Д-р Нийл Барнард предлага новаторска програма за поддържане на здрав мозък и укрепване на паметта
Определени храни и модели на хранене имат мощен защитен ефект и едновременно с това могат да подобрят функционирането на мозъка ни. „Слабата памет не е просто „част от живота“, която човек следва да приеме като безспорен факт. И определено не е автоматична част от остаряването“, категоричен е д-р Нийл Барнард.
Позовавайки се на резултатите от последните научни изследвания върху здравето на хората, страдащи от диабет, затлъстяване и други сериозни здравни проблеми, ученият предлага революционна програма за поддържане на здрав мозък и укрепване на паметта в книгата „Силните храни за мозъка“ (ИК „Изток-Запад“). Ученият обяснява колко важни са закуската и обядът за паметта ни и кои са храните, които могат да защитят нашия мозък и да повлияят благотворно на неговите функции. Той съветва как да поддържаме паметта си здрава и да избистрим напълно ума си и като се храним.
В „Силните храни за мозъка“ (с подзаглавие „Ефикасен план в 3 стъпки за защита на мозъка и усилване на паметта“) д-р Нийл Барнард и екипът му разясняват кои са най-добрите храни за укрепване на когнитивната функция; каква е ролята на алкохола и кофеина за риска за разболяване от Алцхаймер; какви рискове носят млечните продукти и месото за паметта ни; какви са най-новите открития на учените относно токсичните метали – например срещащият се в готварските съдове, кенчетата с газирани напитки, и популярните средства против стомашни киселини и др.
Д-р Барнард получава научната си степен „доктор по медицина“ в Медицинското училище към Университета „Джордж Вашингтон“ във Вашингтон, където специализира, а впоследствие и преподава медицина. Практикува в болницата „Сейнт Винсънт“ в Ню Йорк, след което се връща във Вашингтон, където основава Лекарския комитет за отговорна медицина. Научните му изследвания се цитират в официалните изявления на Американската асоциация за диабета и на Американската асоциация по диетология.