четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14929 прочитания

    Дължи ли работодателят възнаграждение, когато служител замества свой колега?

    И какви документи следва да изготви работодателят при уреждане на заместването, казусът коментира Емил Евтимов, Manager, Legal Advisory, KPMG
    09 октомври 2014, 17:29 a+ a- a

    Вижте видео с Емил Евтимов, Manager, Legal Advisory, KPMG

    Какви документи следва да изготви работодателят при уреждане на заместване  на служител и дължи ли възнаграждение?  Въпросът, който на пръв поглед изглежда прост, но изисква задълбочено проучване, коментира Емил Евтимов от KPMG по време на Първата HR конференция за автомобилната индустрия, организирана от „Аутомотив Клъстер България” (АКБ).

    Кодексът на труда разглежда две хипотези -  първата е, когато служител изпълнява само работата на отсъстващия, а втората е заместване по съвместителство, т.е. служителят изпълнява както своята работа, така и тази на отсъстващия служител. 

    „Когато служител изпълнява само работата на отсъстващия, той има право да ползва правата и привилегиите на замествания служител. Това означава, че ако заместваният служител има по-висока заплата или ползва служебна кола, служебен телефон и други привилегии, този, който го замества, има правото да получи тези привилегии”, обясни Емил Евтимов.  Във втория случай, когато служителят  изпълнява както своята работа, така и работата на отсъстващия служител, има право на допълнително възнаграждение, но само когато това е договорено между страните. „Съдебната практика изрично приема, че ако такова възнаграждение не е договорено, то не се дължи. Такова възнаграждение не може да бъде определено от съда”, подчерта Евтимов.

    Кодексът на труда предвижда абсолютно всички права и задължения, свързани с изпълнението на трудовия договор, да бъдат в писмена форма, затова и съгласието на служителя и работодателя за заместването трябва да се изрази писмено.  „За целта трябва да бъде сключен нов трудов договор или анекс към съществуващия трудов договор”, обясни Емил Евтимов.  И допълни, че и в двата случая трябва да се впишат всички права и задължения на страните от гледна точка на възнаграждение и ползване на привилегии, ако такива има, въпреки че не се дължат по закон. Това споразумение или трудов договор за заместване трябва да бъде регистрирано в НАП чрез уведомление, което се подава от работодателя.  Прекратяването на заместването става със завръщане на титуляра на длъжността, като за целта е достатъчно да се издаде заповед на работодателя.

    Емил Евтимов  посочи и някои особени хипотези на процедурата по заместване. Първата е, че когато служителят по длъжност е заместник на отсъстващия (заместник-управител, заместник-директор и други подобни), то той не може да се ползва от правата на замествания. Втората хипотеза е, когато в длъжностната характеристика на служителя изрично е предвидено задължението да се замества служител, заемащ съответна длъжност за времето, през което последният отсъства от работа. При наличието на някоя от тези хипотези необходимостта от допълнително писмено изрично съгласие отпада, тъй като такова заместване произлиза от длъжността на съответния служител. Плащането на допълните възнаграждения в тези случаи не е задължително, тъй като самото заместване е част от трудовите задължения, но няма пречка, ако работодателят желае да плати такова възнаграждение.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 5 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк