„Здравето не е въпрос на късмет или случаен шанс. То е избор, който правим всеки ден, чрез храната, която даваме на тялото си и мислите, които допускаме до съзнанието си“. В това е убедена Магдалена Пашова, сертифициран консултант по холистично хранене на Canadian School of Natural Nutrition.
Какво е холистично хранене?
В рамките на HR бизнес закуска, организирана от ТАУРУС Консултантс, Пашова говори за най-големите предизвикателства в храненето на офисния човек. Знаем ли как да се храним правилно, до какво води пропускането на някои от храненията, какво трябва знаем за закуската и обяда, умеем ли да се храним осъзнато и можем ли да се научим, какво се случва когато се храним под стрес? Вижте какво коментира хранителният терапевт по тези и други теми пред Economy.bg.
Не е важно само какво консумираме, но и как се храним
Какво означава неправилно хранене?
За да се храним правилно и пълноценно, трябва да обръщаме внимание както на съставките на храната, която консумираме, така и на начина, по който се храним. Редовното прекаляване с храни, които съдържат химикали, стабилизатори, консерванти и оцветители забавя нашия метаболизъм и постепенно разрушава организма. От друга страна, забързаното и неосъзнато хранене има не по-малко негативни последствия за здравето и емоционалното ни благосъстояние.
Защо е важно да закусваме и какво?
До какво води пропускането на закуската?
Закуската е едно от основните хранения, които доста често пропускаме по ред причини. Това обаче забавя метаболизма ни, огладняваме твърде много и всичко, което хапнем на обяд, го натрупваме. Според проучвания, сред тези, които често пропускат закуската, има 30% повече хора със затлъстяване в сравнение с тези, които закусват редовно. Все пак е добре сутрин да хапнем нещо леко и приятно, което да подаде на организма сигнал, че се е събудил и вече трябва да функционира.
Как обядва „офисният“ човек?
Как да се храним здравословно в обедната почивка?
Често пъти в офисите времето не достига и обедната почивка не се използва или се възползваме, за да свършим нещо лично. Ако не може да излезете на обяд, планирайте от къде може да си поръчате качествена и пълноценна храна. Друга възможност е да си носите храна от вкъщи, което също изисква едно добро планиране. Където и да се храните, посветете се на храната, обърнете внимание какво консумирате, как дъвчете, как се наслаждавате и как се засищате. Това многократно повишава ползите от храната.
Дори и най-качествената храна, консумирана под стрес, е вредна за организма
Какъв е ефектът от храненето под стрес?
Стресът забавя процесът на храносмилане и ни пречи да усвоим пълноценно хранителните вещества. В същото време задържаме токсини, които водят до редица заболявания. Важно е поне веднъж на ден да се постараем да си осигурим едно хранене в спокойна атмосфера. Най-често това може да е закуската или вечерята, където нещата са под наш контрол.
Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
ИТ пазарът в момента е по-раздвижен, има доста повече кандидати, но борбата за най-висококвалифицираните остава ожесточена - Христо Борисов, съосновател и изп. директор на първия български еднорог, пред Economy.bg
За използването на изкуствен интелект при подбор на таланти, кредитиране и ценообразуване, вижте какво споделя адв. Миткова - старши мениджър в Адвокатско дружество „Делойт Лигъл“