четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16248 прочитания

    Как може да спечелите стипендия от Jobs.bg и One.bg за ЕМВА и МВА в Cotrugli Business School?

    За условията и конкурса разказва Лана Дойчинович – изпълнителен директор на COTRUGLI, за атмосферата и ползите от обучението споделят четирима български мениджъри, преминали през програмите
    25 март 2014, 12:34 a+ a- a

    Лана Дойчинович, изпълнителен директор на COTRUGLI Business School

    За седма поредна година професионалисти от България имат възможност да получат стипендии за обучение в Еxecutive МВА и МВА програмите на международно признатото бизнес училище COTRUGLI Business School. И тази година One.bg и JOBS.bg обявяват конкурс за 12 стипендии на обща стойност 115 хил. евро. Онлайн кандидатстването е отворено до 2 май 2014. 

    За да ни разкаже повече за COTRUGLI Business School и условията за кандидатстване тази година, се свързахме с Лана Дойчинович, изпълнителен директор на училището.

    Economy.bg се срещна и с български мениджъри от различни компании, които са спечелили стипендии за COTRUGLI през минали години, за да споделят своите мотиви да се включат и личните си впечатления от обучението в COTRUGLI Business School.

    Г-жо Дойчинович, разкажете ни повече за COTRUGLI Business School?

    COTRUGLI Business School е водещо бизнес училище в Югоизточна Европа с повече от 11 000 доволни клиенти от целия регион. COTRUGLI е бизнес училище специализирано в обучението в областта на мениджмънта. Портфолиото от нашите услуги включва международно акредитирани MBA и Executive MBA програми, като Chief Executive MBA, DBA програми (доктор по бизнес администрация), домашно обучение, оценителски и консултантски услуги. Но COTRUGLI е много повече от бизнес училище – то е професионално семейство, на което винаги може да разчиташ. С други думи, то е огромна мрежа от хора, професионалисти с голям потенциал от различни сектори в региона, до които имате достъп за всякакъв тип съвет, бизнес развитие или напредък в кариерата.  Ръководено от принципите на корпоративната социална отговорност, които са дълбоко вкоренени в основите на училището, COTRUGLI е фокусирано върху развитието на социално отговорни лидери, които действат като инициатори на позитивни промени както в рамките на своите организации, семейства и страни, така и в региона като цяло.

    Как е структурирано обучението в програмите?

    „Освен че научих много като професионалист, мога да кажа, че разчупих мисленето си. Това беше едно обогатяващо преживяване както за мен, така и за моите колеги“, споделя Ивайло Иванов, мениджър бизнес развитие, Leinonen Group. Ивайло е един от избраните стипендианти през 2012 и през 2013 завърши успешно MBA програмата на училището. Вижте какво сподели още той във видеото

    Обучението в COTRUGLI е както изискващо, така и забавно. Професорите в нашите MBA програми идват от световно признати бизнес училища (като ESCP Europe, Henley School of Management, Harvard, Oxford Leadership Academy и др.). Те са фокусирани върху прилагането на иновативни учебни методи и приложимост на знанията. Студентите работят в екипи от 5-6 професионалисти с различен опит, обсъждайки релевантни бизнес ситуации и казуси. От тях се изисква да достигнат до решения, които могат да бъдат използвани в собствената им практика още на следващия ден, когато се върнат на работните си места. Програмите са съвместими със заетост на пълен работен ден и студентите работят по предприемачески проект, който може да се окаже резолюция за промяна в работата или свежа идея за стартиране на някакво ново бизнес начинание.  

    Щастливи сме, когато можем да свържем нашите студенти с реални инвеститори, които са готови да подпомогнат техните бизнес идеи. Мисията на COTRUGLI е да предизвиква позитивни промени и увеличава конкурентноспособността на Югоизточна Европа и това е начинът, по който го правим.  Наред с това има множество формални и неформални събития, които училището организира с оглед допълнително разширяване на мрежата от контакти, като по този начин осигуряваме допълнителна стойност за нашите студенти. Такива например са събирания на дипломанти, форуми, конференции, проекти за учене през целия живот, Дни на COTRUGLI и т.н.

    Какви студенти се обучават в Cotrugli – от какви националности, с какъв професионален опит?

    В нашите MBA програми се обучават студенти от 13 националности. По-голямата част от тях са от 7 страни от Югоизточна Европа - Хърватска, Сърбия, България, Румъния, Словения, Македония и Босна и Херцеговина. Нашите студенти са с разнообразен професионален опит, натрупан в ключови бизнес сектори, като банкиране, ИТ, телекомуникации, туризъм, недвижими имоти, фармация, публичен сектор и т.н. Изненадващо или не, мнозинството от студентите ни нямат икономически опит. Едва 10% от нашите  1200 студенти са предприемачи, които искат да развият бизнеса си с помощта на потенциала на мрежата на COTRUGLI, практическото знание, международно признатата диплома и иновативния подход на работа. 

    От гледна точка на професионален опит, средно един наш MBA студент има 5 години трудов стаж, докато обучаващите се в EMBA програмата имат средно 12 години професионален опит, включително и управленски такъв. Общото между всичките наши студенти е, че имат висше образование, владеят добре английски, ориентирани са към ученето през целия живот и не спират да усъвършенстват личните си и професионалните си умения. 

    Колко са студентите от България и с какъв опит?

    „В COTRUGLI ще срещнете страхотни хора, от които може да почерпите опит, знания и идеи, да станете приятели, а защо не и бизнес партньори“, разказва Райна Миткова, управител на EOS Matrix. „След всеки един модул аз се връщах с конкретни идеи, които можех да направя в своя бизнес“. Миткова започва обучението си в EMBA на COTRUGLI през 2006 и е сред първата група български стипендианти, които приема училището. Вижте какво ни разказа още тя за обучението си и кои са най-големите ползи за нея

    През последните 7 години, откакто COTRUGLI е представено на българския пазар, при нас са се записали общо 105 студенти от страната. Те са с разнообразен опит и от различни бизнес сектори. При нас са се обучавали професионалисти, работещи за компании като Energo-PRO, EOS Matrix Ltd., Blizoo, AII Data Processing, Ernst & Young Bulgaria, MKB Unionbank, Sandvik, S&T, Lufthansa Technik Sofia, Hewlett-Packard, EKO Bulgaria и др.

    В общия случай, EMBA студентите са хора, които вземат решения в компаниите, за които работят и имат управленски опит. Докато записалите MBA програма все още не са достигнали върха в своята професионална кариера, но обикновено са специалисти с огромен потенциал и възможности за развитие. Според статистиките българските студенти са сред най-добре представящите се както в академичните резултати, така и по отношение на пример за поведение, което се очаква от всички студенти на COTRUGLI.

    Какви са възможностите за стипендии тази година? 

    „След приемането ми в COTRUGLI кандидатствах в по-голяма мултинационална компания на по-висока позиция и моето лично убеждение е, че именно присъствието на COTRUGLI ми помогна да тръгна напред“, споделя Трифон Василев, маркетинг мениджър България, Monsanto. Към момента Василев продължава обучението си в EMBA и твърди, че „всичко, което научава в университета, в следващия момент го прилага в практиката“. Вижте кактво сподели още той във видеото

    И тази година в партньорство с Jobs.bg и One.bg, осигуряваме стипендии на български мениджъри на обща стойност 115 000 евро за нашите международно акредитирани MBA и EMBA програми. Общо 12 стипендии ще бъдат присъдени за 7-ма поредна година в България – 5 частични и 1 пълна стипендии за EMBA програмата и 5 частични и 1 пълна за MBA програмата. Частичната стипендия покрива 50% от таксата за обучение, а пълната – цялата. Редовната цена за обучение в  MBA програмата е 15 хил. евро, а за EMBA – 18 хил. евро.

    Какви са условията за кандидатстване?

    Кандидатите за  EMBA програмата трябва да имат висше образование, да владеят добре английски език (официалният език в училището) и да имат минимум 5 години професионален опит (включително управленски такъв). Изискванията към MBA кандидатите включват: висше образование, добро владеене на английски език и минимум 3 години професионален опит. 

    Как може да се кандидатства?

    Всички заинтересовани кандидати могат да кандидатстват до 2 май (повече за условията и кандидатстването вижте тук). След попълването на формата за кандидатстване ще поканим на интервю с представител на COTRUGLI в София (или по Skype) тези, които отговарят на условиятаФиналният кръг ще се проведе на 17 и 18 май в София. По време на него финалистите ще трябва да решават тестове, индивидуални и групови задачи, разработени така, че обективно да отличат победителите за всяка една от двете програми. Избраните стипендианти ще могат да започнат обучението си през 2014.

    Какви са ползите след завършване на тези програми, можете ли да дадете примери?

    „Програмата ви дава възможност да се концентрирате върху прости, кратки и ясни решения, с които може да реагирате във всеки един работен ден. Да имате прагматичен подход дори и в ситуации, които изглеждат нерешими, защото винаги има решение. И точно това те учи MBA програмата на COTRUGLI“, разказва Кристина Койчева, адвокат, Penev LL. Тя е сред първите български стипендианти в COTRUGLI (2006). Вижте нейните впечатления от обучението

    Има множество примери за наши студенти, достигнали високи нива на професионален и индивидуален успех след завършване на програмите. Сред тях, разбира се, са и български студенти. Благодарение на това, че стават все по-уверени и повишават компетенциите си, нашите студенти обикновено решават да направят крачка нагоре в своята кариера или да стартират собствен бизнес.

    Като цяло, според неотдавнашно проучване на хърватския портал за работа MojPosao, професионалистите с  MBA диплома получават средно 36% по-висока заплата в сравнение със завършилите висше образование. Но от друга страна, MBA програмата не е магическа пръчица – тя със сигурност отваря много врати и ние в COTRUGLI осигуряваме множество възможности за развитие, но колко ползи ще извлече от обучението, зависи от всеки отделен студент. 

    За да бъда по-конкретна, мога да дам за пример нашия EMBA студент Петко Карамочев, който често отбелязва, че е успял да изплати инвестицията си в обучението само след няколко месеца благодарение на нови бизнес сделки, осъществени с помощта на мрежата на COTRUGLI. А и вие вече сами се убедихте в ползите от разговорите, които имахте с български мениджъри, обучавали се в COTRUGLI (вижте видео клиповете).

    И накрая, поради големия интерес и очаквания голям брой кандидати, бих искала да насърча всички заинтересовани професионалисти да кандидатстват възможно най-скоро, за да избегнат наплива в последната минута. Успех!

    За стипендии кандидатствайте тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 4 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 8 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 9 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 10 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам