петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3909 прочитания

    Дерматолози: Българите не се предпазват добре от UV лъчите

    Най-честите грешки, които се допускат, са неправилни избор и употреба на слънцезащитни продукти, прекомерно излагане на слънце и неподходящо облекло
    03 юли 2018, 14:05 a+ a- a

    Хората са все по-информирани за значението на слънцезащитата, но в същото време те не спазват основните правила за неутрализиране на влиянието на UV лъчите. Това е и една от причините през последните години да се наблюдава ръст на заболяванията на кожата, свързани със слънцето.

    Това показва допитване на dm България след 7 български топ дерматолози. Търговската верига стартира кампания „Слънчеви деца“, за да помогне на родителите да защитят децата си от вредното влияние на UV лъчите през лятото. Допълнително в рамките на кампанията стартира и дарителска акция в полза на дейността на фондация "Живот със Синдром на Даун". При покупка на слънцезащитни продукти от dm марката SUNDANCE в периода до 31 август, 0,10 лв. от стойността на продукта ще бъдат дарени в полза на фондацията.

    Най-честите грешки, които се допускат, са неправилни избор и употреба на слънцезащитни продукти, прекомерно излагане на слънце и неподходящо облекло през горещите дни, посочват дерматолозите. 

    Вижте още кои са най-често срещаните грешки и какво е добре да имаме предвид: 

    Нанасяйте достатъчно количество слънцезащитен крем 

    Според д-р Айлин Шеф, специалист по клинична и естетична дерматология, родителите обикновено не използват достатъчно количество слънцезащитен крем, за да покрият всички  области, които са подложени на действието на ултравиолетовите лъчи. Един от най-изтъкнатите дерматолози в България, доц. Кирил Праматаров от болница „Лозенец“, казва, че за да се постигне степента на защита, указана чрез слънцезащитния фактор, е необходимо да се нанасят 2 мг препарат на квадратен сантиметър. Това е около 36 грама или 6 пълни чаени лъжички за тялото на възрастен човек. Той споделя, че проучване на Българско дерматологично дружество (БДД) показва, че българите обикновено използват около половината от това количество.

    Освен това много хора не използват слънцезащитни продукти в облачни дни, което също е грешка. През облаците преминават до 80% от UV лъчите и затова фотозащитата не трябва да се пренебрегва в мрачно време.

    Не трябва да се забравя и, че защитата трябва да се подновява на всеки 2-3 часа и след всяко излизане от водата. Дори и да е указано, че кремът или лосионът са водоустойчиви, част от тях се отмива при къпане в морето или басейна, а друга остава по кърпата след подсушаване.

    Практиката на д-р Шеф показва, че много родители не подновяват достатъчно често фотозащитния крем, разчитайки, че продуктът е с дълготрайно действие или водоустойчив. 

    За децата трябва да се купуват продукти с фактор 50+

    Детската кожа е особено чувствителна към слънчевите лъчи и затова е необходимо да ѝ се осигури безкомпромисна защита. Ето защо участниците в проучването препоръчват за деца да се използват кремове и лосиони с фактор 50+. Освен това е добре да се ползват кремове и лосиони. Все по-популярните спрейове са удобни за нанасяне, но не осигуряват необходимата плътност на покритието. Затова те са по-подходящи за възрастните.

    Децата трябва да са на плажа до 11 и след 17 часа

    Според участниците в проучването на dm, една от най-често срещаните грешки на родителите е, че разчитайки на слънцезащитните продукти, оставят децата прекалено дълго да играят навън и забравят, че слънцето е опасно не само на плажа, но и в парка и при игри около блока.

    Затова трябва да се спазва златното правило децата да са изложени на слънце преди 11 и след 17 часа, казват дерматолозите. Дори и тогава, е важно да са на сянка под чадър или тента, особено в най-горещите дни през юли и август. Друго задължително правило е децата до две години въобще да не се излагат директно на слънце, дори и със слънцезащитен крем, съветват от БДД.

    Шапка и слънчеви очила са задължителни

    Правилният избор на облекло за лятото е от ключово значение за предпазване на детската кожа. Д-р Шеф, която е един от най-добрите специалисти по детска дерматология у нас, казва, че децата трябва да са със слънчеви очила, шапка и широки дрехи от естествени материи. Добре е родителите да имат и резервни дрехи, които да слагат на децата, ако блузката им се намокри при игра на плажа. Причината е, че мокрите дрешки полепват по тялото и не позволяват на кожата да диша.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 3 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 19 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 19 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 19 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство