четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    24192 прочитания

    Уроци по дълголетие от остров Сардиния, Италия

    Вижте интересни факти за начина на живот и хранене на местните жители
    01 март 2016, 17:36 a+ a- a

    Остров Сардиния има богата и красива природа, чист въздух и много зелени пасища. Снимка: Рафаел Брикс, Wikimedia Commons

    Красивият остров Сардиния в Средиземно море  е една от т.нар. „сини зони“ в света - места, където има свръхконцентрация на дълголетници, които освен че са в добро здраве до последните си дни, са физически активни и нямат проблеми с паметта. Разположен е на 120 мили западно от континенталната част на Италия, а населението му наброява 1,6 млн души. Сардиния се отличава от всички останали „сини зони“ по това, че там съотношението на столетниците жени и мъже е едно към едно. За сравнение в другите такива области жените столетници обичайно са в пъти повече от мъжете (4:1). Най-общо дълголетието на Сардиния се свързва с чистия въздух, хубавия климат, спокойния живот и три храни – червено вино, козе мляко и мастиково олио. Вижте на какво още се дължи дълголетието на местните жители:

    1. Повече зеленчуци и почти никакво месо. Класическата диета на жителите на Сардиния се състои от пълнозърнест хляб, бакла, нахут, боб, градински зеленчуци, плодове и мастиково олио. Традиционно за острова е т.нар. пекорино – сирене от овче мляко, което е богато на омега-3 мастни киселини. Консумира се и много козе сирене. Месо се консумира рядко - само в неделя или на празници. 

    2. Семейството на първо място. Местните жители много ценят семейните традиции и всеки член на семейството се чувства обичан и обгрижван. А хората, които живеят в сплотени и здрави семейства, са по-малко предразположени към депресия и стрес.

    3. Козе мляко всеки ден. Сардинците редовно консумират козе мляко, което се счита за един от еликсирите на дълголетието. Любопитно е, че козите пасат остролистното сардинско къри - билка с мощни противовъзпалителни свойства и антитуморно действие.

    4. Огромна почит към възрастните. На острова има голямо уважение към възрастните хора, те се чувстват ценени и обичани. Освен това имат дълбока връзка с младото поколение. На свой ред младите хора в Сардиния също получават подкрепа, мъдрост, уроци и насърчения от възрастните. 

    5. Движение. Ходенето е неизменна част от ежедневието на възрастните хора на острова. А защо има толкова много мъже столетници? Защото повечето от тях са овчари и целият им ден минава в движение по пасищата. А ходенето подобрява сърдечно-съдовата дейност, укрепва костната система, мускулите и повишава метаболизма. 

    6. Две чаши червено вино всеки ден. В Сардиния червеното вино редовно присъства на трапезите. Местното вино Канонау съдържа в пъти повече полезни за сърцето флавоноиди в сравнение с другите вина. Флавоноидите почистват плаката от стените на артериите и ги правят по-еластични.  

    7. Повече смях. Мъжете на острова са популярни с хапливото си чувство за хумор. Те се събират на улицата всеки следобед, смеят се и се шегуват. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 4 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 5 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 12 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 12 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава