сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11647 прочитания

    Работа от вкъщи или от офиса?

    Кои са плюсовете и минусите на това да работиш от вкъщи?
    06 април 2015, 15:42 a+ a- a

    Технологиите позволяват офисите да напуснат очертанията на бизнес сградите. Редица компании по света, а и в България, основно технологични, но не само, дават възможност на своите служители да работят понякога от вкъщи с основните мотиви, че това разширява достъпа им до таланти от една страна, а от друга – намалява разходите. 

    Защо Seeburger са решили да въведат възможност за работа от вкъщи? Вижте видео с Мартин Велчев - Team Coordinator в технологичната компания

    „Да, ние позволяваме на нашите служители да работят от вкъщи. Това допринася много за развитието отношенията между работодател и служител, както и за изграждане на доверието. По този начин работодателят показва, че дори и да не следи пряко работата на служителя, той има доверие, че човекът ще изпълни задълженията си както трябва”, казва Мартин Велчев, който е  Team Coordinator в технологичната компания Seeburger.

    ИТ компанията има около 150 служители у нас, в офисите си в София и Пловдив, а по думите на Мартин, може би на всеки служител се е случвало поне един ден да е работил от вкъщи.

    „Възползвам се много рядко, когато обстоятелствата го налагат. Например, когато съм леко болен и не искам да подлагам колегите на риск, съответно и аз да се възстановя по-бързо”, казва Васил Стeнев, който е Support engineer в компанията.

    Кои са плюсовете и минусите на работата от вкъщи според Васил Стeнев - Support engineer в Seeburger

    Той твърди, че без значение дали ще работи от вкъщи, или в офиса, денят му би протекъл по един и същ начин. Не счита, че е трудно да се само организира – напротив. „Вкъщи си сам и много по-лесно можеш д се концентрираш върху задачите си, отколкото когато си в офиса, където има поне по 5 човек в стая, което понякога не е най-добрият начин за концентрация на дадена задача”, обясня Васил.

    Мениджърът му потвърждава думите му, като споделя наблюденията на компанията до момента, а именно, че хората са еднакво продуктивни, без значение дали работят от вкъщи, или в офиса. 

    Има, разбира се, и компании, които са на противоположното мнение. Може би най-голяма популярност доби случаят с Yahoo, когато през 2013 тогавашният все още нов директор Мариса Майер обяви, че всички работещи дистанционно трябва да започнат да работят от най-близкия офис на компанията или да напуснат. Тогава тя се мотивира с думите, че „за да стане компанията най-доброто работно място, са важни комуникацията и сътрудничеството, затова трябва да работим бюро до бюро. Ето защо е толкова важно всички ние да работим от офиса”.

    Всъщност комуникацията и сплотяването на екипа е основната причина  служителите в Seeburger да не се възползват често от възможността да работят от вкъщи.  „Предпочитам да имам социален контакт. Освен това, когато се работи в екип, е важно лично да се срещам с хората и да комуникирам. Много по-продуктивно е и задачите вървят по-лесно”, убеден е Васил.

    „Има доста големи компании в България, предимно чуждестранни, които дори налагат да се работи от вкъщи поне веднъж или два пъти в седмицата, което само по себе си е ОК, но за да протичат по-нормално нещата, съм напълно убеден, че е по-добре да има  личностна комуникация, отколкото тя да минава през някакви комуникационни канали”, смята и Мартин.

    Вие какви плюсове и какви минуси виждате в работата от вкъщи?


    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 минути
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 26 минути
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 54 минути
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 1 час
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 3 часа
    преди 6 часа