събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16368 прочитания

    Какви са тенденциите при възнагражденията на топ мениджмънта в България?

    Научете повече от Ирена Бушандрова - директор за България на Pedersen & Partners, и Борислава Неделчева - специалист подбор в консултантската компания
    20 януари 2015, 17:19 a+ a- a

    Ирена Бушандрова, Директор за България, Pedersen & Partners (вляво), и Борислава Неделчева, Специалист подбор в компанията

    Средно 1.4 милиона евро годишно получава топ ръководител в голяма световна корпорация според проучване на компанията за подбор на управленски кадри Pedersen & Partners. Средното годишно възнаграждение на топ мениджър в голяма компания в България възлиза на 72 200 евро. Страната ни е на едно от последните места.

    Защо това е така, с колко нарастват възнагражденията на топ ръководителите в България и по света и какви са очакванията за 2015?  Вижте какво коментираха по тези и други въпроси пред Economy.bg Ирена Бушандрова, Директор за България, Pedersen & Partners, и Борислава Неделчева, Специалист подбор в компанията. 

    Какво представлява проучването?

    Откога се провежда проучването, колко компании се включиха тази година глобално и от България и от кои индустрии?
    Ирена Бушандрова: Проучването се провежда от около две години. Към нашия екип в Австрия преди около 2 години се присъедини консултант, който има дългогодишна експертиза в сферата на възнагражденията и проучването се ръководи от него. През 2014 обхвана 330 глобални компании – най-големите работодатели в света. Те са от най-различни индустрии – фармацевтични, от сектора на бързооборотните стоки, ИТ, производство и т.н. В проучването е взета информация и от около 60 български компании. 

    Каква беше 2014 по отношение на възнагражденията на топ мениджмънта?

    Каква беше 2014 по отношение на възнагражденията на топ мениджмънта? Наблюдава ли се някаква нова тенденция, ако сравним годината с предходните?
    Ирена Бушандрова: Проучването показа, че темпът на нарастване на заплати намалява. Ако сравним 2012 спрямо 2013, когато сме правили подобно проучване, средногодишното възнаграждение на топ мениджъри се е увеличило с 5.5% в световен мащаб. Сега средният процент е 3.5, т.е. има леко забавяне. И съответно в България няма как да не бъдем засегнати от общите тенденции. Не виждаме забързване на увеличението на възнагражденията на топ мениджърите. Тенденцията е стабилно към леко намаление в сравнение с преди 5 години. Преди 2008 заплатите са се увеличавали средно с 6%, 8%, 10%, а в определени случаи и с повече, докато сега темпът на нарастване е забавен. 

    На какво се дължи това?
    Ирена Бушандрова: Общата икономическа картина няма как да не влияе. Компаниите гледат разходите си за персонал под лупа, опитват се да спестят разходи и това неизбежно се отразява на общия процент на нарастване на възнагражденията. Като под възнаграждения разбираме целия пакет на компенсация - базисната заплата плюс останалите елементи от пакета, като бонус, опции, служебна кола и т.н.

    Смятате ли, че забавянето на темпа на нарастване ще продължи? Какви са очакванията за 2015?
    Ирена Бушандрова: Да, доколкото разговаряме с наши клиенти и ги питаме какво предвиждат по темата за възнагражденията през 2015. Те са по-скоро скептични, т.е. не очакват някакъв драматичен ръст. За 2015 очакванията са ръст в същите рамки – 3-4%. Ще има ръст, но в нивата, които наблюдавахме през 2012, 2013 и 2014. Това важи глобално и за България. Компаниите ще продължат да гледат разходите си под лупа. 

    Борислава Неделчева: За съжаление нямаме някакви данни или наблюдения за драстичен ръст през 2015. Ръстовете ще са в рамките на досегашните. 

    В кои страни и сектори мениджърските възнаграждения нарастват най-много?

    Къде глобално се отчита най-голям ръст на възнагражденията на годишна база - в кои държави и при кои компании? Каква е картината в България?
    Ирена Бушандрова: Според нашето проучване, което е обхванало около 1 700 мениджъри в 17 страни, най-голям ръст има в т.нар. развиващи се пазари. Държави като Турция, Русия, Индия. Там се забелязва най-сериозен скок във възнагражденията, докато в Западна Европа трендът не е така активно нагоре.  Относно индустрии – не можем да кажем коя регистрира най-голям ръст глобално. Нашите наблюдения за българския пазар показват, че ИТ секторът е много динамичен откъм възнаграждения и ръстовете са по-големи от средните, които наблюдаваме в другите сектори. 

    А имате ли наблюдения в кои сектори и страни възнагражденията са най-високи?
    Ирена Бушандрова: Традиционно преди се говореше за банковия сектор и че банкерите са най-платени.  Но не са само те – такива са мениджърите в сектора на бързооборотните стоки, ръководителите на големи организации с производство в България, ръководителите на най-големите бизнеси в България и др. Можем да кажем, че възнагражденията в София по наши изчисления са средно с 20-30% по-високи от тези в провинцията. Тук е любопитно да споменем, че в Австрия тази разликата е само 10%. 

    Борислава Неделчева: Заплащанията като цяло са по-високи в западноевропейските държави и Америка, без да се отчита толкова голям ръст, както в нововъзникващите пазари. Но пък като абсолютна стойност компенсационните пакетите са по-големи. 

    Смятате ли, че ако ръстът в развиващите се пазари продължи с тези темпове, скоро възнагражденията ще се изравнят?
    Борислава Неделчева: Не можем да кажем със сигурност, но това, което виждаме, че в тези държави бизнесът се развива, има повече търсене на кадри, компаниите се разрастват, навлизат нови компании. От тази гледна точка тенденциите са положителни, но е трудно да прогнозираме как биха се развили нивата на заплащане през следващите години. 

    Защо възнагражденията на топ мениджмънта в България са едни от най-ниските в сравнение с други държави?

    Според резултатите възнагражденията на топ мениджмънта в България е едно от най-ниските в сравнение с други държави. Например в Румъния получават с около 30% по-високи възнаграждения горе-долу. На какво се дължи основно тази разлика?
    Ирена Бушандрова: И ние сме се питали на какво се дължи това. Като международна компания ние работим и по проекти извън страната. Аз съм имала опит с набиране на мениджърски кадри в Румъния и Украйна. По време на интервютата с кандидатите определено прави впечатление, че нивата на текущите и желаните от кандидатите възнаграждения  са по-високи от България. Нормално е да са, тъй като сравняваме икономики. БВП на Румъния е около 190 милиарда долара, а на България е около 55 милиарда долара. Мащабът на пазара говори сам за себе си.  Компаниите, които присъстват, са много повече, пазарът на труда е много по-конкурентен. Факторите са много. 

    Покриват ли се критериите за получаване на бонуси?

    Бонусите са ключова част от общото възнаграждение. Как се промениха критериите и успяват ли да се постигнат заложените таргети?
    Ирена Бушандрова: Бонусите са важен елемент, за да могат да стимулират по-добри резултати. Разбира се, те не са самоцел и не се прилагат за всички функции. Най-често срещани са при търговски и маркетингови позиции и по-рядко при позиции, свързани с операции и производство. Не можем да кажем как са се променили критериите през годините, но мениджърите, с които работим, казват, че си получават бонусите. Те могат да достигнат до 50% от възнаграждението, като все повече компаниите вземат предвид не само индивидуалния резултат, но и комбинация от фактори, като общия резултат на екипа и меките умения. Гледа се не само финансовият резултат, а също и как се справя той с управлението, мотивацията и развитието на хората. В България бонусите се движат средно между 20-30%, а понякога достигат и до 50%.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 23 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство