четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    16498 прочитания

    От какво зависи успехът на един лидер?

    И как първата година от живота ни определя какви лидери ще бъдем?
    26 юни 2015, 16:11 a+ a- a

    Лидерът е човек, който знае какво иска, знае накъде върви и защо отива в тази посока. Казват, че ако човек знае отговорите на тези три въпроса, ще бъде успешен лидер. И ако погледнем най-великите лидери в света, ще видим, че повечето от тях имат отговор на тези три въпроса, казва д-р Менис Юсри, психолог и психотерапевт, с 15-годишен опит в Националната здравна служба (NHS) на Обединеното кралство. Д-р Юсри говори пред българска публика в рамките на конференцията „Лидерство към успеха“, организирана от GiGroup в София.

    Какво стои в основата на доброто лидерство?

    Но най-великите лидери в света никога не са били на бизнес семинар или курс по лидерство. Какво е онова, което им е помогнало да станат добри лидери? Според д-р Менис отговорът се крие в начина на взаимодействие с хората. В основата на това взаимодействие стоят три неща: свързване, общуване и оцеляване. И ние заучаваме всичко това още в първата година на живота си, още преди да сме се научили да говорим. Тогава се задава и нашият лидерски стил, който определя това дали ще сме успешни, или не в живота.

    Кое е най-голямото предизвикателство за един лидер? 

    Откъде идват проблемите в лидерството?

    Д-р Юсри обърна внимание, че ако има нарушение в която и да е от тези три области, ще предизвика проблем до края на живота ни. Това обяснява защо много от нас не могат да се доверят или да разчитат на никого, мислим си, че хората, с които работим, няма да се справят, както трябва, или пък не се чувстваме в безопасност. Всички тези проблеми се коренят в грижите, които са полагали за нас още в първата година от живота ни. Целта на човека, който се грижи за нас, е да ни научи как да оцеляваме. Ако не ни е научил на това, ние сами ще го направим, но това не е добре, защото го правим с „мозъка на бебе“. И когато пораснем и станем лидери, това ще бъде едно от най-големите предизвикателства, с които ще се сблъскаме. Защото ще ни е трудно да се справяме с хора. 

    Има ли решение и как можем да станем по-добри лидери? 

    Как можем да станем по-добри лидери?

    Въпросът е можете ли да бъдете на разположение за другите хора. Ако за вас никой не е бил на разположение като малки, ще ви бъде трудно. Намерете някого, който да е на разположение за вас, за да ви помогне, посъветва д-р Юсри. Човек не може да оцелее сам. Необходимо е да си позволите подкрепа от някой друг и да си позволите да бъдете на разположение на другите. А ако искате да изкарате най-доброто обучение в света и да видите най-висшата форма на лидерство, наблюдавайте взаимодействията между майка и дете. Когато сте на лидерска позиция, трябва много да внимавате какви сте на работа. Ако се страхувате и сте гневни, хората ще го усетят (така както детето усеща майката). Защото тези хора зависят от вас. Ако инвестирате времето си да ги накарате да се почувстват в безопасност, тези хора ще свършат фантастична работа за вас. И няма да си търсят друга работа. Защото те нямат нужда единствено от пари, те имат нужда от вашето вдъхновение. Това не означава, че лидерът трябва да бъде терапевт, майка или баща. Това означава огромна отговорност да подобрява както себе си, така и хората си, за да могат тези хора да направят най-доброто за себе си и за компанията. 

    Как лидерството ни променя?

    Хората имат нужда да бъдат регулирани. Лидерът е човек, който регулира. Колкото повече се научите да регулирате хората, не жертвате живота си, а ставате по-силни и израствате. И се учите как да се самоуправлявате. Ако човек не може да управлява емоциите си, не може да управлява и хората. И хората, които работят с вас, имат нужда да ви виждат, че сте добре. Затова е хубаво да се вгледате в собствените си емоции, посъветва д-р Юсри. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 33 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 1 час
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 2 часа
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните