петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6513 прочитания

    Как се покорява осемхилядник?

    В България излиза „Над 8000 метра. Манаслу от бългаския алпинист Атанас Скатов
    19 март 2018, 10:29 a+ a- a

    На 19 март 2018 в България излиза „Над 8000 метра. Манаслу“ от българския алпинист Атанас Скатов, съобщават от издателство „Кибеа“. Първа от поредицата „Над 8000 метра“, тя ще бъде последвана от още три издания: 3х8000 (Анапурна, Макалу, Дхаулагири), Гашербрум II,  Еверест и Лхотце.

    „Над 8000 метра. Манаслу“ съдържа първата част от дневниците на Скатов, които документират осъществяването на неговия проект за скоростно изкачване на 14-те осемхилядника, или така наречената „Хималайска корона на планетата“. Алпинистът покорява върховете без консумация на храна от животински произход. 

    Връх Манаслу се издига на 8163 метра над морското равнище и е осмият по височина на планетата. Преведено от санскрит името му означава Душата на планината. Известен е още и като връх Кутанг.

    „Както всяко живо същество, и планината има душа. Нейната душа е най-чиста. Затова обичам да ходя сам в планината, да мога да разговарям с нея, да й признавам какво ме вълнува, да търся съветите и помощта ѝ“, казва Атанас Скатов. 

    Авторът посвещава тази поредица на хората, които със своите добри дела дават надежда на всеки да продължи по пътя си и да сбъдне своите мечти и желания. През 2015 с логото на „Кибеа“ излезе първата книга на Наско Скатов „Богинята Майка на Вселената“ за експедицията му до Покрива на света връх Еверест.

    Ето как започва „Над 8000 метра. Манаслу“ (откъсът е без редакторска намеса): 
     
    „След като за две години успях да изкача всички най-високи върхове на шест континента, за накрая бях оставил първенеца на Северна Америка – в. Денали в Аляска. За да бъде по-безопасно, избрах да се включа в международна експедиция, организирана от местна фирма с голям опит точно на този връх. Два месеца преди да заминем за Аляска фирмата организатор
    изпрати до всеки от петимата участници електронно писмо, в което ни предлагаше да се представим един на друг. Аз разказах какво правя – за веганството ми, за експеримента ми и че това е последният връх от моя проект да достигна до най-високите точки на планетата. Не очаквах, че всички останали ще се изкажат толкова негативно към мен и диетата ми на хранене. Все още недоумявам защо има хора, които са против моя начин на хранене, живот и експеримент. Всеки има право на избор как да живее и какво да прави с живота си. Или поне си мислех, че е така.
     
    Да бъда честен, много повече са хората, които одобряват веганството ми, отколкото тези, които не ме подкрепят. Не ми стана приятно, че другите участници в експедицията реагираха така в имейлите си, но пък и никого не съм задължавал да приема това, което правя. Или прекалено
    рано станах веган, или хората се развиват бавно.
     

    Атанас Скатов е роден на 11 март 1978 в Сливен. Средно образование завършва в родния си град, висше – в Аграрен университет, Пловдив, магистър по Растителна защита и докторат в Хумболт университет, Берлин, Германия. Работил е като научен сътрудник в България и Германия, като университетски преподавател в София и като мениджър и ръководител в частния сектор в България и Германия.

    До 2012 Атанас не се занимавал с физическа активност повече от 15 години. От началото на 2012 преустановява напълно консумацията на животинска храна и започва всекидневно да спортува. От 2013 до 2017 участва в 15 експедиции по света и изкачва успешно 12 върха. Той става първият веган в света, който е и:
    1. Първият българин изкачил Седемте континентални първенци на планетата – SEVEN Summits;
    2. Първият българин изкачил връх Еверест, 8848 м, по северния и по южния маршрут, 2014 и 2017 г.;
    3. Първият българин изкачил най-бързо два върха над 8000 метра – Еверест и Лхотце през май 2017 г. за 5 дни и 12 часа;
    4. Най-бърза експедиция в света на връх над 8000 метра – връх Макалу, 8481 м, за 94 часа;
    5. Първият българин атакувал 3 осемхилядника за 23 дена – Анапурна, Дхаулагири и Макалу през май 2016 г.; като Дхаулагири и Макалу атакува в алпийски стил в рамките на една седмица;
    6. Първият българин участвал в 4 експедиции на върхове над 8000 м за 90 дни – Анапурна, Дхаулагири, Макалу и Гашербрум 2 през 2016 г.;
    7. Първият българин участвал в 15 експедиции за 5 години, като 7 от тях са на върхове над 8000 метра.

