сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3272 прочитания

    Какъв е бил животът на една от най-влиятелните жени в света?

    В края на януари в България излиза биографията на Кралица Виктория - символ на английската нация, на Британската империя, на сдържаното и образцово поведение и личния морал
    31 януари 2018, 16:19 a+ a- a

    Издадена за първи път през 1921 г., книгата на Литън Стрейчи за Кралица Виктория предизвиква истинска революция в изкуството на биографиите. Творбата се превръща в поетичен и същевременно с това точен разказ за живота на монарха, стоял начело на Британската империя в продължение на 63 години.

    От края на януари 2018 книгата вече може да бъде намерена и на българския пазар, съобщават от издателство „Апостроф“. 

    Стрейчи използва елементи от романтичната фикция и мелодрамата, съчетава психологическия разбор и симпатията с дързост и остроумие, за да създаде топъл, хумористичен и много човешки портрет на тази емблематична фигура.

    Кралица Виктория става символ на английската нация, на Британската империя, на сдържаното и образцово поведение и личния морал. Управлението ѝ е период на дълбоки обществени, икономически, военни и технологични промени в Обединеното кралство и териториална експанзия на Британската империя. В книгата Виктория приема много роли – на дете със силна воля и бурен нрав, на млада кралица, на всеотдайна съпруга, на майка и на вдовица.

    Не по-малко интригуващо са описани нейните взаимоотношения с любимия ѝ Алберт, след чиято смърт Виктория не сваля траура до края на живота си, с двама от десетте министър-председатели по време на нейното управление Робърт Пийл и Бенджамин Дизраели, а в по-късния ѝ живот с главния ловец на замъка „Уиндзор“ Джон Браун, който се превръща в постоянен спътник на кралицата и към когото тя е силно привързана.

    Животът на Виктория е вдъхновил десетки документални и художествени филмови, театрални и телевизионни адаптации през годините. Сред най-популярните екранизации са „Госпожа Браун“ (1997), за която Джуди Денч получава номинация за Оскар за най-добра главна женска роля; „Младата Виктория“ (2009), отличена с една награда Оскар и номиниран в още две категории; „Довереникът на кралицата“ (2017), в която Джуди Денч отново се превъплъщава в ролята на Виктория; нашумелият едноименен сериал, който се излъчва и в българския ефир.

    С „Кралица Виктория“ издателство „Апостроф“ поставя началото на амбициозна поредица, посветена на биографиите на значими исторически личности. Следващата книга, която съвсем скоро ще се присъедини към колекцията, събира мемоарите на Бенджамин Франклин.

    Литън Стрейчи е роден през 1880 г. в Лондон. Той е английски писател, поет и критик, член на тайното дружество на „Апостолите“ в университета „Кеймбридж“. Той е един от основателите  и видните представители на литературния кръг „Блумсбъри“ – общност на английски интелектуалци, писатели и художници, сред които Вирджиния Улф, Катрин Мансфийлд, Бъртранд Ръсел, Лудвиг Витгенщайн и Джон Кейнс.

    Стрейчи става известен с нов стил при писането на биографии, при който психологическият разбор и симпатията се съчетават с дързост и остроумие. Написаната от него през 1921 г. биография на кралица Виктория получава литературна награда (The James Tait Black Memorial Prizes).

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 14 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 15 часа
    преди 15 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 18 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 18 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд