петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3856 прочитания

    Колко ще ви таксуват за найлонови торбички в ЕС?

    100 милиарда найлонови торбички годишно се използват в ЕС
    26 април 2018, 09:42 a+ a- a

    Понастоящем в ЕС се използват 100 милиарда найлонови торбички годишно, показват данни на Европейската комисия. Директива, която действа в рамките на ЕС, задължава държавите членки да намалят драстично използването на тънки найлонови торбички за пазаруване.

    Европейският потребителски център България представя информация за това колко трябва да платите за полиетиленови торбички, ако ще пазарувате на място от магазин по време на вашата ваканция.

    Най-често в другите държави от ЕС полиетиленовите торбички се предоставят срещу заплащане. Обикновено цената им се движи около 0,20-0,50 евро. В някои държави има и допълнителни условия, освен плащането на т.нар. екотакса.

    В Италия например има забрана да се предоставят безплатно полиетиленови торбички. Обикновено от купувачите се изисква заплащане за биоразградими чантички – най-често от 0,05 до 0,20 евро, в развисимост от размера им.

    В Швеция торбичките са разрешени, но обикновено срещу такса от 0,20 до 0,50 евро. Правилата важат от миналото лято, а търговците са задължени да информират потребителите за вредата от полиетиленовите торбички върху околната среда и какви са ползите от намаляване на тяхното използване.

    Oт нaчaлoтo нa 2018 в Гъpция влeзe в cилa eĸoлoгичeн дaнъĸ въpxy нaйлoнoвитe плиĸoвe зa eднoĸpaтнa yпoтpeбa и те вече се таксуват срещу 0,04 евро. В Кипър също се очаква полиетиленовите торбички да бъдат забранени от 1 юли, като в магазините те ще се продават срещу 0,05 евро плюс ДДС.

    В Холандия е позволено да се дават найлонови торбички само срещу заплащане. Все пак има известни изключения от ограниченията, които позволяват на продавача да даде много тънка торбичка на потребителя - например ако е необходимо да се защити по-нежен плод или сурова риба/месо от замърсяване, както и при покупката на течности от магазин на летището (в този случай те трябва да бъдат запечатани в прозрачен плик). Препоръчителната цена е 0,25 евро.

    Във Франция някои търговци дават найлоновите торбички безплатно, докато други го правят срещу заплащане. Таксите се движат между 0,10 евро и до няколко евра за платнени чанти.

    В Дания найлоновите торбички са разрешени. В част от магазините се получават безплатно, докато във веригите за продажба на храни се дават обикновено срещу такса.

    В Германия за полиетиленовите пликове обикновено се плаща между 0,10 и 0,30 евро.

    В Унгария е разрешена употребата на пластмасови торбички, но обикновено срещу такса от 0,20 до 0,70 евро, която зависи от размера.

    В Словакия пластмасовите торбички са разрешени, но обикновено се таксуват между 0,03 и 0,05 евро за по-тънките варианти, но потребителитечесто имат и опция да си купят по-големи и по-дебели, предимно от рециклирани материали.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 12 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 13 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 20 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 20 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава