петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14559 прочитания

    Уроци от един 105-годишен колоездач

    В началото на януари Робер Маршан постави рекорд, като измина 27 км за 1 час с велосипеда си
    20 януари 2017, 12:01 a+ a- a

    В началото на януари 2017 Робер Маршан направи нещо, което никой друг не е правил преди. Постави световен рекорд по колоездене в категория, създадена специално за него. Французинът отбеляза рекорд за най-дълго изминато разстояние с велосипед за един час, като измина 27 км със средна скорост от 14 км/ч.  Но по-впечатляващо е, че Маршан е на... 105 години.

    Вижте видео:

    Робер постигна нещо, което никой друг не е правил преди, но и нещо, което никой не е очаквал от него. „Не съм тук, за да показвам, че съм шампион. Исках да докажа, че все още можеш да караш велосипед, дори и да си на 105“, коментира Робер след поставянето на рекорда. Дори и на тази възраст, той продължава да спортува активно. Всеки ден е на велоергометъра си вкъщи и кара средно между 10 и 20 километра.

    Маршан започва да кара велосипед на 14-годишна възраст. По-късно напуска Франция, живее в Канада и във Венецуела. Работи като пожарникар, градинар, търговец на вино. С колоездене започва да се занимава отново активно на 67-годишна възраст. Изминава огромни разстояния и тренира с много по-млади от него колоездачи. Любопитно е, че продължава да работи до преклонна възраст. Пенсионира се на 89 години, но не загърбва страстта си към колоезденето. Участва в множество състезания и тренира с много по-млади от него велосипедисти. 

    Каква е неговата рецепта за здраве и дълголетие?

    Да си активен и да имаш мярка. Маршан признава, че никога не се е лишавал от нищо – вино, жени и т.н. Но всичко винаги е с мярка. Най-важно обаче е да си активен: „Моят съвет към всеки, млад или стар, е да се движи. Аз продължавам да правя упражнения всеки ден. Те се грижат за цялото ми тяло и ме поддържат жизнен. Когато станат на 80, повечето хора започват да играят карти и се обездвижват. Не и аз. Никога не съм се застоявал…”

    Новият рекорд на французина ни напомня, че няма невъзможни неща и че възрастта не може да сломи волята и духа. От Inc.com извеждат още няколко урока от неговия подвиг: 

    1. Това, че нещо не направено досега, не означава, че не може да бъде направено. Този факт трябва да ви обнадеждава, а не обезсърчава.

    2. Вие можете повече, отколкото си мислите. Страхът е биологично заложен в нас, за да ни предпазва от опасности. Но в много случаи той ни възпира да разгърнем пълния си потенциал. Постижението на Маршан е показателен пример какво може да постигне човек, ако вярва в себе си, излезе от зоната си на комфорт и престане да се подценява. 

    3. По-вероятно е да постигнете нещо, ако имате ясна визия за него. Когато сме наясно с целта си и как можем да я осъществим, ние привличаме хората и възможностите, които ни водят към нея. 

    4. Възрастта не е пречка. Ако един 105-годишен мъж може да се качи на велосипеда и да измине 27 километра, то нима вашата възраст е пречка да постигнете нещата, за които мечтаете? Няма значение на колко сте – дали сте най-възрастният човек в обкръжението ви или отдавна сте се пенсионирали. Това, което има значение, е начинът ви на мислене и освобождаваното от вярването, че възрастта е бариера за успех.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 54 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 1 час
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 4 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research