събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    86524 прочитания

    10 научно доказани начина за повдигане на настроението

    Как да се избавим от лошото настроение?
    20 януари 2016, 15:16 a+ a- a

    Има изпитани рецепти, които бързо могат да повдигнат настроението ни, когато сме унили, изморени, напрегнати или в плен на негативни емоции. Вижте 10 начина с научно доказан ефект: 

    1. Излезте сред природата. Ако редовно се чувствате „изцедени“, то е защото не прекарвате достатъчно време сред природата. Много учени предупреждават, че урбанизацията е заплаха за психическото ни здраве и благополучие. Но пък е доказано, че 90-минутна разходка сред природата е достатъчна, за да ни избави от всички негативни мисли. 

    2. Пуснете си музика. Да, според учените музиката може значително да повдигне настроението ни.  

    3. Насладете се на красотата на деня. Редица проучвания доказват положителния ефект от това да се наслаждаваме редовно на красотата на изгрева, на залеза, на звездите, на снежинките...  

    4. Помислете какво може да ви разсмее. Смехът много често се оказва най-доброто лекарство. Доказано е, че той снема стреса, притъпява чувството за болка и повдига настроението. 

    5. Раздвижете тялото си. Дори и само 10-15 минути физическа активност са способни да повдигнат настроението ни. Движението повишава нивата на серотонин и допамин (хормони на удоволствието) в мозъка и ни настройва позитивно. 

    6. Прегърнете някого. Това е може би един от най-лесните и най-бързи начини за подвигане на настроението. Учените са доказали, че прегръдката намалява хормоните на стреса и увеличава нивата на окситоцин (хормона на любовта) в мозъка. Освен това действа релаксиращо.

    7.  Хапнете нещо здравословно. Храната е фактор, който влияе върху начина, по който се чувстваме. Така например недостигът на витамин B-12 може да предизвика депресия, нервно напрежение, главоболие и др. Той се съдържа в червеното месо, черен дроб, яйца, мляко и морските храни. 

    8. Изгледайте най-релаксиращия филм в света. Знаете ли, че може да се освободите от лошото настроение, стреса, напрежението и безпокойството само за 7 минути?  Това обещава най-релаксиращият филм в света. Видеото е базирано на съветите и препоръките на различни експерти в сферата на стреса, медицината, музикалната терапия, природната терапия и т.н 

    9. Спомнете си нещо хубаво. Понякога дори и споменът за нещо хубаво, което ни се е случило през деня може значително да повдигне настроението ни. Много психолози препоръчват вечер да записваме поне 3 хубави неща, които са ни се случили през деня. Така се настройваме положително и обръщаме по-голямо внимание на хубавите неща в живота си.

    10. Практикувайте йога и медитация. Според изследванията заниманията с йога не само развиват гъвкавостта и мускулната сила, но и ни освобождават от стреса, подобряват концентрацията и намаляват безпокойството.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 18 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство