четвъртък, 18 януари 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1177 прочитания

  Робот-диригент дебютира на концерт с Андреа Бочели

  YuMi дирижира ария на Верди в Пиза
  13 септември 2017, 13:55 a+ a- a

  Робот-диригент засенчи известния тенор Андреа Бочелипо време на концерт в Италия. Хуманоидът YuMi, разработка на швейцарската компания ABB, дебютира като диригент в "Театро Верди" в Пиза, Италия, по време на гала представлението на първия Международен фестивал на роботиката. 

  Адреа Бочели хя, докато YuMi дирижира “La Donna è Mobile,” известната ария от „Риголето” на Верди.

  "Трябва да призная, че окончателният резултат е невероятен. Жестовите нюанси на един диригент бяха възпроизведени изцяло на ниво, което беше немислимо за мен преди. YuMi постига много високо ниво на плавност на жестовете, с изключителна мекота на движенията и изразително нюансиране. Това е забележителна стъпка напред, предвид сковаността в жестовете на предишни роботи", подчерта диригентът Андреа Коломбини.

  "Разбира се, YuMi е добър по отношение на техниката, но той в крайна сметка не е надарен с човешка чувствителност. Роботът използва своите ръце, но душата, духът – те винаги са били и ще бъдат присъщи само на човека. Мисля, че роботът би могъл да служи като помощник, може би в отсъствието на диригент – примерно за изпълнение на първата репетиция, преди диригентът да се включи да направи необходимите фини настройки, реализиращи материалната и артистична интерпретация на едно музикално произведение", допълни Коломбини.

   

  Нагоре
  Отпечатай
  Коментари ()
   

  преди 13 часа
  Работодателят може да заплаща 60% от брутната заплата
  Спорната разпоредба от Кодекса на труда остава в сила
  преди 13 часа
  Меркел пристига в София в събота
  Ще обсъди с Борисов приоритетите на Българското председателство
  преди 14 часа
  Без допълнителни такси при теглене от банкомат в друга държава от ЕС
  Банките ще покриват всички разходи на потребителите при кражба на средства в случай на клонирана карта или хакната сметка
  преди 14 часа
  Испанските туристи у нас с ръст от близо 40% за година
  Те се интересуват най-вече от адвенчър и исторически турове