петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4909 прочитания

    Социалните проекти са добър начин младите хора да натрупат опит

    Къде е пресечната точка между технологиите и проектите в полза на обществото и как младежите да бъдат въвлечени в разработване на социални иновации, вижте какво сподели в интервю за Economy.bg Кристофър Уорман от глобалната благотворителна мрежа TechSoup
    03 юни 2013, 09:42 a+ a- a

    Кристофър Уорман е директор „Програмно развитие” в TechSoup, глобална благотворителна мрежа, която работи в 56 държави по цял свят за осигуряване на технологични продукти и услуги на общности в нужда.
    Уорман ще бъде в София за участие в инициативата Innovate for Good. Тя е част от програмата Microsoft YouthSpark и представлява глобална общност, която позволява на младите хора да използват технологиите в полза на обществото. В онлайн мрежата за разработка на идеи Innovate for Good участват над 2 000 младежи от цял свят. Общността предоставя достъп до различни ресурси на Microsoft за реализация на социални проекти, като над 30 разработки са получили директно финансиране, а над 100 са стартирали развитието си в директорията за социални идеи.
    Едновременно с Innovate for Good на 8 юни в София ще се проведе събитие за младежи на възраст между 16 и 30 години, които имат интерес в разработвеното на идеи с обществена полза. На събитието различни експерти ще консултират младите разработчици как да представят идеите си ефективно за подсигуряване на финансиране от страна на бизнеса и венчър фондовете.

    Г-н Уорман, как технологиите могат да способстват социалната промяна?
    Технологиите могат да направят възможна социалната промяна по няколко начина. Те могат да направят по-ефективна ежедневната работа на неправителствените организации, работещи за постигането на социална промяна, което означава, че те ще имат повече време да работят върху мисията си.
    Социалните медии също способстват социалната промяна. Неправителствените организации използват комуникационните им възможности, за да достигнат до нова аудитория, която да ангажират в работата им чрез Facebook, Youtube и тн. Това е особено важно, защото помага на гражданското общество да сподели визията си с обикновените хора и да се свърже с други, които споделят целите им.
    Считам също, че социалните медии са много вълнуващи, защото всеки с голяма идея и малко време може да стартира кампания безплатно и да види дали има други, които са заинтересовани от каузата.

    Как младите хора могат да бъдат стимулирани да разработят технологични проекти в полза на обществото?
    Както вече казах, чрез социалните медии всеки може да стартира кампания за социална промяна и да се превърне в лидер – младите хора също.
    За младите програмисти проектите в полза на обществото са много хубав начин да натрупат опит, да развият умения и да се захванат с нещо вълнуващо, което ще повлияе на живота им.

    Какви социални проекти подкрепя вашата организация?
    Ние подкрепяме около 550 хиляди неправителствени организации по цял свят. Те са различни по големина и тип. Основният начин, по който им помагаме, е да им осигурим достъп до различни ресурси на наши корпоративни партньори като Microsoft. Освен това понякога организираме кампании тип състезания, които окуражават хората да идват с нови идеи, за чиято реализация ние можем да помогнем.

    Каква подкрепа им предлагате?
    На различни неправителствени организации основно ние предлагаме технологични продукти на наши корпоративни партньори, но на цени между 90-96% по-ниски, отколкото в магазините. Така те могат да използват спестените пари за проекти с обществена полза.

    Бил сте доброволец от Корпуса на мира в Румъния. Какво ви мотивира да предприемете тази стъпка и как се озовахте в Techsoup?
    Станах доброволец, защото исках да работя в чужбина след няколко години работа в САЩ и Корпуса на мира ми се стори добра възможност, още повече че предлага работа в полза на обществото. Като доброволец в Румъния стартирах първата общностна фондация. С разрастването на фондацията започнах да се занимавам с управление на проекти и така се свързах с TechSoup, които искаха да стъпят в Румъния.

    Какво бихте посъветвали младите хора, които са заинтересовани от иновациите в полза на обществото?
    Изберете нещо, за което ви е грижа или което ви дразни и искате да го подобрите, помислете с какви средства разполагате и от какво бихте имали нужда за постигането на това, говорете с приятелите си, направете Facebook страница, вижте кой е заинтересован и започнете.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове