четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11516 прочитания

    Знаем ли как да се храним правилно?

    Вижте полезни съвети от хранителния терапевт Магдалена Пашова
    08 април 2014, 14:34 a+ a- a

    „Здравето не е въпрос на късмет или случаен шанс. То е избор, който правим всеки ден, чрез храната, която даваме на тялото си и мислите, които допускаме до съзнанието си“. В това е убедена Магдалена Пашова, сертифициран консултант по холистично хранене на Canadian School of Natural Nutrition.

    Какво е холистично хранене?

    В рамките на HR бизнес закуска, организирана от ТАУРУС Консултантс, Пашова говори за най-големите предизвикателства в храненето на офисния човек. Знаем ли как да се храним правилно, до какво води пропускането на някои от храненията, какво трябва знаем за закуската и обяда, умеем ли да се храним осъзнато и можем ли да се научим, какво се случва когато се храним под стрес? Вижте какво коментира хранителният терапевт по тези и други теми пред Economy.bg.

    Не е важно само какво консумираме, но и как се храним

    Какво означава неправилно хранене?

    За да се храним правилно и пълноценно, трябва да обръщаме внимание както на съставките на храната, която консумираме, така и на начина, по който се храним. Редовното прекаляване с храни, които съдържат химикали, стабилизатори, консерванти и оцветители забавя нашия метаболизъм и постепенно разрушава организма. От друга страна, забързаното и неосъзнато хранене има не по-малко негативни последствия за здравето и емоционалното ни благосъстояние.

    Защо е важно да закусваме и какво?

    До какво води пропускането на закуската?

    Закуската е едно от основните хранения, които доста често пропускаме по ред причини. Това обаче забавя метаболизма ни, огладняваме твърде много и всичко, което хапнем на обяд, го натрупваме. Според проучвания, сред тези, които често пропускат закуската, има 30% повече хора със затлъстяване в сравнение с тези, които закусват редовно. Все пак е добре сутрин да хапнем нещо леко и приятно, което да подаде на организма сигнал, че се е събудил и вече трябва да функционира.

    Как обядва „офисният“ човек?

    Как да се храним здравословно в обедната почивка?

    Често пъти в офисите времето не достига и обедната почивка не се използва или се възползваме, за да свършим нещо лично. Ако не може да излезете на обяд, планирайте от къде може да си поръчате качествена и пълноценна храна. Друга възможност е да си носите храна от вкъщи, което също изисква едно добро планиране. Където и да се храните, посветете се на храната, обърнете внимание какво консумирате, как дъвчете, как се наслаждавате и как се засищате. Това многократно повишава ползите от храната.

    Дори и най-качествената храна, консумирана под стрес, е вредна за организма

    Какъв е ефектът от храненето под стрес?

    Стресът забавя процесът на храносмилане и ни пречи да усвоим пълноценно хранителните вещества. В същото време задържаме токсини, които водят до редица заболявания. Важно е поне веднъж на ден да се постараем да си осигурим едно хранене в спокойна атмосфера. Най-често това може да е закуската или вечерята, където нещата са под наш контрол.


     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 16 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 17 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
    преди 18 часа
    Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
    Двама висши мениджъри също се оттеглят
    преди 20 часа
    Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
    Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.