Разумните количества мазнини са полезни за организма, твърди световноизвестният готвач Гордън Рамзи
Някои мазнини са жизненоважни за тялото ни, затова е важно да се запознаем с различните видове. В „Здравословни рецепти“ (издателство „Хермес“) световноизвестният готвач Гордън Рамзи изброява основните видове мазнини и какво трябва да имаме предвид при консумацията им.
"Не съм привърженик на диетите без мазнини не само защото не мога да готвя без зехтин и малко масло, а и защото разумните количества мазнини всъщност са полезни за организма", пише Гордън Рамзи. Идеята е да сведем до минимум употребата на лоши мазнини и да консумирате добри мазнини. Ето какво е добре да знаем:
Зехтинът се счита за добра мазнина. Заедно с олиото от рапица, фъстъци и авокадо, той спада към групата на мононенаситените мазнини, които спомагат за намаляване на нивата на лошия холестерол и повишават нивата на дбория.
Другите зеленчукови масла, като слънчогледово, царевично, соево, орехово или шефраново, са полиненаситени. Те са полезни за сърцето, ако се консумират в умерени количества. Освен това чрез тях се набавят важни мастни киселини - омега-3 и омега-6, които понижават нивата на лошия холестерол.
Наситените мазнини се срещат най-често в продуктите от животински произход, като червено месо, масло, свинска мас, твърди сирена, сметани и пълномаслени млека, както и в палмовото масло. Те повишават както добрия, така и лошия холестерол, и трябва да се приемат в умерени количества. За да се намалите консумацията на такива мазнини, избирайте нетлъсто месо и изрязвайте излишните мазнини преди готвене. При готвене използвайте сметаната и маслото пестеливо и избягвайте филиите хляб, намазани с масло - хубавият домашен хляб е достатъчно вкусен и без него.
Хидрогенираните масла, които се използват в промишлено приготвените храни, печива, сладкиши и в някои маргарини, се наричат трансмазнини или трансмастни киселини. Те са изключително вредни, защото увеличават нивото на лошия холестерол и намаляват нивата на добрия. Трябва да консумирате възможно най-малко такива мазнини.