петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9474 прочитания

    Възходът на роботите! 2014 - годината, в която машините започнаха да изместват хората

    Вижте какво споделиха експерти за импликациите, възможностите и предизвикателствата от компютризацията на работната сила
    18 декември 2014, 09:47 a+ a- a

    Ще ни изместят ли роботите от работните ни места? Ако доскоро този въпрос ни се струваше като нещо от далечното бъдеще и занимаваше основно научни изследователи, то през 2014 станахме свидетели как той все повече излиза на дневен ред за много индустрии с навлизането на първите роботи в различни области от живота.

    Видяхме първите роботи сервитьори, готвачи, продавачи, новинари. И макар тези машини да са все още в начален етап на разработка и да имат нужда от още доста подобрения, за да могат да заместят хората, то появата им повдигна редица въпроси.

    През годината Economy.bg търсеше мнението на експерти, които да разяснят какви ще бъдат импликациите, възможностите и предизвикателствата от компютризацията на работната сила. 

    Д-р Карл Фрей, изследовател от Оксфордския университет и съавтор на проучването The Future of Employment: How Susceptible are Jobs to Computerisation?
    „Компютризацията ще засегне области, които преди се считаха за сигурни убежища. Тя ще засегне по-широк кръг от професии в секторите логистика, транспорт, услуги, продажби и администрация”.

    Повече за професиите, които са най-застрашени от автоматизация, и как да се подготвим за промените, вижте в интервюто с Карл Фрей - http://www.economy.bg/business/view/12329/Shte-izmestyat-li-kompjutrite-horata-ot-rabotnite-im-mesta

    Ила Нурбакш, професор по роботика
    „Ще станем свидетели на бъдеще, в което неравенството ще бъде допълнително изострено. Собствениците на корпорации ще притежават роботи и системи за автоматизация, които ще изместват работещите. Това неизбежно ще доведе до по-малка нужда от работна сила. Тази тенденция ще засегне както умствения, така и ръчния труд, защото напредъкът на изкуствения интелект продължава”.

    С какви предизвикателства ще се сблъска човечеството вследствие масовото навлизане на роботите в живота ни научете от интервюто с Ила Нурбакш - http://www.economy.bg/innovations/view/14171/Robotite-navlizat-vyv-vsichki-aspekti-ot-zhivota-ni

    Драгомир Ненчев, професор по роботика от Tokyo City University
    „Роботите навлизат постепенно, но с ускоряващ се темп... Има вече доста роботи, които работят в публичното пространство, има роботи гидове, роботи, разнасящи храна на болничните пациенти...От догодина очакваме и домашни роботи, с които ще можем да комуникираме: да им задаваме въпроси за прогнозата на времето, да им диктуваме съобщения за изпращане и т.н”.
    „Това е въпрос на технологично развитие, водещо със себе си промяна в структурата на пазара и на професиите включително”.

    Повече за бъдещето на работите вижте в интервюто с Драгомир Ненчев - http://www.economy.bg/innovations/view/14678/Robot-na-bylgarski-uchen-mozhe-da-prigotvi-zakuskata-vi-

    Джеръми Баулс, анализатор в Bruegel
    Над 50% от работните места в ЕС са застрашени от автоматизация, установи проучване на авторитетната анализаторска организация. България е сред страните, за които има най-голям риск (56.56%), отбеляза пред Economy.bg авторът на проучването Джеръми Баулс.
    Вижте повече - http://www.economy.bg/economy/view/14172/Nad-50%25-ot-rabotnite-mesta-v-ES-zastrasheni-ot-avtomatizaciya

    Ерик Бриньолфсон, съавтор на The Second Machine Age: Work, Progress, and Prosperity in a Time of Brilliant Technologies
    „Иновациите са налице, но това не означава, че всеки може да се възползва от тях. Производителността продължава да расте в резултат на иновациите, но средният доход и заетостта стагнират.Това ние наричаме големият парадокс на втората машинна епоха”, отбелязва Бриньолфсон пред McKinsey Quarterly. Онлайн изданието на едноименната консултантска компания направи проучване сред водещи експерти дали е добре или не, че все повече задачи, изискващи квалифициран труд, се осъществяват от компютри.

    Вижте повече за това кой печели и кой губи от напредъка на технологиите и автоматизацията на процесите тук - http://www.economy.bg/humancapital/view/15038/Ocelyavane-v-sveta-na-umnite-mashini

    Pew Research Center
    Роботите ще станат неизменна част от живота ни през следващите 10 години, навлизайки на работните ни места, в магазините, в болниците, в домовете ни. Това е единодушното мнение на експерти, до които изследователският център Pew се е допитал. Те обаче се разминават в позициите си за влиянието на роботите върху пазара на труда.
    Технологиите ще продължат да унищожават работни места, но вероятно ще бъдат създадени много нови”, счита Джонатан Грудин, изследовател в Microsoft.
    Заради техните многостранни и растящи възможности ще бъдат засегнати не само някои икономически сектори, а цели индустрии”, подчертава Марк Нал от NASA.

    Вижте повече по темата тук - http://www.economy.bg/humancapital/view/14355/Shte-ni-izmestyat-li-robotite-ot-rabotnite-ni-mesta-

    Ерик Шмид, председател на борда на директорите на Google
    „В съревнованието между машините и хората, хората трябва да победят. Много важно в тази битка е да намерим това, в което хората наистина са добри”.

    Защо Шмид смята, че автоматизирането на работата ще е един от най-големите световни проблеми през следващите 20-30 години, вижте повече тук - http://www.economy.bg/home/view/11966/Shefyt-na-Google-Avtomatiziraneto-na-rabotata-shte-e-edin-ot-naj-golemite-svetovni-problemi-prez-sledvashtite-20-30-godini-

    Джон Съливан, HR гуру от Силициевата долина
    Автоматизацията е част от живота.....Ако не го приемете, няма да оцелеете. Управлението на хора също се автоматизира. Това, което не може да се автоматизира, е създаването на иновации. Не сме намерили начин машините да иновират. Хората създават иновациите. Така че ако продължите да учите, ще сте добре. Но ако спрете дотам, докъдето сте стигнали в университета, ще останете без работа”.

    Как автоматизацията ще се отрази на пазара на труда, подбора на персонал и на ролята на HR специалистите, вижте в интервюто с Джон Съливан - http://www.economy.bg/humancapital/view/15677/HR-guru-ot-Silicievata-dolina-Prodylzhete-da-uchite-ako-ne-iskate-da-ostanete-bez-rabota-

    И докато експертите коментират, някои вече се подготвят за промените, като се преориентират към професии, които трудно ще бъдат заместени от роботите.

    Сергей Петров, предприемач
    „Авиацията ми е интересна и затова се дипломирах като авиационен инженер. Преди исках да стана пилот, но впоследствие осъзнах, че това е професия, която скоро вероятно ще бъде заета от роботите”.

    Как се преориентирал Сергей Петров и с какво се занимава сега, вижте в интервюто тук - http://www.economy.bg/science/view/15704/Zapoznajte-se-s-bylgarina-zavyrshil-Universiteta-na-bydeshteto

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 12 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 13 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 14 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 16 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк