събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6257 прочитания

    Да си разменим местата!

    Как ротацията на работното място повишава мотивацията на служителите?
    24 февруари 2012, 13:10 a+ a- a

    Може ли финансов мениджър да замени маркетинг специалист? Не бързайте със скептичния отговор. Оказва се, че може. Много компании дори насърчават такива смени.

    Компаниите отдавна използват ротациите спрямо висши мениджъри, за да имат възможност да се запознаят отблизо с работата на различни отдели. Сега фирмите съзират предимства от ползването на подобен подход и спрямо служителите на по-ниски позиции, отбелязва Wall Street Journal в материал по темата.

    Освен мотивацията вътрешната мобилност дава възможност на работещите да разкрият по-лесно бъдещи възможности за себе си, посочва изданието. Подобни методи съдействат и за засилване на сътрудничеството и изглаждане на професионалните и регионалните различията в големи международни компании.

    На това залага и американската компания Intel, която поддържа вътрешна база данни с множество свободни временни позиции. По този начин служител, който желае да пробва друга длъжност в рамките на компанията, може да намери нещо, което му е интересно.  

     „Организациите днес отдават голямо значение на адаптивността и работата в екип. За това компаниите трябва да създадат възможности за участието на служителите в разнообразни проекти”, отбелязва експерт от компания за оценка на таланти.

    Изследване от 2011 показва, че 43% от американските работодатели предлагат някакъв вид крос-тренинги, които помагат на служителите им да развият умения, които не са свързани с настоящата им длъжност.

    Освен мобилност между отделите компаниите често насърчават колеги от различни страни да разменят временно местата си. Подобен подход използва Virgin America. Стюардеси от компанията разменят за около година местата си с колеги от Virgin Australia.

    Други плюсове на ротацията са насърчаването на иновативността и повишаване способността за учене в организацията. Вътрешната мобилност може да се използва и като средство за задържане на таланти в организацията.

    Друго предимство е, че по този начин служителят се изважда от комфортната зона на познатата му среда, което го прави по-гъвкав и адаптивен. Допълнителен плюс е, че се намаляват разходите при заместване на служител, защото знанията на служителя са споделени с други колеги.

    Служителите, от своя страна, имат възможност да видят как пасват на цялата организация, разширяват контактите си и опознават различни сфери.  

    Трябва да се отбележи обаче, че ротациите, които са основани на уменията са по-ценни от чисто географските, отбелязва Wall Street Journal.

    Все пак ротацията има и някои минуси като понижена продуктивност и пилеене на ресурси, докато трае обучението в новите задължения.


    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 23 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство