петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8778 прочитания

    Кои са добрите и лошите мазнини?

    Разумните количества мазнини са полезни за организма, твърди световноизвестният готвач Гордън Рамзи
    04 януари 2018, 17:14 a+ a- a

    Някои мазнини са жизненоважни за тялото ни, затова е важно да се запознаем с различните видове. В „Здравословни рецепти“ (издателство „Хермес“) световноизвестният готвач Гордън Рамзи изброява основните видове мазнини и какво трябва да имаме предвид при консумацията им.

    "Не съм привърженик на диетите без мазнини не само защото не мога да готвя без зехтин и малко масло, а и защото разумните количества мазнини всъщност са полезни за организма", пише Гордън Рамзи. Идеята е да сведем до минимум употребата на лоши мазнини и да консумирате добри мазнини. Ето какво е добре да знаем:

    Зехтинът се счита за добра мазнина. Заедно с олиото от рапица, фъстъци и авокадо, той спада към групата на мононенаситените мазнини, които спомагат за намаляване на нивата на лошия холестерол и повишават нивата на дбория.

    Другите зеленчукови масла, като слънчогледово, царевично, соево, орехово или шефраново, са полиненаситени. Те са полезни за сърцето, ако се консумират в умерени количества. Освен това чрез тях се набавят важни мастни киселини - омега-3 и омега-6, които понижават нивата на лошия холестерол.

    Наситените мазнини се срещат най-често в продуктите от животински произход, като червено месо, масло, свинска мас, твърди сирена, сметани и пълномаслени млека, както и в палмовото масло. Те повишават както добрия, така и лошия холестерол, и трябва да се приемат в умерени количества. За да се намалите консумацията на такива мазнини, избирайте нетлъсто месо и изрязвайте излишните мазнини преди готвене. При готвене използвайте сметаната и маслото пестеливо и избягвайте филиите хляб, намазани с масло - хубавият домашен хляб е достатъчно вкусен и без него.

    Хидрогенираните масла, които се използват в промишлено приготвените храни, печива, сладкиши и в някои маргарини, се наричат трансмазнини или трансмастни киселини. Те са изключително вредни, защото увеличават нивото на лошия холестерол и намаляват нивата на добрия. Трябва да консумирате възможно най-малко такива мазнини. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 14 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 19 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк