събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5402 прочитания

    Учените откриха начин да разбират човешките емоции според активността на мозъка

    С помощта на ядрено магнитен резонанс те създадоха карта на зоните в мозъка, в които се появява активност при изпитването на определена емоция
    20 юни 2013, 14:24 a+ a- a

    Учените вече могат да разпознават човешките емоции чрез наблюдение на мозъчната активност, уловена с функционален магнитен резонанс. Това откритие може да помогне за установяването на мистериозния начин, по който функционира човешкият мозък.

    През април миналата година екип от Япония сподели, че може да идентифицира какви обекти сънува човек, а пред ноември 2012 друга група учени откриха начин да разберат за какъв обект си мисли журналистът Дейвид Поуг.

    Това, което до момента не беше възможно е определянето на емоциите на тези хора, но ново проучване на университета „Карнеги Мелън” представя първия възможен метод за това.

    „Емоциите са съществена част от живота ни, но бе много трудно да ги асоциираме с определени активности в мозъка“, това споделя асистент-професорът и съавтор на научния материал от проучването Карим Касам.

    „До момента единственият начин да се установят емоциите на даден човек беше, като го попитаме за това, но невинаги хората споделят точните си емоции и често лъжат за тях“, споделя още Касам.

    В изследването са взели участие група актьори, на които са били показвани думи, изразяващи конкретна емоция. Впоследствие те трябвало да доведат себе си до това емоционално състояние, докато мозъкът им бил наблюдаван с функционален магнитен резонанс. Използвайки специално разработен компютърен модел, учените успели да създадат точен алгоритъм, който да разпознае емоциите на актьорите.

    Всяка емоция имала невронен отпечатък, който съвпадал с този на всички участници в теста. За да потвърдят успеха си, учените подложили участниците в експеримента на няколко нови теста, с които да проверят действието на софтуера. На екрана в машината за ядрено-магнитен резонанс се визуализирала снимка, която предизвиквала определени емоции в актьорите. Компютърът използвал вече изградената база данни с невронни отпечатъци и успешно успял да познае всяка една от емоциите на хората.

    „Открихме, че има определена поредица от дейности в мозъка, които отделят позитивните от негативните емоции“, споделя Касам. Изграждайки карта на невронните реакции при различните емоции, учените вече могат да разберат какви са разликите в мозъчната активност на емоционално нестабилните хора.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 10 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 10 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 11 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 13 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години