четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4688 прочитания

    Компаниите трябва да преминат от политика на свиване на разходите към политика на иновациите

    Вицепрезидентът на Gartner Research Саймън Мингей пред Economy.bg
    29 септември 2014, 09:39 a+ a- a

    Саймън Мингей e вицепрезидент в международната консултантска компания Gartner Research. Фокусът на проучванията му в момента са споделените ИТ услуги.
    Мингей има 17-годишен опит в Gartner и над 30 години опит в ИТ индустрията.

    Разговаряхме с г-н Мингей в рамките на форум за висши ИТ ръководители в София, организиран от Gartner България.

    Какво отличава Shared Service организацията от традиционната бизнес организация?

    Г-н Мингей, може ли да обясните какво точно представлява Shared Service организацията?
    Shared Service организацията е възможност да се централизира мениджмънтът на ключови бизнес процеси, например ИТ, като тя може да включва също HR, финанси и др. Именно това се случва в момента – обединяване на различни процеси в единна Shared Service организация. Това е много ефективен начин за управление на услугите в традиционния back office, което значително понижава разходите на компанията.

    Кои са основните разлики между традиционната ИТ структура и Shared Service организацията?
    Фокусът тук наистина е върху консолидацията, централизацията и стандартизацията.Споделените услуги (Shared Services) са от голяма полза за организациите. Но целта им не се простира само до намаляване на разходите на компаниите. Те имат все по-голямо значение за иновациите и трансформирането на процесите в организацията.
    Едно от предизвикателствата за ИТ отделите и по-конкретно за центровете за споделени услуги е да могат да отговорят на дигиталната трансформация, която наблюдаваме в много сектори. Освен това те трябва успеят да направят това навременно и бързо. Традиционните ИТ отдели управляваха риска много стабилно и надеждно и това все още е важно. Но все повече имаме нужда от паралелни възможности, които предоставят бързина и управление в несигурна среда, особено когато говорим за ИТ в мобилна среда.

    За предимствата и предизвикателствата на споделените ИТ услуги

    Кои са предимствата и предизвикателствата за бизнеса, използващ споделени ИТ услуги?
    Най-важното предимство очевидно е понижаването на разходите. Другите плюсове са хармонизацията, подобрената работа с клиентите и повишеното качество. Това обикновено са предимствата, които компаниите наблюдават, когато използват споделени услуги. Към тях след известен период от време могат да се прибавят също бързината, гъвкавостта и иновациите.

    А кои са предизвикателствата?
    Въпросът с управлението е много важен. Много е трудно да накараш всички да се съобразяват с дневния ред, определен от отдела за споделени услуги. Често отделните бизнес звена разполагат с голяма автономност. Същевременно споделените услуги често са свързани с промяна на начина на взимане на решения, например от звеното в отделна страна или от отделното бизнес звено към централата. Така че преминаването към споделени услуги изисква много усилия, защото се сблъсква с нечие его и амбиции. Трябва да се обясни каква е целта на преминаването към споделени услуги, какъв ще е обхватът на споделените услуги и т.н. Голямо предизвикателство е и страхът от загуба на контрол.

    За предизвикателствата, тенденциите, и приоритетите пред ИТ мениджърите днес

    Кои са основните технологични предизвикателства пред бизнеса днес?
    Дигиталната трансформация или дигитализацията на повечето индустрии, включваща използването на мобилни и социални технологии, на „облака” и Big Data, предоставя огромни шансове за бизнеса. Възможността да работиш с тях, да правиш иновативни неща с тях и то по възможно най-бързия начин, да управляваш рисковете, произтичащи от тях, вероятно е едно от най-големите предизвикателства пред компаниите днес. В контекста на споделените услуги организациите трябва да съзнават тези предизвикателства и да отговорят на тях.

    Кои са настоящите тенденции, които оказват влияние върху ролята на ИТ мениджърите?
    Дигитализацията очевидно оказва влияние върху ролята на ИТ мениджъра. Пред него стои въпросът дали той ще е отговорен за дигиталната трансформация. Друг въпрос е как да се премине от политика на свиване на разходи, върху която беше фокусът през последните 7-8 години, към политика на иновации. Много е трудно да се промени мисленето в тази посока, а това е важно за ИТ мениджърите.

    Кои ще бъдат топ приоритетите пред ИТ мениджърите през 2015?
    Много е важно да се обсъди с висшето ръководство дигиталната трансформация, за да се разбере какво означава тя за бизнеса. Трябва да се гарантира също, че е отделен ресурс за проучване и експериментиране с дигитализацията. Друг приоритет, разбира се, са иновациите – да се накара компанията да иновира и да се изгради „психология на иновацията” в организацията. Разбира се, да се осигурят стабилни и надеждни услуги по отношение на сигурността и неприкосновеността на данните и да се намери баланс между тези противоречащи си изисквания.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 48 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 1 час
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС