петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4996 прочитания

    Уроци и вдъхновение от най-големите авторитети на нашето време

    В новата си книга Опра Уинфри ни среща отблизо с визионери, духовни учители и популярни автори, разкривайки ни техните уроци за смисъла на живота
    22 май 2018, 16:42 a+ a- a

    На 29 май в България излeзe луксозното издание „Неделни разговори за душата“ от популярната телевизионна водеща Опра Уинфри, съобщават от издателство "Хермес". В този сборник Опра събира за пръв път най-съкровените и затрогващи моменти на просветление, вдъхновили милиони зрители на удостоеното с три награди „Еми“ телевизионно предаване „Неделни разговори за душата“.

    Определяна за „кралицата на медиите“, за най-влиятелната жена в света и за един от най-големите филантропи в американската история, Опра Уинфри несъмнено се нарежда сред най-авторитетните и уважавани обществени личности на нашето време. Дете на самотна майка тийнейджърка, Опра израства в бедност и е жертва на насилие в продължение на години. Кариерата ѝ започва случайно, когато в местно радиопредаване в Тенеси на шега я молят да прочете новините. Младата жена се справя толкова добре, че става първата чернокожа водеща на новините. През 1983 г. вече води собствено предобедно шоу, което бързо набира огромна популярност. Три години по-късно стартира легендарната телевизионна програма „Шоуто на Опра Уинфри“. Последвалото е история, която продължава да бъде най-яркият пример за безпрецедентен медиен успех и висок професионализъм, подчинени на идеята за уважение към интересите и потребностите на зрителя. Култовото шоу се излъчва над две десетилетия, като междувременно Опра постига нечуван успех като медиен предприемач, развива редица благотворителни каузи и става най-влиятелната жена в САЩ. Получава почетна степен от Харвардския университет и е удостоена с „Президентския медал на свободата“. През впечатляващата си кариера Опра Уинфри е създала уникална връзка с хората по света. Като водеща и главен продуцент на едни от най-гледаните и награждавани предавания, тя носи просветление и надежда на милиони зрители.

    Книгата е съставена от десет глави, всяка от които представя важен етап от духовното пътешествие на самата авторка и започва с есе, написано лично от нея. Това е безценна колекция от най-значимите беседи на Опра с едни от най-уважаваните духовни лидери.

    Визионери като Тони Робинс, Ариана Хъфингтън и Шонда Раймс споделят какво са научили, търсейки смисъла на живота си. Световнопризнати духовни учители като Екхарт Толе, Мариан Уилямсън и Уейн Дайър обясняват сложните ни връзки с егото и изцелителните сили на любовта, а бестселърови автори като Черил Стрейд, Елизабет Гилбърт и Елизабет Лесър обсъждат прошката.

    В книгата са публикувани и над 100 красиви фотографии, много от които направени в имението на Опра в Калифорния, където се заснемат „Неделни разговори за душата“.

     

    Ето какво пише Опра Уинфри за предаването „Неделни разговори за душата“ и вдъхновената от него книга: 

    „За мен е чест и привилегия да споделя тези изпълнени с мъдрост разговори, които съм провеждала с някои от най-големите авторитети на нашето време. Изразявам безкрайната си благодарност към всеки гост в предаването ми „Неделни разговори за душата“. Посредством техните духовни пътища и мъдрост стигнах до извода, че без съмнение всички ние сме духовни същества с човешки облик. 
     
    Всички ние търсим едно и също нещо. Споделяме общото желание да постигнем най-достойната версия на истинската си същност. Вярвам, че част от призванието ми на Земята е да помагам на хората да откриват онези идеи, които разширяват разбирането им за това какви са действително и какви могат да бъдат. 
     
    Затова и създадох предаването „Неделни разговори за душата“. След като заснех над двеста часа вдъхновяващи интервюта, в мен започна да се заражда идеята за книга с духовни послания, които изпълват душата, вдъхновяват те и остават завинаги в теб. На следващите страници съм събрала някои от най-въздействащите духовни уроци, гениални проблясъци и моменти на откровение от „Неделни разговори за душата“, които и до днес отекват у мен. 
     
    Едно знам със сигурност: че най-ценният подарък, който можеш да си направиш, е да отделиш време да подхраниш уникалната същност на душата си. И твоят живот, също като моя, се разгръща според собственото ти верую. Никой не е преживял това, през което си преминал ти, не и по абсолютно същия начин. И въпреки това, болката ни е еднаква. Мъките и тъгите, радостите и триумфът ни свързват с нишката на общочовешкото. Колкото по-скоро осъзнаем тази връзка, толкова по-извисен става животът ни. От духовните уроци тук ще разбереш, че с всяко решение отстояваш уникалната същност на живота си. 
     
    Големият американски митолог, философ и автор Джоузеф Кембъл някога е казал: „Привилегията на живота е да бъдеш себе си“. Вярвам, че истинското ти предназначение тук, на Земята, е да се синхронизираш с великата духовна сила, божествения вътрешен компас, който направлява живота ти. Надявам се, че „Неделни разговори за душата“ ще освети пътя ти, за да изпълниш предназначението си. Приветствай пътешествието и му се наслади!“ 
     
    Вижте избрани откъси от разговорите на Опра с четирима популярни личности: 
     
    МАЛАЛА ЮСАФЗАИ

    ОПРА: Малала, довърши следното изречение. Вярвам… 
    МАЛАЛА: Вярвам и със сигурност знам, че ако си твърдо отдаден в сърцето си, ако имаш любов в сърцето си и искаш да направиш нещо по-добро, целият свят и цялата Вселена помагат на теб и твоята кауза. А аз имах тази простичка мечта от едно изречение: че искам да видя всяко дете да ходи на училище. Нея отстоявах, нея отстояваше и баща ми в малката пакистанска долина Суат, и тръгнахме по този път, а той сега става все по-хубав и се разширява с всеки изминал ден. 
     
    АРИАНА ХЪФИНГТЪН 
     
    Тъй като съм една обсесивна, властна личност, трябваше нещо наистина лошо да ме разтърси. Разбира се, слава богу, не толкова лошо, че да застрашава живота ми. Но на 6 април 2007 г., две години след като бях основала „Хъфингтън Поуст“, буквално се сринах от умора. Ударих главата си в бюрото, счупих челюстна кост и ми направиха четири шева на лявото око. Имах голям късмет, че не изгубих окото си. А донякъде още по-лошото беше, че след това трябваше да ходя по лекари, от магнитен резонанс на екокардиография, за да разбера какво ми има. Дали имах мозъчен тумор? Не знаеха какво не ми е наред. 
    И откриха, че нямам медицински проблем, а всичко се дължеше на начина ми на живот и приоритетите ми. И докато чаках – нали знаеш, болничната чакалня е прекрасно място да си зададеш големите житейски въпроси, – се запитах: Това ли е успехът? Според общоприетото схващане, бях преуспяла. Но според каквото и да е разумно разбиране, ако лежиш в локва от собствената си кръв на пода в офиса ти, тогава не си преуспял. Най-важното нещо, което искам хората да разберат, е, че не могат да правят компромиси с важните неща. 
     
    ЕЛИЗАБЕТ ГИЛБЪРТ

    ОПРА: Дали просто липсата на вътрешен баланс не се е отразила пагубно на брака ти? 
    ЕЛИЗАБЕТ ГИЛБЪРТ: Беше съвкупност от различни неща, изникнаха непреодолими несъответствия, но няма да виня него за това. Защото истината е, че беше много повече вътрешен вулкан, отколкото нещо друго. 
    ОПРА: За теб ли? 
    ЕЛИЗАБЕТ: Да. Бях осъзнала, че животът ми вече не ми пасваше и само щеше да се влошава. 
    ОПРА: О, животът ти вече не ти е пасвал. Нека поспрем тук за миг. „Животът ми вече не ми пасваше.“ 
    ЕЛИЗАБЕТ: Не приличаше вече на мен. Приятели идваха у дома и казваха: „Не мога да повярвам, че живееш в тази къща“. А аз отвръщах: „Прекрасно е. Наистина съм щастлива“. Само че не беше така. И чашата преля, когато обсъждахме дали да имаме деца. Мисля, че това, което ми се случи, докато отношенията ни вървяха към брак, е нещо, познато на много жени, а именно, че имах колебания. В много важни моменти в живота си съм се колебаела. Бяха наравно „за“ и „против“. Искам да направя това, не искам да направя това. Не исках да преча на развоя на събитията, затова винаги се съгласявах. 
     
    ПАУЛУ КОЕЛЮ

    ОПРА: Добре. Ще се съглася. Всеки човек си има лична легенда. Но първо, какво представлява личната легенда? 
    ПАУЛУ: Тя е причината да си тук. Толкова е просто. Разбираш ли? Тук си, за да почетеш нещо, което се нарича чудото на живота. Може да си тук, за да изпълниш дните и часовете си с нещо безсмислено. Но знаеш, че има причина да си тук. И тя е единственото, което те въодушевява. А разбираш, че предаваш личната си легенда, когато правиш нещо без въодушевление. И още по-лошото е, когато използваш удобното оправдание, че не си готов. А това е просто оправдание. Не, не съм готов. Трябва да изчакам правилния момент. Нали трябва да изхранвам семейството си. Хайде, стига. Семейството ти иска да те види щастлив. Дъщеря ти. Съпругът. Съпругата. Те не искат да ходиш на работа, която мразиш. Даже и да печелиш много. 
    ОПРА: Добре. Ето че даде един важен признак, по който да разбереш, че следваш личната си легенда. Тя е това, което ти носи въодушевление в живота. Ти я наричаш лична легенда. Аз я наричам лично призвание. Всеки си има причина да е тук. Всички ние сме призвани да сме тук. И разбираш дали си на правилния път, според това дали той те въодушевява. Ето така разбираш. 
    ПАУЛУ: Напълно вярно. Ние знаем причината да сме тук. Не знаем дали сме поели по правилния път. Но ако сме достатъчно честни, Бог ще ни напътства. Даже и да кривнеш, разбираш ли? Бог ще знае, че сърцето ти е чисто. И те връща обратно на пътя. 
    ОПРА: Защото Животът се изправя, за да те посрещне. 
    ПАУЛУ: Точно така. 
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 37 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 2 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS