петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    19223 прочитания

    Как родителите да се възползват от данъчни облекчения?

    Вижте какъв е редът, за да се възползвате от данъчните облекчения, и как тази година ще се облагат доходите от лихви в депозитни сметки
    05 февруари 2015, 18:12 a+ a- a

    Какви са промените в осигурителното законодателство, които са в сила от 1 януари 2015, говори Еленка Стоилова-Митова на семинар, организиран от Българската асоциация за управление на хора (БАУХ). Еленка Стоилова-Митова е управител и съдружник в счетоводна кантора „Елиса ЕСА“ ООД. Има над 15 години опит в областта на счетоводното, данъчното и трудовото консултиране. Работи с фирми от различни браншове и отрасли.

    По време на срещата тя обърна специално внимание на промените в реда и отчитането на болничните и изчисляването на обезщетенията за майчинство, новите стажантски договори, в сила от миналата година, актуалната тема за пенсионните фондове, измененията в Закона за доходите за физическите лица, криминализирането на невнасянето на осигуровки и други.

    В Закона за доходите за физически лица са въведени някои изменения, като например данъчно облекчение за семейство с деца. Какъв е редът, за да се възползвате от тези данъчни облекчения, и как тази година ще се облагат доходите от лихви в депозитни сметки, вижте във видеото:

    Данъчно облекчение за семейство с деца може да се ползва само от един родител. За семейства с едно дете е 200 лева, за две деца – 400 лева, за три деца – 600 лева. За деца с увреждания данъчното облекчение е 2000 лева. Всеки родител, решил да се възползва от това облекчение, трябва да подаде годишна данъчна декларация, независимо че има доходи само от трудово-правни взаиомоотношения. Друго облекчение е за хора, които са получавали доходи през годината в размер на минималната работна заплата. Какъв е редът, за да се възползвате от тези данъчни облекчения, и как тази година ще се облагат доходите от лихви в депозитни сметки, вижте във видеото.

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 31 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март