петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    39208 прочитания

    По-малко калории, по-дълъг живот?

    Нискокалоричната диета удължава живота, установиха учени
    19 януари 2017, 11:32 a+ a- a

    Ограничаването на калориите е фактор за по-здравословен и дълъг живот, установи ново проучване, публикувано в списание Nature Communications. Учените достигат до този извод след тестове с маймуни. 

    По-рано екипи на University of Wisconsin-Madison и на Националния институт по застаряване на населението в САЩ (NIA) изследват независимо един от друг как нискокалоричната диета се отразява на продължителността на живот на маймуни (макаци резус). Двата екипа обаче достигат до различни изводи. 

    През 2009 екипът на  University of Wisconsin-Madison установява, че нискокалоричната диета е довела до значителни ползи за оцеляването на маймуните и е намалила риска от развитие на рак, сърдечни заболявания и инсулинова съпротива. Проучването на Националния институт по застаряване на населението в САЩ, проведено през 2012, обаче установи, че ограничаването на калориите няма влияние върху оцеляването, но пък потвърди, че подобрява здравето. 

    По-късно двата екипа се събират, за да изследват и ревизират съвместно резултатите от двете независими проучвания. И достигат до извода, че ограничаването на калориите помага на маймуните да водят по-дълъг и здравословен живот. Но възрастта, хранителният режим и полът също трябва да бъдат отчетени като фактори, които влияят на продължителността на живот при намаляване на калорийния прием, посочват учените. Така например, ограничаването на калориите започва на различна възраст при различните проучвания. Съвместният анализ на учените установява, че то носи ползи само за по-възрастните маймуни. 

    Маймуните, които били тествани в двете проучвания имали и различен режим на хранене. В проучването на Националния институт по застаряване на населението в САЩ маймуните били хранени с повече естествени храни, докато маймуните, които следели учените от University of Wisconsin-Madison, се хранели с повече преработени храни с по-високо съдържание на захар и съответно били по-тежки. 

    Изследователите също така установяват, че женските маймуни са по-малко уязвими от негативните ефекти на излишните мазнини, отколкото мъжките. 

    Учените допускат, че подобни открития могат да се докажат и за хората.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 18 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 22 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 23 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 24 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам