четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15797 прочитания

    За да постигаме повече, трябва да вършим по-малко?

    Можем ли да подобрим живота си, ако правим по-малко, купуваме по-малко и се научим да казваме „не“?
    27 април 2015, 15:00 a+ a- a

    Живеем в свят, в който се счита, че повече означава по-добре. Имаме повече работа, повече приятели във Facebook, повече вещи, но това може да се окаже токсично. Защото това „повече“ означава и повече стрес в живота ни. Звучи парадоксално, но „по-малко“ може да се окаже по-добрият избор, смята Кристин Картър, социолог и автор. 

    В статия за Fast Company Кристин твърди, че намирането на  „ефективната минимална доза“ от всяка наша ежедневна дейност може не само да ни спести много време, но да ни направи и по-продуктивни. 

    Всеки се стреми да бъде най-добър в това, което прави, но това често води до провал, твърди Картър. И докато не можем да премахне определени задачи и ангажименти изцяло от живота си, то можем да осъзнаем, че за всичко имаме опции. Не можем да направим деня по-дълъг и да добавим повече часове, но можем значително да подобрим ефективността си, ако помислим за „ефективната минимална доза“ на нещата, които всеки ден правим.

    Картър дава пример с проверката на пощата – вместо да я следи непрекъснато и отговаря своевременно, тя я проверява два пъти в деня – сутрин и следобед. А ако темата на имейла позволява, тя предпочита да вдигне телефона и да се свърже директно с човека, вместо да губи време в писане на отговори. Работните срещи са друга област, в която Картър твърди, че може да бъде спестено много време. Във всяка организация редовно се организират продължителни и неефективни срещи, които често са излишни и губят допълнително времето на хората. 

    Защо намирането на „минимална ефективна доза“ ни помага да повишим качеството и количеството на работата си. „Защото когато не сме притиснати от времето, когато не сме притеснени и изтощени, мозъкът ни работи много по-добре и постигаме много по-добри резултати“, обяснява Кристин. 

    Картър съветва да се замислим за нещата, които правим всеки ден. „Запишете всички дейности, които заемат времето ви в личен и професионален план, като например срещи, комуникация по имейл, домашни ангажименти и т.н. След това помислете за нещата, за които бихте искали да имате повече време, но не успявате да намерите.  Не минимизирайте нещата, които ви носят удоволствие в живота, а намерете „минималната ефективна доза“ за ежедневните задачи, които изяждат времето ви

     По-малко вещи и пространство ни дават повече свобода?

    Живеем във времена на свръхпотребление, в които материалното има все по-голямо значение в живота ни.  Всеки от нас е имал моменти в живота си, в които е осъзнавал, че понякога „по-малко“ може да означава „повече“. Колко често обаче се замисляме за това? В кратка лекция за TED журналистът Греъм Хил ни кара пък да се замислим за вещите, които трупаме в живота си и наистина ли имаме нужда от всички тях. Хил вярва, че по-малкото вещи и пространство могат да ни дадат повече свобода и улеснят значително живота ни. Вижте видеото (от бутона долу вдясно може да заредите субтитри на български език): 

    Силата на „не“ в живота ни

    За да вървим напред и успяваме, трябва да осъзнаем, че не можем да свършим всичко. А това изисква да знаем кога и на какво да кажем „не“ и да се фокусираме върху най-важното и същественото.  

    В това видео Грег МакКеон, лектор и автор на книгата Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less разкрива защо приоретизирането стои в основата на успеха. Макар и на пръв поглед да звучи парадоксално, за да постигаме повече, трябва да вършим по-малко. Вижте видеото:   

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 9 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 10 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 10 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 12 часа
    преди 15 часа