    В края на месец май 2015 заминах за Аляска. Както винаги, по време на първия ми проект, излетях от Истанбул за Франкфурт, Германия, с втори полет през океана до Сиатъл, САЩ и трети – до Анкоридж в Аляска. Два дни и две нощи минаха в полети и по летищата, но вече бях толкова свикнал, че това не ми правеше никакво впечатление и не ми носеше дис- комфорт. Въпреки че бях платил на фирмата организатор 7700 американски долара, никой не дойде да ме посрещне. Трябваше сам да нося 50 килограмовия си багаж, защото поне на това летище в Анкоридж количките за багаж се отключват само с кредитна карта, какво аз нямах, и трябваше докато изляза, за да хвана такси, всичките три багажа – дуфелсак 150 литра, голяма раница 100 литра и малка раница 40 литра (общо повече от 50 кг) пренесох сам. И ми идеше още тогава да им тегля една майна и да си тръгна.
     
    Бях си запазил стая в евтин хостел в Анкоридж – резервацията стана само благодарение на сестра ми, чиято карта ползвах за подобни резервации. Бях станал на 38 години, без да съм имал кредитна карта в живота си. Хостелът беше малък, една дървена барака с дворче. Цените бяха далеч по-високи от хостелите в Южна Америка, а за сметка на това, тук в Аляска, дори не предлагаха и закуска в цената, както по цял свят. Настаниха ме в една стая за 10 души, която вече беше пълна. Сезонът в Аляска сега започваше и всичко беше пълно. Другите участници от моята експедиция бяха настанени в 5-звезден хотел, като заплащаха допълнително по 300
    долара на вечер за стая, но това изобщо не беше по моите възможности.
     
    Хостелът ми струваше 20 долара на вечер. В стаята имаше хора от цял свят. Нали имах опит вече, носех си тапи за уши, взех душ и заспах дълбоко. На другия ден срещата с останалите участници и водачите беше в 5-звездния хотел, където бяха настанени. Трябваше отново да хвана такси, за да си занеса всичкия багаж в този хотел, уж да го проверяват. В хотела, още като влезеш, те посрещат препарирани трупове на мечки, лосове, бизони, елени, риби и други едри и дребни животни. Потресаваща картина, за 300 долара на вечер – и да имах парите, нямаше да остана тук да нощувам. В коридора на втория етаж имаше няколко дивана и табуретки и там трябваше да се съберем и проведем срещата. Основният водач се представи, чилиец, живее в САЩ от 15 години и двамата му помощници – едно момче на 25, което за втори път ще изкачва върха, и още едно, на 18, което не се беше качвало в планина през живота си. Клиенти, освен мен, бяха един тексасец – бизнесмен, един англичанин, живеещ в Нова Зеландия, един германец от Бавария и един чех, адвокат. Никой от тях нямаше особена физическа подготовка, а двама от тях бяха изкачили само Килиманджаро, но всички изпълняваха проекта Seven Summits. Гледаха ме злобно, защото ми е последен връх, и само за 24 месеца ги бях изкачил. А за веганството вече писах какво смятаха. Всички те, освен мен, спяха в този хотел. Водачът започна да разказва като на десетгодишни деца какво трябва да правим и какво не, и продължи с други инструкции като за малоумни.
     
    .......
     
    След като се прибрах от Аляска в Сливен, се почувствах още по-силно мотивиран да стартирам новия си проект за изкачване на 14-те осемхилядника като веган, което бях запланувал още през 2013 година, когато разбрах, че на планетата има 14 върхове, по-високи от 8000 метра. Започнах всеки ден да тренирам усилено, като карах колело, бягах, правех преходи с тежка раница, дълги преходи, катерене, ходих два пъти на море да плувам, два пъти на Мусала, в Пирин за една седмица и всеки ден правех упражнения за разтягане. Така преминаха юли и август.“
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 10 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 11 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк