събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6902 прочитания

    На какво да обърнем внимание, когато наемаме автомобил в чужбина?

    Вижте някои от подводните камъни, които могат да опропастят ваканцията ви
    11 август 2017, 17:53 a+ a- a

    Сезонът на отпуските е. Планирали сте страхотна ваканция в чужбина и мислите да пообиколите вълнуващата дестинация с кола, наета на място. Предвидливо сте се насочили към компания, която е в близост до летището. Все пак няма да се лутате с куфарите напред-назад, нали така? Пристигате на място, усмихват ви се любезно и ...оттук насетне дали ще сте неприятно изненадани зависи много от това дали сте обърнали внимание на следните детайли:

    Депозит и плащане
    Най-често ще си платите предварително. Но ако планирате да плащате на място, уверете се, че разполагате с правилното средство. Не всички приемат пари в брой. Някои компании не гледат с добро око и на дебитните карти.

    Едно от най-големите предизвикателства, когато наемате автомобил в чужбина, е депозитът, който ще трябва да внесете. Сумата варира според класа на автомобила, но обикновено е над 1500 евро. Тя се блокира по картата ви или пък трябва да я оставите в брой. На практика в бюджета си трябва да предвидите няколко хиляди, с които да разполагате, но да не ползвате за нищо друго.

    Понякога е трудно да се открие къде точно в условията за използване на услугите на компанията е описан депозитът. Но почти всички изискват такъв, така че трябва да се чете много внимателно или още по-добре - изпратете имейл на съответната компания и ги питайте конкретно за автомобила, който ви вълнува.

    Обикновено, ако всичко с колата е наред, депозитът ви се връща до 10 работни дни, след като върнете колата.

    В търсене на начин да не оставяте такъв депозит може да попаднете на специална услуга, нещо като допълнителна застраховка. Трябва да сте изключително внимателни. Първо обърнете внимание кой ви предлага тази услуга. Вашите договорки с „бизнес партньори“ не са обвързващи за компанията, от която наемате автомобил освен ако тя изрично не го заявява. Дори когато те се рекламират на нейния сайт. Най-безопасно е подобна услуга да се закупува от самата компания, но пък е по-скъпо. На място е още по-скъпо, може да струва и около 300 евро. Това са пари, които няма да си върнете. Второто нещо, на което трябва да се обърне внимание, е какво точно обхваща услугата. Дали няма да ви удържат депозит? Или ще ви възстановят това, което компанията за отдаване на автомобили под наем задържи от вашия депозит?

    Освен за депозит за самия автомобил се пригответе и за депозит за гориво. Той обикновено е от порядъка на 150 евро. Тази сума ще ви бъде възстановена непосредствено, след като върнете колата с пълен резервоар.

    Застраховки
    Повечето компании ви задължават да сключите базова застраховка и ви предлагат допълнителни продукти, които да разширят застрахователното покритие. Важно е да се знае какви застрахователни рискове са покрити и в каква степен дадена застраховка ограничава вашата отговорност.

    Отказ и закъснение при връщане на автомобила
    Всяка от компаниите има различен срок, в който можете да се откажете от автомобила, без да ви таксува за това. Колкото по-късно го направите, толкова повече пари ще ви струва. Същото правило е валидно и за връщането на автомобила. Ако искате да удължите периода за ползване, звъннете на компанията и го уговорете. В обратния случай към цената на автомобила ще ви бъде начислена наказателна такса. Преди да потвърдите резервацията си за дадена кола, проверете дали компанията позволява безплатни промени впоследствие. Имайте предвид, че почти винаги компанията се ангажира да ви предостави автомобила, който сте си избрали...или подобен. Не разчитайте на наличието на навигация в колата освен ако не сте си платили за тази екстра.

    Шофьори
    Преценете добре колко души ще управляват колата. За всеки шофьор се плаща. Всички водачи трябва да отговарят на условията на компанията за валидни свидетелства за управление, възраст, липса на пътни произшествия и др. В някои държави като САЩ например има значение дали сте под или над 25-годишна възраст. Ако се случи пътен инцидент, докато шофира лице, което не е било оправомощено, застраховките ви няма да покрият нищо.

    ТОЛ такси
    В Европа е често срещана практика за използването на даден път да бъде събирана такса. Обикновено за това има специално изградени пунктове, през които преминавате. Възможно е обаче регистрирането на вашето превозно средство да става автоматично чрез видеонаблюдение, а от Вас да се очаква да сте си платили предварително или в определен кратък срок. Винаги е полезно човек да се поинтересува дали за автомобила, който наема, ще дължи такива такси, за да не ги плаща впоследствие заедно с наказателни такси.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 14 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 14 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 15 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 17 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години