четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3800 прочитания

    Възможно ли е робот да замени любим човек?

    Отговорът на този и други въпроси за сложната връзка между хората и технологиите търси романът „И аз съм Рейчъл“ от Кас Хънтър
    14 юни 2018, 16:34 a+ a- a

    Хитови продукции от малкия и големия екран като „Black Mirror”, „Ex Machina”, „A.I.: Изкуствен интелект“ и „Тя” събудиха апетита за провокиращи, нестандартни и силни истории за близкото бъдеще, което може би е по-близо, отколкото очакваме. За сложната връзка между хората и високите технологии – взаимоотношения, за които все още не сме, а трябва да сме готови...

    Тази вълна в киното и телевизията, която набира все по-голяма популярност, заля и литературата. 

    Романът „И аз съм Рейчъл“ от Кас Хънтър, който излезе на български в началото на юни с логото на ИК „Кръгозор“, е в крак с тази тенденция. Нестандартна и емоционална история за семейството, за любовта и загубата. И за моралните дилеми на утрешния ден, когато андроиди, неразличими от хората, ще живеят с нас и ще ни надминават по интелект и съвършенство. 

    Още преди да излезе на английски език правата на книгата са продадени в над 13 страни, а правата за филмиране - в Китай – една от водещите страни в научно технологичната сфера.

    За разлика от други сюжети, които представят роботите като опасни и застрашаващи човечеството, в романа „И аз съм Рейчъл“ подходът е съвсем различен. Кас Хънтър предлага топла, емоционална човешка семейна драма, която преплита добре познатия мотив за загубата на любим човек с необичаен развой на събитията.

    Рейчъл и Ейдън вярват, че любовта им ще е вечна.

    Тя е брилянтен учен, посветен на развитието на изкуствения интелект. Той  все още е влюбен в нея както в началото на брака им и би направил всичко за щастието на съпругата си и на дъщеря им Клоуи. 

    Когато Рейчъл внезапно загива, животът на семейството се променя драстично... 

    Рейчъл вече я няма, но им е завещала проекта на своя живот – Ай Рейчъл - подарък, който те са принудени да приемат в дома си... 

    Ай Рейчъл е точно копие на Рейчъл. Има нейното лице, височина и фигура, говори като нея, има нейните изражения. Може да направи любимия сос на Клоуи и да я изслуша. Може да прегърне Ейдън, когато плаче. Може да се шегува и да бъде по човешки топла.

    Но не е Рейчъл...

    Трогателна и провокативна, историята оставя след след себе си много въпроси: 

    Как Ейдън и Клоуи ще приемат присъствието на Ай Рейчъл в дома си? 

    Възможно ли е робот да замени любим човек и да помогне на близките му да преодолеят загубата?

    Какво ще стане, ако хуманоид може да бъде безкрайно търпелив и учтив – повече от всяко човешко същество? Ако може да каже всичко, което един човек не би искал или би се боил да изрече? 

    Ще остане ли Ай Рейчъл само един експеримент, или ще се окаже нещо повече?


    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 14 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 15 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 15 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 17 часа
    преди 20 часа