събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15570 прочитания

    Какво е ICE и защо е по-важен от IQ?

    Вроденият интелект е важен, но не е достатъчен, за да си успешен днес
    24 април 2015, 13:18 a+ a- a

    Коефициентът за интелигентност (IQ) е показател, който измерва силата на нашия интелект или способностите ни за разсъждаване, анализ и синтез на информация. Коефициентът за интелигентност е важен показател за нашия успех, но не е единственият, от който зависи просперитетът ни в личен и в професионален план. 

    Не по-малко важни от него са други два коефициента:  CQ (коефициент на любопитство или креативност) и EQ (коефициент на емоциите). 

    Да имаме висок IQ е хубаво нещо, но не е достатъчно, за да сме успешни в живота. Нужен е добър баланс между трите коефициента или т.нар. ICE. 

    В статия за Harvard Business Review Томас Шаморо-Премузик, професор по бизнес психология в University College London и Columbia University, обяснява защо любопитството и емоционалната интелигентност са не по-малко важни от нашия интелект. 

    „Важно е да не спирате да задавате въпроси… Никога не губете любопитството си.“ - Алберт Айнщайн

    „Ако не можеш да обясниш нещо достатъчно просто, значи не го разбираш достатъчно добре.“ - Алберт Айнщайн

    „Да постигнеш простота е по-трудно отколкото сложност. Трябва да работиш здраво, за да придобиеш чистота на мисленето и да правиш нещата прости. Но си струва, защото след като постигнеш тази простота, можеш да преместиш планини.“ - Стив Джобс

    „Хората с висок EQ са по-предприемчиви като цяло. Те са по-склонни да се възползват от нови възможности, да поемат риск и превръщат творческите си идеи в реални иновации. Високият CQ пък се свързва с по-високи инвестиции в непрекъснато придобиване на знания и умения, благодарение на които лесно могат да се намерят решения на сложни ситуации. Той разкрива способността за намиране на прости решения на сложни проблеми“. 

    Или IQ се отнася до способността за управление на голямо количество информация и извличане на най-ценното от нея, CQ е свързан с новите знания, а  EQ се отнася до  способността ни да разбираме и управляваме емоциите. 

    Ако имаме висок ICE или ако притежаваме висок интелект, любопитство и емпатия, означава, че сме способни да разбираме проблеми, предлагаме нови решения и реализираме идеите си. А ако не сме достатъчно добри в някоя от тези три области, можем да фокусираме усилията си върху нея. И докато изследванията показват, че IQ е нещо, което не винаги може да се увеличи през живота ни, то в останалите две области е много по-лесно да се развием и усъвършенстваме. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 11 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 11 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 11 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 13 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години