Вижте кои опаковки са безопасни за употреба и кои не
В ежедневието си сме заобиколени от пластмасови опаковки - бутилки за минерална вода, чашата ни за кафе, кутиите, в които съхраняваме храна, и десетки други. Това че пластмасовите опаковки и кутии са изключително удобни, не значи, че са напълно безопасни.
Пластмасовите опаковки имат маркировка: знак за рециклиране (триъгълен знак със стрелки) и число от 1 до 7, вписано вътре в знака. Пластмасите с номера: 1, 2, 4, 5 се считат за по-ниско токсични от пластмасите с номера: 3, 6 и 7.
Като потребители понякога забравяме, че не всички пластмасови опаковки са предназначени за многократна употреба, нито са подходящи за консумация на топли храни и напитки. Когато върху нея няма маркировка с прибори, подобно използване на опаковката е нежелателно.
В пластмасите се съдържат множество химикали, които при неправилна употреба и съхранение могат да взаимодействат с храната ни. Пример за такъв химикал е Bisphenol A, наричан още BPA. Той намира широко приложение при производството на смоли и лепила, бутилки и вътрешно покритие на консерви. Неговият ефект върху човешкия организъм е предмет на изследвания, като за момента не е еднозначно доказано, че е отровен. В периода 2003-2004 Националният институт по здравеопазване в САЩ провежда изследване, в което са взети 2517 проби от хора. При 93% от тях се отчита значително присъствие на химикала. Към момента от института изразяват средна загриженост по отношение на BPA. Няма достатъчно данни от изследвания върху хора, за да се стигне до еднозначен извод дали химикалът влияе негативно върху развитието или репродуктивната способност на човек, но съществуват данни за такъв ефект върху животни.