събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6354 прочитания

    Как и къде ще почиваме тази Коледа и Нова година?

    Вижте какво коментира за Economy.bg Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма
    13 декември 2014, 11:47 a+ a- a

    Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма

    Тази година почиваме по пет последователни дни за Коледа и Нова година. Потърсихме Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, за да разберем повлияха ли повечето почивни дни на избора на българина колко, как и къде да почива за празниците, кои са най-предпочитаните дестинации и какъв е интересът от страна на чужденците към България. 

    Г-н Драганов, как и къде ще почива българинът тази Коледа и Нова година? Кои са най-предпочитаните дестинации в България и зад граница?
    В последните години има една повтаряемост в нагласите за почивка по време на коледните и новогодишните празници. Коледа е семеен празник и повечето българи са със семействата си, независимо дали тези семейства се намират на територията на България или извън нея. Така че, когато говорим за Коледа, ние наблюдаваме едно значително предвижване на българи на територията на страната, главно с цел посещение на близки, роднини и приятели. А когато става въпрос за чужбина, виждаме, че основните дестинации са Испания, Италия, Германия. Там, където се намират основните диаспори на българите в Европа.

    За Нова година има едно значително раздвижване. На първо място се търсят хотели в България, които предлагат балнео-, СПА и уелнес, както и хотели в зимните курорти, които комбинират  балнео-, СПА и уелнес със зимни спортове – ски и сноуборд. След това се нареждат къщи за гости, малки семейни хотели и др. Там, където българите са почивали и през минали години. Има една много висока степен на повтаряемост на местата, които българите избират през последните години за почивка на територията на България. 

    Също така се търсят различни варианти на почивка в съседни страни – на първо място Гърция и Турция, както и в Македония, Сърбия, Румъния и страните от ЕС. Търсят се и по-далечни дестинации, каквито са Дубай, Индонезия, Карибският басейн и екзотични дестинации, каквато например е остров Мавриций. 

    Колко от българите ще останат в страната и колко ще празнуват в чужбина? 
    Очаква се в тези два дълги уикенда в страната да почиват около 580 хил. българи, а в чужбина – около 160 хиляди. В сравнение с последните години няма значителна промяна, но ако направим сравнение на 10-годишна база, през 2004 България не беше член на ЕС и пътуванията в съседните страни и страните от ЕС бяха близо 3-4 пъти по-малко, отколкото сега. 

    Колко средно излиза почивката в страната и колко – зад граница? Какви са най-търсените пакети и почивки? 
    Когато става въпрос за хотелско настаняване в България, най-често се търсят тридневни пакети. Цените започват от 260 лева, като средната цена, която българинът плаща е около 330 лева, като това включва абсолютно всички разходи. Когато става въпрос за чужбина, средната цена се движи между 550 и 585 лева. 

    В България за Нова година най-търсени са балнео-, СПА и уелнес хотелите

    Средно 330 лева плаща българинът за тридневен пакет в България и 550 лева - в чужбина

    Гърция и Турция са най-търсените дестинации зад граница

    Предпочитаме къщи за гости и вили, в които сме празнували и миналата година

    Има ли свободни места, ако човек все още не е решил къде да почива?
    Когато човек все още не е решил да почива, е най-лесно, защото той може да избере това, което в момента се предлага, независимо дали сега или няколко часа преди настъпването на Нова година. По-трудно е за тези, които имат конкретни предпочитания и търсят конкретен пакет, например в балнео-, СПА и уелнес хотел. Те трябва да заявят този продукт по-рано, да направят резервация, да извършат необходимите предплащания, така че да им бъде гарантирано, че ще ползват точно това, което искат. Трудността общо взето е при организираните хора – тогава, когато те трябва да изберат нещо конкретно. Неорганизираните винаги се радват на това, което им се случи. 

    Към момента около 85% от най-доброто като цена и качество, което се предлага за Коледа и Нова година, е изкупено. Както от корпоративни клиенти, които са направили заявка за тържества и съвместно прекарване на празниците, така и от индивидуални туристи, които много добре знаят какво търсят. Голяма част от тези заявки са направени още по време на миналогодишните коледни празници, когато гостите са изявили желание следващата година да бъдат на същото място. 

    А какъв е интересът на чужденците към България? Как и къде предпочитат да почиват и гости от кои държави да очакваме най-много по празниците?
    Чужденците, които идват в България, са в двете категории – организирани и неорганизирани. Измежду организираните туристи най-много посещения има по отношение на зимните курорти. Това са туристи от ЕС, основно Великобритания, както и от близки дестинации, каквито са Гърция, Македония, Сърбия, Румъния и Турция.  Също така идват туристи и от Русия. Една част от тези, които са неорганизирани, са собственици на жилища в основните морски и планински курорти, както и във вътрешността на страната. Най-голям дял от тези посещения е на собственици на имоти от Русия.

    По отношение на другите неорганизирани туристи, румънците например търсят активно Северното Черноморие, независимо че се спускат и на юг. В много от случаите те правят и еднодневни екскурзионни посещения. Същото се отнася и за гърците, които предпочитат южната част на България – Банско и Сандански.

    В последните години виждаме един засилен интерес от Европейска Турция към България. Има едни доста високи проценти на увеличаване от година на година на посещенията от тази дестинация.

    А от ЕС, общо взето става въпрос за неорганизирани туристи, които са любопитни и са пътували многократно на територията на ЕС, не са били в България и желаят да я преоткрият като дестинация. През последните години техният процент се увеличава значително. Това са млади хора, които идват както за Коледа, така и за Нова година с любопитството да видят по какъв начин се отбелязват тези празници в България. В някои случаи те установяват контакти с българи по интернет, които предлагат съвместно прекарване по различен начин. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 11 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 11 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 12 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 14 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години