четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7510 прочитания

    Има ли граници за човешките способности?

    „Ултрамаратонецът“ от пробягалия маратон на всеки от седемте континента Дийн Карнасис излиза в България
    21 март 2017, 10:17 a+ a- a

    В навечерието на тридесетия си рожден ден Дийн Карнасис има всичко, за което някога е мечтаел – красива и любяща съпруга, успешна кариера в сферата на маркетинга и къща във викториански стил. Въпреки това у него зее празнина. Неутолима жажда, която го кара да нахлузи старите си кецове и да тича по пустите нощни улици на Сан Франциско в търсене на смисъл. Е, открива го.

    Днес, близо 25 години по-късно, впечатляващото му CV включва подвизи като „пробягал маратон на всеки от седемте континента“ и „пробягал 50 маратона в 50 щати за 50 последователни дни“. Дийн си спечелва славата на свръхчовек, пред когото не остават здрави бариери, и намира заслужено място в класацията на списание „Тайм“ за стоте най-влиятелни личности в света. 

    На 18 март 2017 г. за първи път на български език излезе неговият ускоряващ пулса мемоар „Ултрамаратонецът: Изповедта на среднощния бегач“ (Издателство „Вакон“). С публикуването си през 2006 г. бестселърът на „Ню Йорк Таймс“ допуска читателя до малко познатия и суров свят на ултрабягането, в който класическият маратон от 42 километра е само загрявка. От 217-километровия „Бедуотър“ в Долината на смъртта до първия маратон, правен на възможно най-далечното и негостоприемно място на планетата – Южния полюс – Дийн е готов да мине и през ада, следвайки философията, че „болката и страданието често ни отвеждат до най-важните житейски уроци“. 

    Как го прави? Как успява да премине отвъд умората и страданието и да превърне болката в движеща сила?

    В „Ултрамаратонецът“ световноизвестният атлет разказва за ранните си години в отбора по бягане в училище, за трагедията, която съкрушава цялото му семейство, за завръщането си към любимия спорт – след 15-годишно прекъсване. Когато суровият корпоративен свят заплашва да го погълне и смаже, Дийн обува маратонките и започва да бяга. Без подготовка, без план, без посока. Първите болезнени стъпки прерастват в хиляди изминати километри по планински пътеки, магистрали и заледени участъци, в стотици състезания по целия свят и в най-благородната кауза – борбата за живот. Чрез дейността си Дийн се стреми да помогне на болни деца в тяхната тежка битка. Бягането, в крайна сметка, изцелява и самия него и сплотява скърбящото му семейство. Дийн продължава да изумява света с феноменалните си успехи и не забравя съвета на треньора си от училище: „Не бягай с краката си, бягай със сърцето си“.

    Забавна, мазохистична и изключително мотивираща, „Ултрамаратонецът“ е задължителна книга както за бегачи, така и за всеки, копнеещ да превърне мечтите си в реалност.

    „Ню Йорк Таймс“ я нарича „Книга, пълна с еуфория“, а  „Пъблишърс уийкли“, пише, че „Мазохизмът на Дийн е истинско удоволствие за читателя“. „Определено има нещо ницшеанско в нагласата на Карнасис... Онова, което не ме убива, ме прави по-силен“, коментира „Лос Анджелис Таймс“. 

    Дийн (рождено име Константин) Карнасис е американски бегач от гръцки произход, роден през 1962 г. в Ингълуд, Калифорния. Запалва се по бягането още като дете, когато всеки ден тича до училище. След дълга пауза се завръща към бягането и започва да жъне изключителни успехи. През 2004 г. печели свръхтежкия ултрамаратон „Бедуотър“ (217 км), а в периода 2000-2008 г. пет пъти се класира в топ 10 на състезанието. Единайсет пъти завършва „Западните щати“ (160 км) за по-малко от 24 часа. Участва в 50 маратона в 50 американски щата за 50 последователни дни, а рекордът му до момента представлява пробег на 550 километра, изминати без прекъсване в рамките на три денонощия. Дийн води рубрика в списание „Менс хелт“ и е президент на компанията за здравословно хранене „Гуд хелт нечъръл фуудс“. Живее със съпругата си и двете им деца в Сан Франциско. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 14 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 15 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 15 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 17 часа
    преди 20 часа