Нискокалоричната диета удължава живота, установиха учени
Ограничаването на калориите е фактор за по-здравословен и дълъг живот, установи ново проучване, публикувано в списание Nature Communications. Учените достигат до този извод след тестове с маймуни.
По-рано екипи на University of Wisconsin-Madison и на Националния институт по застаряване на населението в САЩ (NIA) изследват независимо един от друг как нискокалоричната диета се отразява на продължителността на живот на маймуни (макаци резус). Двата екипа обаче достигат до различни изводи.
През 2009 екипът на University of Wisconsin-Madison установява, че нискокалоричната диета е довела до значителни ползи за оцеляването на маймуните и е намалила риска от развитие на рак, сърдечни заболявания и инсулинова съпротива. Проучването на Националния институт по застаряване на населението в САЩ, проведено през 2012, обаче установи, че ограничаването на калориите няма влияние върху оцеляването, но пък потвърди, че подобрява здравето.
По-късно двата екипа се събират, за да изследват и ревизират съвместно резултатите от двете независими проучвания. И достигат до извода, че ограничаването на калориите помага на маймуните да водят по-дълъг и здравословен живот. Но възрастта, хранителният режим и полът също трябва да бъдат отчетени като фактори, които влияят на продължителността на живот при намаляване на калорийния прием, посочват учените. Така например, ограничаването на калориите започва на различна възраст при различните проучвания. Съвместният анализ на учените установява, че то носи ползи само за по-възрастните маймуни.
Маймуните, които били тествани в двете проучвания имали и различен режим на хранене. В проучването на Националния институт по застаряване на населението в САЩ маймуните били хранени с повече естествени храни, докато маймуните, които следели учените от University of Wisconsin-Madison, се хранели с повече преработени храни с по-високо съдържание на захар и съответно били по-тежки.
Изследователите също така установяват, че женските маймуни са по-малко уязвими от негативните ефекти на излишните мазнини, отколкото мъжките.
Учените допускат, че подобни открития могат да се докажат и за хората.