенденциите преди 2009 г. За интереса на българския заявител към формите на правна закрила показателен е броят на подадените заявки и разглеждайки графиките на заявяване в годините, не може да се посочи някаква постоянна тенденция на спад или покачване.

    Кой подава заявки за патент в България?

    Най-голям е дялът на заявките, подадени от самите изобретатели. За миналата година например този дял възлиза на 51%. Следва дялът на заявителите от бизнеса - 41,3% и накрая - на заявителите от БАН и университетите - 7,7%.

    Вижте някои от най-интересните заявки за патент от 2009 насам
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 12 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 13 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 13 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 15 часа
    преди 18 часа