четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    19710 прочитания

    Как да въведем плаващо работно време във фирмата?

    Коментира Таня Стивасарева – адвокат, мениджър в Адвокатско съдружие EY
    07 август 2015, 12:04 a+ a- a

    Една от промените в Кодекса на труда (КТ), които бяха обнародвани в Държавен вестник на 17-ти юли и която получи широко медийно отразяване, е въвеждането на плаващото работно време. Какво трябва да знаят органиизациите и служителите за особеностите на плаващото работно време и как да го въведем като режим на работа, коментира Таня Стивасарева – адвокат, мениджър в Адвокатско съдружие EY.

    Какво представлява „плаващо работно време” и как да въведем такъв режим на работа?

    Какво е новото? 

    „Терминът „въвеждане” не е съвсем точен, защото Кодексът на труда и преди 17 юли 2015 съдържа разпоредби за гъвкакво работно време, включително и за плаващо работно време. Сега беше приета една уточняваща алинея, която дава възможност работодателят да определи време за задължително присъствие в рамките на деня”, разясни адвокат Таня Стивасарева. 

    Например един работодател може да определи задължително присъствие между 10 и 12 часа, или между 10 и 14 часа. Той може да направи това с оглед на бизнес ниждите, натовареността и т.н., като няма пречка един отдел да има едно работно време с едни периоди на задължително присъствие,  а друг отдел или функция  - други. Ако служителите работят на 8-часов работен ден, а работодателят е определил задължително присъствие между 10 и 14 часа, то останалите четири часа работникът може да прецени сам как да алокира в рамките на седмицата.

     „Това означава, че за пет работни дни работодателят ще е определил 20 часа, точно в които работникът е длъжен да бъде на работното си място, а останалите 20 часа работникът може да определи сам”, обясни адвокат Таня Стивасарева. Разбира се, не трябва да се нарушават установените в КТ минимална продължителност на междудневната и междуседмичната почивка. Междудневната почивка е 12 часа, т.е. работникът не може да си определи работна смяна в никой ден повече от 12 часа и нито може да си определи такова работно време, в което да няма 48 часа (два последователни дни) седмична почивка.

    Как се въвежда плаващо работно време във фирмата?

    „Работното време с променливи граници се въвежда от работодателя с разписването му в Правилника за вътрешния ред. Работникът не може сам да реши, че влиза в такова гъвкаво работно време”, подчерта адвокат Таня Стивасарева.

    Ако работодателят е взел решение, че иска да въведе такъв режим на работа в предприятието, определен отдел или дори определени служители, то той въвежда конкретни правила в Правилника за вътрешния ред, с които предоставя възможност на служителите да се възползват от тази гъвкавост и разбира се – определя ограниченията, свързани с нея.

    Как работодателите приемат промяната?

    Трябва ли да се правят промени в трудовите договори?

    В България служителите обичайно са на 40-часова работна седмица. Ако работодателят иска да запази продължителността на работното време, промени в трудовите договори не е необходимо да се правят. Необходимо е да се направят промени само във вътрешните правила, обясни адвокат Таня Стивасарева.  Работодателят  трябва да определи периода на задължително присъствие, да посочи дали плаващото работно време ще се прилага за всички в предприятието, а ако не е за всички, какви са изискванията служител да бъде включен  в този план. Работодателят е свободен да определи ограничения и свои изисквания за това дали един служител може да се ползва от това гъвкаво работно време при условие, че не дискриминира различните служители.  

    Как работодателите приемат промяната? 

    Темата за гъвкавото работното време е сред приоритетните за работодателите у нас. „И преди тази промяна имаше възможност за въвеждане на гъвкаво работно време – от приемането на КТ през 1986”, казва Таня Стивасарева.  Режими като ненормиран работен ден, сумирано изчисляване на работното време, работното време с променливи граници, удължаване на работния ден са все възможности за работодателите да организират гъвкаво работното време. „Новото сега е, аз бих казала, изключителната публичност, която се даде на този модел с плаващото работоно време и на това, че новата алинея предвиди работникът сам да определя времето за работа извън задължителното присъствие в рамките на конкретната седмица” , обясни адвокат Таня Стивасарева. Според юристите промяната не е революционна.  По думите на Таня Стивасарева бизнесът има нужда от максимална гъвкавост и много повече от съществуващите в момента възможности в КТ, така че работодателите да организират работния процес по максимално ефективен начин. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 5 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 10 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк