четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10080 прочитания

    Каква е формулата на добрата почивка?

    Осъзнаваме ли колко е важна почивката и до какво води пренебрегването й – вижте какво коментира по темата психологът Анна-Мария Пеева
    15 април 2014, 15:52 a+ a- a

    Добрата почивка е редовната почивка, категорична е Анна-Мария Пеева, бизнес треньор, психолог и NLP практик. В рамките на HR бизнес закуска, организирана от ТАУРУС Консултантс, Пеева говори за забързаното ежедневие на съвременния човек и за често липсващото звено в него – почивката. До какво води пренебрегването й, защо е опасно системното недоспиване, враг или приятел на човека е стресът? Вижте какво коментира психологът по тези и други теми пред Economy.bg.

    Забравяме ли да си почиваме?

    Каква е формулата на почивката?

    Човек е устроен да улавя ефектите от една преумора чак когато се появят доста по-сериозни симптоми. Увлечени в ежедневието, пропускаме моментите, в които можем да разпуснем, да спрем и да се поздравим за успехите, колкото и да са малки. Формулата на почивката е промяна. Дори и едно излизане от стереотипа през уикенда е също вид отмора. Не е нужно да чакаме лятната си отпуска за това. Другото важно нещо е усещането за баланс – и работа, и интимна сфера, и духовно, и интелектуално благополучие.

    Колко сън е нужен, за да сме пълноценни през деня?

    Колко сън му трябва на човек и до какво води системното недоспиване?

    При всеки е различно, но при повечето хората потребността от сън е между 6 и 10 часа. Като цяло е добре да си подаряваме средно 8 часа сън на денонощие. Друг е въпросът, че рядко се случва това. Още повече, че хората са различни хронотипове, които имат нужда от сън в различни часови зони („чучулиги”, „бухали” и „колибрита”).

    Често се случва и работното ежедневие да ни вкара в рамки, които са в противовес с нашия хронотип.  А хроничното недоспиване се отразява на метаболизма, води до състаряване, влияе на мозъка и способността му да решава задачи.  Много сериозни изследвания доказват и необходимостта от кратка следобедна дрямка и че това е биологическо обусловено. Но за съжаление малко са хората, които могат да си позволят този  лукс, т.нар. сиеста. 

    Стресът не е страшен, страшна е дозата

    Приятел или враг е стресът?

    Хората реагират различно на стреса. Проучванията говорят, че дори има гени, които предопределят нашата издръжливост към него. Стресът сам по себе си не е нещо страшно. В резултат на стреса ние произвеждаме адреналин, който ни помага да реагираме бързо в критична ситуация. Но когато се сблъскваме непрекъснато с такива ситуации и сме в състояние на хроничен стрес (нещо обичайно за съвременния човек), тогава отделените адреналин и кортизол вече започват да работят срещу нас. Важна е дозата – стресът може много да ни мобилизира и повиши нашата резултатност, но от един момент насетне би могъл да ни блокира или дори да ни разболее. 

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 2 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 3 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 5 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 7 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк