петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6616 прочитания

    Защо отговорността е най-ценният актив днес?

    Известният психотерапевт и американски писател Натаниъл Брандън дава ценни съвети, как да станем режисьори на случващото се в живота ни
    18 септември 2014, 10:58 a+ a- a

    Брандън е психотерапевт с дългогодишна практика, известен с трудовете си, посветени на психологията на самоуважението. Роден на 9 април 1930 в Канада, авторът на „Моите години с Айн Ранд“ е в близки отношения с видната романистка и има голям принос в популяризирането на нейната философия

    Истинската радост и сила настъпват тогава, когато човек осъзнае, че поемането на отговорност за собствения му живот не е бреме, а необходимо условие за постигане на благополучие. 

    В „Да поемеш отговорност“ (ИК „Изток Запад“) известният психотерапевт и американски писател Натаниъл Брандън  подчертава, че за придобиването на добро самочувствие и уважение към себе си е необходимо човек да е отговорен за решенията и поведението си – само така той ще е способен да поеме живота си в свои ръце. Това обаче далеч не е лесно за постигане: изискват се много усилия, упоритост и следване на взети трудни решения – все предизвикателства, които за мнозина са непреодолими, уви. Те предпочитат да винят другите за собствените си проблеми или просто чакат да се появи онзи на белия кон, които оправя нещата и подрежда живота им с магическа пръчица.

    Според Брандън няма как да вярваме в себе си и в собствените си сили, ако постоянно прехвърляме трудните решения на друг – именно когато човек открие, че трябва активно да гради своя живот, а не да мисли за себе си като за жертва, ще постигне успех. В „Да поемеш отговорност“ Брандън дава определение за отговорност, демонстрира как тя може да стане начин на живот и източник на сила, а не бреме. Целта на автора е да покаже, че ние градим себе си и формираме идентичността си, и че отговорността към себе си, както и разчитането на собствените ни сили са от съществено значение за благополучието на всички.

    Нещо повече: да сме отговорни и да разчитаме на себе си, твърди Брандън, е ключът към успеха – независимо дали става въпрос за кариера или връзка, успехът зависи от нашата готовност да поемем отговорност. Авторът обръща внимание и на поставянето на граници, като обръща внимание на случаи, когато нещата просто не зависят от нас. От голямо значение е и да не поемаме чужда отговорност, както и да се научим да си сътрудничим с околните, допълва още психотерапевтът. 

    А какво означава отговорност, ако управляваш хора? 

    Вижте какво пише за ролята и отговорността на мениджърите днес Брандън

    Малко лидери и мениджъри разбират естеството на своята отговорност като ролеви модели и пропагандатори на ценности. Впечатлението ми е, че повечето не я разбират. Те не съзнават колко внимателно са наблюдавани и че дори и най-малките подробности в начина, по който говорят и се държат, не остават незабелязани – те не знаят какво влияние имат. Не разбират и как се оформят организационните култури, да не говорим за това как тяхното собствено влияние се разпростира извън границите на организацията, в която работят.

    Едно нещо обаче става все по-ясно, и то е, от какво се нуждаят компаниите, ако искат да са конкурентоспособни в една бързопроменяща се глобална икономика – икономика, в която основният източник на богатство не са земята, машините или капиталът, а идеите, информацията, умовете. Каквито и достойнства да имат управлението на тоталното качество, реинженерингът, оптимизирането на размера или която и да било друга модна понастоящем управленска методика – а техните достойнства не подлежат на оспорване, – основното предизвикателство пред всяка бизнес организация днес е как да направи така, че работната сила да дава най-доброто от себе си: да направи своите служители иновативни, с постоянен стремеж към усъвършенстване, и отговорни.

    „Как – чудят се бизнес лидерите – да накараме нашите служители да поемат повече персонална отговорност за успеха на компанията ни? Как да създадем една култура на личната отговорност?“

    Важността на тези въпроси произтича от изключително големите новости в бизнеса през последните десетилетия. Ние направихме преход от една икономика на производството към икономиката на информацията. Научните и технологичните открития от решаващо значение се правят все по-бързо. Темпът на промените неизбежно се ускорява все повече и повече. Старият командно-административен маниер на управление отстъпи място на един нов модел, активно търсещ интелектуалния принос на всеки участник в производството – независимо на каква позиция е в организацията. Отмина времето, когато един бизнес се управляваше от няколко човека на върха, които притежаваха всичките необходими знания и те бяха, които мислеха за всичко, а всеки, стоящ по-долу в йерархията, просто следваше техните инструкции. Сега, с навлизането на компютрите, знанието става достъпно за всички в организацията и от всеки един се очаква да поеме отговорността да допринася с идеи за постигането на целите на компанията. От служителите се изисква способност за самоуправление и независимо мислене. Когато се сблъскат с някакви трудности или проблеми, от тях се очаква и да започнат да търсят решения. Подчинението вече не е чак толкова голямо достойнство, каквото беше преди; то беше заменено от изискването за новаторство и отговорност. Предизвикателството е: как могат организациите да вдъхновят едно това поведение?

    Колкото по-успешно съумеят да отговорят на това предизвикателство, толкова по-голямо предимство те ще имат пред конкурентите си на пазара – а с това ще допринасят и за налагането на отговорността в обществото ни.   

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове