четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    54935 прочитания

    За какво са полезни малините?

    Ароматният плод е богат на витамини, антиоксиданти и фибри и носи много ползи за здравето
    27 юни 2018, 16:58 a+ a- a

    В сезона на малините припомняме с какво е полезен този ароматен и изкусителен плод: 

    1. Силен антиоксидант. Малините са един от най-силните природни антиоксиданти заради високото съдържание на елагонова киселина и витамин C. Те утоляват жаждата, тонизират и освежават. 

    2. Нискокалорични. В 100 грама плодове се съдържат около 40-50 ккал, което ги прави изключително подходящи за диети и консумация от хора, които страдат от диабет. Те съдържат лесно усвоими въглехидрати, богати са на хранителни влакнини, минерални вещества и витамини.

    3. Подобряват храносмилането. Заради високото съдържание на фибри малините спомагат за чревната перисталтика, като подобряват усвояването на хранителните вещества. Препоръчват се при стомашни разстройства.

    В света съществуват над 300 сорта малини, сред които има и няколко български. Най-известните български сортове са „Рубин“, „Шопска алена“, „Искра“, „Самодива“, „Люлин“, „Есенна позлата“, „№ 195“ и др.

    4. Свалят температурата. Това се дължи на съдържанието на салицилова киселина в тях. Малините се препоръчват при настинки, грип и възпалителни процеси. Действат отрезвяващо и при прекаляване с алкохола. 

    5. Малините са много богати на витамин С. Около 200 грама малини осигуряват необходимата дневна доза за организма.  

    6. Имат противоревматично действие. Това се дължи на съдържанието на мравчена киселина. Малината е вторият продукт след копривата, който съдържа най-голямо количество мравчена киселина.

    7. Лекуват разширени вени. Витамин Р, който се съдържа в тях, заздравява стените на кръвоносните съдове, а съчетанието на желязо и мед с фолиева киселина ги прави полезни при малокръвие.

    8. Най-новите проучвания показват, че малините действат противораково и спират разпространението на туморни образувания в тялото. През 2015 учени от Clemson University доказаха, че вкусните плодове унищожават раковите клетки.

    9. Отварата от малинови листа също има лечебни свойства. Препоръчва се при стомашно-чревни заболявания, диарии, колики и др. Гаргара с отварата помага при възпалени венци и зъбобол.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 6 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 7 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 13 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 14 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава