вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4736 прочитания

    Международният ден на йога е

    В България празникът ще бъде отбелязан на 24 юни с множество безплатни практики и лекции
    21 юни 2018, 09:45 a+ a- a

    На 21 юни светът чества Международния ден на йога. Празникът обявен с декларация на Общото Събрание на ООН на 11 декември 2014 и за първи път се отбелязва през 2015. Датата 21 юни не е избрана случайно - това е денят, който бележи началото на астрономическото лятото в Северното полукълбо. Днес е и най-дългият ден в годината - слънцето ще грее точно 15 часа и 19 минути.

    Идеята за въвеждането на Международен ден на йога дава министър-председателят на Индия Нарендра Моди в реч пред Общото събрание на ООН на 27 септември 2014 г.:

    "Йога е безценен дар от древната традиция на Индия. Тя олицетворява единство на духа и тялото, на мисъл и действие, на въздържание и задоволоство, хармония между човек и природа, цялостен подход към здравето и благосъстоянието. Не става въпрос за упражнения, а да постигнеш усещане за единство със себе си, със света и с природата. Чрез промяна в начина ни на живот и постигане на по-голяма осъзнатост, йога може да помогне за човешкото благосъстояние." 

    Международният ден на йога през 2018 г. ще се празнува в 33 града в България. Основното събитие ще се проведе в София на 24-ти юни от 10:00 часа в Интер Експо Център на бул. „Цариградско шосе“ No147. Програмата включва разнообразни практики и лекции на различни теми. Входът е свободен за цялата програма.

    Много школи по йога в страната също ще отбележат празника с безплатни или благотворителни практики днес и на 24 юни.

    Какво е йога? 

    Думата „йога“ произлиза от санскритската дума „юдж“ и означава единение, свързване, единство. В този смисъл йога може да се тълкува като единение на тяло, ум и емоции в едно, единение с другите и единение на индивидуалното съзнание с божественото (висшето) съзнание. Това се постига с практикуване на асани (физически пози), пранаяма (контрол над дишането), мудри (жестове), медитации и други техники.

    Ако се практикува редовно, йога води до видими промени както във физическото тяло, така и в мисленето и в цялостното отношение към живота. Тя е мощен инструмент за постигане на дълбоко себеосъзнаване - нещо, което все повече губим в днешния забързан и конкурентен свят.

    А коя е най-простата форма на йога? 

    Виждаме този жест често около нас. В знак на благодарност, поклон, поздрав... Това е най-простата форма на йога. И може би най-разпространената, най-популярната и най-практикуваната. Това е жестът Намасте (Намаскар). 

    Събирането на длани пред гърдите, последвано от лек поклон, е дълбоко емоционален поздрав, с който се свързваме със себе си, с другите и с божественото. Изразът Namaste произлиза от санскрит е съставен от namaḥ (поклон, почитание) и te (на теб). Означава: „покланям се на теб“ или в още по-дълбок смисъл: „почитам духа в теб, който е и в мен“ или „божественото в мен приветства и се свързва с божественото в теб“.

    Намасте е най-простата форма на йога и можем да я практикуваме навсякъде и по всяко време:

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 26 минути
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 3 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 4 часа
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 4 часа
    Откриха една от най-големите детски градини в София
    Продължава строителството на 17 нови детски градини, до края на 2024 се очаква да приключи изграждането на 13 от тях
    преди 6 часа
    преди 22 часа
    И Велико Търново с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух
    До момента България разполага с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе